“Katarlı gençler Türkiye’de sınavsız tıp eğitimi alabilecek” iddiası
25 Haz 2021
16:10
Sonuç
Yapılan incelemeye göre protokolde, sınava dair herhangi bir ibare yer almamaktadır. İki taraf da birbirine, öğrenciyi kabul eden tarafın mevzuatına ve imkanlarına uygun bir şekilde, silahlı kuvvetlerine bağlı öğrencileri gönderebilir. Öğrencilerin sınavlı veya sınavsız alınıp, alınmayacağıyla ilgili detay henüz net değildir. Ayrıca, protokolün kapsamı iki ülkenin sadece silahlı kuvvetlerinin askeri/sivil personelini ve öğrencilerini kapsamaktadır. İddia edildiği gibi bütün gençleri kapsamamaktadır. Bazı haber mecralarının paylaşımlarında, haber bağlamından koparılarak, içerikten bağımsız bir şekilde “Katarlı gençler Türkiye’de sınavsız Tıp okuyabilecek” başlığıyla servis edildi.
İddia Yayılımı
Bazı haber sitelerinde yer alan iddiaya göre “Katarlı gençler Türkiye’de sınavsız tıp eğitimi alabilecek.” Habere göre Türkiye ve Katar arasındaki “Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İşbirliği” Protokolü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı. Haberde bu protokole göre Katarlı gençlerin Türkiye’de herhangi bir sınava girmeden tıp eğitimi alacağı iddia edildi. Konuyla alakalı CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından çıkan haberlere tepki göstererek bunun adaletsiz olduğunu belirterek “Bizim çocuklar o okullara girebilmek için bütün gençliklerini heba ediyorlar!” ifadesini kullandı.
Kanıt
İlgili protokol
Habere konu olan protokol 25 Haziran 2021’de Resmi Gazete’de yayınlandı. Türkiye ve Katar arasında imzalanan protokol çift taraflıdır. İki tarafta birbirilerine “Misafir Personel” ve “Misafir Öğrenci” gönderebilir. Protokolün madde 3 ve 4’üne göre misafir öğrenci ve misafir personel iki ülkenin silahlı kuvvetlerinin askeri veya sivil öğrenci ve personelini kapsamaktadır. Yani protokol iki tarafın silahlı kuvvetlerinin öğrencilerinin eğitimini amaçlamaktadır. Protokol de gönderilecek öğrenci ile personelin tarafların mutabakatta olduğu ve bu kişileri kabul eden ülkenin mevzuatına ve imkanlarına uygun olarak seçileceği belirtilmiştir. Protokolde herhangi bir sınav ile ilgili bir madde yer almamaktadır. Protokol de belirtilen eğitim dalları ise tıp, diş hekimleri, eczacılık, veterinerlik ve sağlık alanındaki diğer eğitimlerdir.
Eğitim giderleri
Masraflar konusunda ise öğrenciyi kabul eden taraf söz konusu faaliyetlerin ücretli mi, ücretsiz mi yoksa indirimli mi olacağıma karar verir. Kabul eden taraf eğitim-öğretim masraflarını, üniformaları, harçlıkları, eğitim süresince iaşe ile ibate’i ve tıp öğrencilerine ödenen intörn ücretlerini karşılayabilir. Ayrıca gerekmesi durumunda yetkili makamların izniyle öğrenciler askeri hava ve kara ulaşım araçlarından ücretsiz istifade edebilir. Nasıl istifade edinileceği ise tarafların kendi düzenlemelerine bağlıdır.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un açıklaması
Konuyla alakalı Fahrettin Altun’da Twitter’dan bir açıklama yapmıştır. Açıklamasında protokolün sadece silahlı kuvvetler mensuplarını kapsadığını söylemiştir. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Azerbaycan, Kazakistan, Afganistan, Arnavutluk, Moldova, Gambiya, Somali ve Güney Kore gibi ülkelerinde askeri öğrencilerinin de Türkiye’de eğitim gördüğünü belirtti.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Milli Savunma Bakanlığı da bu konuyla alakalı açıklama yaptı. MSB protokolü askeri sağlık alanında işbirliği vurguladı. “Protokol, her yıl belirlenecek kontenjan dahilinde misafir personel ve Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan asker-sivil personel ile Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapmak üzere eğitim alacak personeli kapsıyor.” ifadesini kullandı.