fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

İddia Yayılımı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 23 Haziran’da TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmasında Türkiye ekonomisi, iç ve dış politikaya yönelik eleştirilerini dile getirdi. Değindiği konulardan en dikkat çekeni ise Türkiye’nin enerji sektörü hakkında verdiği bilgiler ve iddia ettiği oranlar oldu. Akşener’in enerji iddialarını değerlendirdik.

Kanıt

İddia 1: Türkiye’nin toplam kurulu güç miktarı 97 bin MW’dır.

Doğru

Türkiye Elektrik İletim A.Ş’nin 2021 Mayıs ayında yayımladığı bilgilere göre, Türkiye’nin toplam kurulu güç miktarı 97.689,5 megavattır.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş’nin 2021 Mayıs kurulu güç raporu

İddia 2: Türkiye’nin rüzgâr enerjisi potansiyeli 48 bin MW’dır.

Yanlış

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin “Türkiye Rüzgar Enerjisi Potansiyeli ve Enerji Profilimizdeki Yeri” isimli yayımladığı makalede, Türkiye’nin yükseklik haritasının da bulunduğu birçok değer baz alınması yoluyla NREPA isimli bir metot kullanılarak Türkiye’nin potansiyel rüzgar enerjisi değeri bulunmuştur. Meral Akşener’in verdiği 48 bin MW’lık değer, iyi- sıradışı değerlerinin toplamıdır. Ancak orta sınıfta bulunan değerler de buna eklendiğinde, Türkiye’nin toplam rüzgar enerjisi potansiyeli yaklaşık 131 bin MW değeri bulmaktadır. Bu yüzden Meral Akşener’in iddiası yanlıştır.

İddia 3: Türkiye’de 100 milyon ton petrole eş değer (TEP) güneş enerjisi potansiyeli vardır.

Yanlış

Güneş Sistemleri isimli bir sitede yayımlanan bilgilerde, Türkiye’nin 36o-42o kuzey enlemleri ve 26o-45o doğu boylamları arasında bulunmasından dolayı yıllık ortalama 1303 kWh/m2yıl güneş ışınımına, 2623 saat güneşlenme süresine sahip olduğu bildirilmiştir. Bu süre toplamda 110 günlük bir süreye tekabül ettiğinden,  TEP olarak da bilinen Ton Eşdeğer Petrol hesaplaması ile potansiyeli hesaplandığında, Türkiye’deki güneş enerjisi potansiyelinin 26.2 milyon TEP enerjiye denk olduğu görülmüştür.

İddia 4: Türkiye’nin 35 bin MW jeotermal enerji potansiyeli vardır.

Doğru

“Türkiye’deki Jeotermal Enerji Santrallerinin Durumu” isimli makalede verilen rakamlara göre, Türkiye’de 31 bin ila 60 bin MW arasında değerlerde jeotermal enerji potansiyeli bulunmaktadır.

İddia 5: Türkiye’de, 2020 de enerjinin %33 ü kömürden sağlanmış. Bu kömürün de %60’ı ithal ve kömür çevreye en zararlı enerji kaynağıdır.

Yanlış

TEİAŞ’ın verilerine göre, Türkiye’nin 2020 deki enerji üretimi yaklaşık olarak %21’i  kömür, taş kömürü, linyit ve asfaltit gibi kömür ürünlerinden sağlanmıştır. Bunların yaklaşık %45’ı ithal kömürdür. Kömür temelli kaynakların çevreye zararlı olması ise doğrudur.

İddia 6: Avrupa kömür santrallerini kapatıyor. Belçika 5 yıl önce tüm kömür santrallerini kapattı. Avusturya ve İsveç geçen yıl tüm kömür santrallerini kapattı. Fransa 1 yıl, İngiltere 3, İtalya 4 yıl içinde kömüre veda ediyor.

Doğru

Belçika 30 Mart 2016’da, Avusturya Nisan 2020’de, İsveç 21 Nisan 2020’de bütün kömür santrallerini kapatmıştır. Fransa 2022’de, İngiltere 2025’de, İtalya 2025’de kömür ile enerji üretimine veda edecek.

İddia 7: Kömürle enerji üretimi artan tek ülke Türkiye’dir.

Yanlış

2020’de Çin, kömürle en çok enerji üreten ülkedir ve 2021 yılında 38.4 GW yeni kömürle enerji üretimi yapacak kapasite eklemiştir. Ayrıca, birçok ülke kömür üretimini arttırdığından Meral Akşener’in iddiası yanlıştır.

İddia 8: Almanya’nın enerjisinin %56’sı yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmaktadır. Ayrıca Almanya, 2038’e kadar tüm karbondioksit salınımı yapan santrallerini kapatacak. 2022’de ise tüm nükleer santrallerini kapatacak.

Yarı Doğru


Almanya’nın toplam enerjisinin %46.3’ü yenilenebilir enerjiden (Türkiye’de bu rakam %52) sağlanıyor. Almanya 2022’de nükleer santralleri kapatacağını ve 2038’e kadar kömür ile ilgili her türlü enerji üretimini durduracağını açıklamıştır.

İddia 9: Almanya da bir güneş paneli 1 birim enerji üretiyor ise aynı güneş paneli Türkiye’de en az iki katı enerji üretiyor. Buna rağmen Türkiye’nin güneş enerjisi 7000 MW, Almanya’nın 54 bin MW yani yaklaşık 8 katıdır. Rüzgâr ve biyokütle enerjisinde de Almanya, Türkiye’den 20 kat daha fazla enerji üretiyor.

Yarı doğru

Almanya yılda yaklaşık 1030 saat güneşlenme süresine maruz kalırken, Türkiye’de bu rakam 2623’tür. Bu yüzden yıllık ortalama güneşlenme süresi göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’nin aynı güneş panelinden Almanya’ya kıyasla iki kat enerji üretmesi iddiası doğrudur. Almanya’nın 2020 verilerine göre güneş enerjisi üretimi 51 bin MW. Bu yüzden Türkiye’nin 7 bin MW üretimine kıyasla yaklaşık 8 kat olduğu iddiası doğrudur. Almanya’nın rüzgar enerjisi üretimi yine aynı verilere göre 131 bindir. Türkiye’nin 8.500 MW’lık üretimine kıyasla yaklaşık 15 kat olduğundan, iddia edilen ’20 kat’ ifadesi yanlıştır. Biyokütle olarak Almanya 45 bin MW değerinde enerji üretirken, Türkiye 1422 MW değerinde enerji ürettiğinden, Almanya Türkiye’nin yaklaşık 32 katı biyokütle enerji üretimi yapmaktadır. İddia edilen 20 kattan daha büyük bir değer mevcuttur.

Almanya’nın 2020’deki kurulu güç raporu 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Ekonomi
  • Enerji
  • grup toplantısı
  • meral akşener
  • petrol
  • tbmm

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar