fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • İddia edilen fotoğraf, 4 Mart 2014 tarihinde Donetsk’te yeni hükümet karşıtı Rus yanlısı eylemcinin Belediye Meclis Binasına Rusya bayrağını astığı anı gösteriyor.
  • Fotoğrafın güncel Rusya- Ukrayna kriziyle bir bağlantısı yok.
  • Fotoğraf, Reuters tarafından çekildi.

İddia Yayılımı

Ukrayna’da gerçekleşen çatışmalarla ilgili olarak ortaya çeşitli iddialar atılıyor. Sosyal medyada çok fazla bilgi kirliliği olduğunu söylemek mümkün. Yaşanan olaylarla ilgili olarak her gün birbirinden farklı iddialarla karşılaşıyoruz. Bu iddialardan biri de 24 Şubat’ta Twitter kullanıcıları tarafından paylaşılarak kısa sürede etkileşim yaratan fotoğraftı. Fotoğrafta, 24 Şubat’ta Ukrayna’nın Harkov(Harkiv) şehrindeki bir binaya Rusya bayrağı çekildiği iddia ediliyor. Fotoğrafta Rusya bayrağı asılan yerin devlete ait bir bina olduğu düşünülüyor. Sosyal medya kullanıcıları arasında birçok yorumu beraberinde getirdi.

 

Kanıt

İddia fotoğrafını, tersine görsel arama kullanarak taradığımızda 24 Şubat 2022’de Rusya- Ukrayna arasında başlayan askeri harekatla bir bağlantısı olmadığını anladık.

Arama sonuçlarına baktığımızda 2014 yılına ait olduğunu anladığımız fotoğraf, Ukrayna Donetsk’te hükümet karşıtı eylemcilerin belediye binasına girerek Rusya bayrağı astığı ana ait.

Elde ettiğimiz sonuçlarla birlikte anahtar kelimelerle bir tarama yaptığımızda, 2014 yılında yaşanan eylemlerle ilgili olarak Reuters ve New York Times gibi önemli haber merkezlerinin de fotoğrafı paylaştığını görüyoruz. O dönemde birçok haber sitesinde fotoğrafın yayımlanmış olduğu bilgisini de verelim.

Reuters’ın sitesinde yer alan bilgilendirmenin çevirisine baktığımızda; “Rus yanlısı bir protestocu, 1 Mart 2014’te Kharkiv’in merkezindeki Ukrayna’nın yeni hükümetinin destekçileriyle çatışmaların ardından bölgesel hükümet binasına Rus bayrağını yerleştirdi. Interfax haber ajansına göre, Rusya yanlısı aktivistler cumartesi günü Ukrayna’nın doğusundaki Harkiv kentinde yeni Ukrayna hükümetinin destekçileriyle çatışarak bölge valisinin merkezini ele geçirmeye çalıştı” ifadelerine yer verildiği görülüyor.

Anadolu Ajansı’nın  sitesinde de 1 Mart 2014 tarihinde konuyla ilişkili olarak yayımlanan habere ulaştık.

Anadolu Ajansı

Sonuç olarak, iddia edilen fotoğrafın Rusya- Ukrayna arasında yaşanan güncel kriz ile bir ilgisi olmadığını söylemek mümkün. Harkov’da bir kamu binasına Rusya bayrağı çekildiğine dair ortaya atılan iddianın gerçek olmadığını anlamış olduk.

Fotoğraf, 2014 yılında yeni hükümet karşıtı eylemcilerin Ukrayna’nın güneydoğusunda bulunan Donetsk’te belediye binasına girmelerinin ardından, binanın üzerine çıkıp astıkları bayrağı gösteriyor.

Bu iddia, Teyit.org, Malumatfuruş.org ve Doğruluk Payı tarafından incelendi.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Bayrak
  • Belediye
  • bina
  • çatışma
  • Rusya
  • Sosyal medya
  • ukrayna
  • ukrayna - rusya savaşı

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar