fbpx

Sosyal medya mecralarının arasında detaylı arama açısından birçok özelliğe sahip olan Twitter gelişmiş arama yöntemleriyle dijital dünyada birtakım kolaylıklar sağlıyor. Daha etkin aramalar yapmak, detaylı verilere ulaşmak ve bu detaylı arama yöntemleri sayesinde bilgi kirliliğinden uzak durmak için Twitter gelişmiş aramayı kullanabilirsiniz. Böylelikle konum, kişi, kelime, tarih ve diğerleri bazında aramalar yaparak arama alanınızı daraltarak doğru verilere ulaşabilirsiniz.

‼️ Metinde örneklendirme yapılırken kullanılan anahtar kelimeler ‘yanlış bilgi’ ve ‘dogrulaorg’ şeklindedir. Siz arama yaparken dilediğiniz anahtar kelimeyi aynı kodlar eşliğinde kullanabilirsiniz. 

Kelime bazlı gelişmiş aramalar nasıl yapılır?

Twitter’da gelişmiş aramayı kullanırken kelime bazlı arama yaptığınızda yazdığınız anahtar kelimeyi içeren tweetlere ulaşabilirsiniz. Kelime bazlı aramalarda kullanılan birkaç alternatif mevcut. Tweetlerin içinde hem yanlış hem de bilgi kelimelerini bulmak istiyorsanız arama motoruna yanlış bilgi yazmalısınız. Yanlış bilgi kelimesinin birebir geçtiği tweetlere erişebilmek için ise “yanlış bilgi” yazarak aratılması gerekir. Atılan tweet içinde yanlış, bilgi ya da her iki kelimenin de bulunduğu tweetlere ulaşmak için, yanlış OR bilgi yazılmalıdır. Anahtar kelimeden sadece birinin geçtiği tweetlere ulaşmak için yanlış –bilgi yazmak gerekmektedir. Bu sayede içinde yanlış kelimesi bulunan fakat bilgi kelimesi bulunmayan tweetlere ulaşılabilir. Belirlenen kelimenin etiket olarak kullanıldığı tweetlere ulaşmak için #yanlışbilgi şeklinde aratılmalıdır.

Kişi bazlı gelişmiş arama nasıl yapılır?

Twitter’da kullanıcıların tweetlerini aramak, kullanıcıya atılan tweeti bulmak veya kullanıcının isminin geçtiği tweetleri bulmak mümkün. Bu yöntemler sayesinde kişi bazlı ilerleyebilir hedefinize kısa yoldan ulaşabilirsiniz. Bir kullanıcıya ait paylaşılan tweetleri bulmak için from:dogrulaorg yazarak from’dan sonra yazdığınız kullanıcının hesabından attığı tweetlere kolaylıkla erişebilirsiniz. İlgili kullanıcıya atılmış olan tweetleri görmek için arama alanına to:dogrulaorg yazabilirsiniz. Atılan tweet içerisinde bir kullanıcıdan bahsedilen tweetlere erişmek için @dogrula.org şeklinde aratılmalıdır. Bir kullanıcının başka bir kullanıcıya verdiği yanıtları bulmak için ise from:yanıtlayan kullanıcı adı to:yanıtlanan kullanıcı adı şeklinde sorgulayabilirsiniz.

Konum bazlı gelişmiş arama nasıl yapılır?

Belli bir lokasyondan atılan tweetleri anahtar kelimeler aracılığıyla bulmak mümkün. Örneğin anahtar kelimenizi İstanbul konumundaki kullanıcıların tweetlerinde aramak istiyorsanız “yanlışbilgi” near:İstanbul yazmalısınız. Aramayı daraltarak İstanbul’un 50 km yakınlarındaki tweetleri görmek istiyorsanız arama alanına near:İstanbul within:50km yazmalısınız.

Tarih bazlı gelişmiş arama nasıl yapılır?

Tarih bazlı tweet arayacaksanız belirlediğiniz tarihten önce ya da belirlediğiniz tarihten bu yana anahtar kelimenizi kullanarak atılan tweetleri görebilirsiniz. Belirlenen tarihten bu yana atılan tweetleri görmek için yanlış bilgi since:2021-10-18 yazmanız gerekir. Bu sayede 18 Ekim 2021’den bugüne kadar yanlış bilgi anahtar kelimesiyle atılan tweetleri görebilirsiniz. İçinde ilgili anahtar kelimenin geçtiği ve belirlenen tarihten öncesine ait olan tweetleri görmek için yanlış bilgi until:2021-10-18 bu sayede ilgili tarihten önce yanlış bilgi anahtar kelimesinin geçtiği tweetlere ulaşabilirsiniz.

Diğer gelişmiş aramalar nasıl yapılır?

Twitter’da konum, kişi, tarih ve kelime bazlı gelişmiş aramaların yanı sıra diğer gelişmiş arama yöntemleri de bulunuyor. Bu yöntemlerle anahtar kelimenin geçtiği tweetleri olumlu, olumsuz ya da soru işareti barındıran tweetler ve bu tür aramalar yapılabilir. Atılan tweet içinde anahtar kelimelerden birinin geçtiği diğerinin bulunmadığı olumlu tweetleri görüntülemek için yanlış –bilgi : ) yazılmalıdır. Aynı türden tweetlerin olumsuz olanlarına erişmek için ise yanlış –bilgi : ( şeklinde arama yapılmalıdır. Bu sayede olumsuz yöndeki tweetlere ulaşabilirsiniz. Atılan herhangi bir tweet içinde anahtar kelimeyle birlikte soru işareti kullanarak soru anlamı içeren ya da içerisinde soru işareti bulunan tweetler görüntülenebilir. Bu yöntem için arama motoruna yanlış bilgi ? yazılmalıdır.

Dil bazındaki tweetlerin içinde anahtar kelimenizi sorgulamak için yanlış bilgi lang:TR yazabilirsiniz. Bu sayede yanlış bilgi anahtar kelimesini içinde bulunduran Türkçe dilindeki tweetlere ulaşırsınız.

Tweetlere retweet ya da beğeni sayısına göre ulaşabilmeniz mümkün. Bu sayede popüler olan tweetleri kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu özellik en az 10/100/500 beğeni almış tweetler için kullanılabiliyor. Anahtar kelimenizin yanına min_faves:10 yazdığınızda en az 10 beğeni almış tweetleri görüntüleyebilirsiniz. Aynı şekilde anahtar kelimenizin yanına min_retweets:10 yazdığınızda en az 10 retweet almış tweetlere ulaşabilirsiniz. Anahtar kelimenizin yanına min_replies:50 yazarak en az 50 yanıt almış tweetleri bulabilirsiniz. Anahtar kelimeniz konu, kişi ya da etiket olabilir ve sayıyı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Twitter’daki aramanızı daraltmak ve fotoğraf, video, haber sitesi bağlantısı ya da linklere ulaşmak için bazı yöntemler bulunuyor. Anahtar kelimenizin yanına filter:images yazarak kelimenizi içeren fotoğraflara ulaşabilirsiniz. Ya da filter:videos yazıp kelimeyi videoyla beraber içeren videolara erişebilirsiniz. Anahtar kelimenizin yanına filter:links yazmanız anahtar kelimenizi içeren bağlantılara ulaşmanızı sağlayacaktır. Kelimenin yanına filter:news eklemeniz ise kelimenin de içerisinde yer aldığı haber sitesi bağlantılarını bulmanıza yarar.



      	

Etiketler

  • etiket
  • gelişmiş arama
  • kullanıcı
  • tweet
  • Twitter

Diğer Yazılar