fbpx

 Bulgularımız

  • KPSS 2022’de çıkan 20’den fazla sorunun, bir yayınevinin deneme ve soru bankası kitaplarında daha önce yayımlandığı iddia edildi.
  • İlgili yayınevinin, açık kaynaklardan erişebildiğimiz 15 adet deneme kitabı ve 1000’den fazla sorusunu inceledik. 5 saate yakın, YouTube’da yayınlanmış soru çözüm videolarını izledik.
  • KPSS ve yayınevi sorularını karşılaştırdığımızda, 9 sorunun içerik ve kurgu bakımından benzediğini gördük.
  • Sosyal medyada yayılımı olan ve yayınevine ait olduğu iddia edilen bazı sorulara da ulaşamadık.

2 Ağustos 2022 öğle saatlerinde sosyal medyada yayılan bir iddia, kısa sürede ülkenin gündemine yerleşti. Kullanıcılar, “Yediiklim Yayınları” olduğu belirtilen bir yayıncılık kuruluşunun bastığı KPSS deneme setinde yer alan bazı soruların, 31 Ağustos 2022’de gerçekleşen KPSS sınav soruları ile tıpatıp aynı olduğunu ifade etti. Resmi Twitter hesabından konuyla ilgili açıklama yapan ÖSYM, sınavın güvenli bir biçimde gerçekleştiğini, yapılan incelemeler sonucunda iddiaların asılsız olduğunu açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından önce Cumhurbaşkanı resmi Twitter hesabından konunun Devlet Denetleme kurumu tarafından inceleneceği söylendi, sonra gece saatlerinde Resmi Gazete’de açıklanan kararla, ÖSYM Başkanı Halis Aygün’ün görevden alındığı öğrenildi.

Hangi sorulardan bahsediliyor?

Sosyal medyada birçok kullanıcının, kendilerine ait deneme sınavlarının fotoğraf ve videolarını çekip paylaştığını görüyoruz. Bahse konu soruların bazılarına, Yediiklim Yayınları’nın eğitim setlerinin dijital kopyalarını inceleyerek ulaşabildik. Eğitim setlerinde Yediiklim’in KPSS 2022 Genel Yetenek ve Genel Kültür Türkiye Geneli Deneme Sınavlarına (1-15),  KPSS 2022- ÖSYM Ne Sorar ve Ahmet Hoca ile Yalnız Değilsin-Mini Deneme 5 videosu kaynaklarını inceledik.

  • Paylaşımda olan bu görsellerin hepsinde “yediiklim” yazan sorular ile KPSS’de çıkan soruların birebir aynı olduğunu görüyoruz. Fakat, bu soruların bir çoğunu incelediğimiz açık kaynaklarda bulamadık. Soruların Yediiklim’in başka bir kaynağında olup olmadığını bilemiyoruz.
  • Paylaşımda olan iddia görsellerinden en yaygını, sınavın ‘genel kültür’ bölümünde yer alan Türkiye’deki köprülerle alakalı olan soru. Söz konusu KPSS sorusunun, Yediiklim Yayınlarının daha önce yayınladığı deneme sınavında yer alan soru ile ‘birebir’ aynı olduğu iddia edilmiş. ÖSYM’nin aday işlemleri sitesinde ilgili soruyu ulaştığımızda deneme sınavındaki sorunun, KPSS’deki soruyla birebir aynı olmadığını ancak büyük oranda benzerlik gösterdiğini görüyoruz. 
  • Deneme Kaynağı: Yediiklim – KPSS 2022 – Genel Yetenek & Genel Kültür Türkiye Geneli Deneme Sınavı -12
  • İddia edilen bir diğer soru ise KPSS’nin Genel Kültür bölümünde yer alan “Türk-Yunan ilişkileri” ile ilgili olan soru. Bu sorunun biçiminin ve aşağıda yer alan şıkların KPSS’deki ilgili soruyla birebir aynı olmasa da benzer olduğunu görüyoruz.

Deneme Kaynağı: Yediiklim – KPSS 2022 – ÖSYM Ne Sorar – Test 54

İddialarda bir görselde yer alan bir KPSS sorusuna benzer bir matematik sorusu Yediiklim- KPSS GY & GK Türkiye Geneli Deneme Sınavı- 14’te yer alıyor.

Deneme kaynağı: Yediiklim- KPSS 2022 Genel Yetenek & Genel Kültür Türkiye Geneli Deneme Sınavı – 14

  • Sınavın Genel Kültür bölümünde yer alan Türkiye’de yetişen tarım ürünleri ile alakalı soru da Yediiklim’in deneme kitapçığında yer aldığı iddia edilmişti. Yine ilgili deneme incelediğinde de sorunun KPSS’de yer alan soruya benzer formatta olduğu anlaşılıyor.

Deneme Kaynağı: İddia edilen sorunun hangi deneme testinden alındığı bilgisi yok.

  • Genel Kültür bölümünde yer alan bir başka sorunun da KPSS’deki sorunun aynısı olduğu iddia edilmiş fakat soru aynı bilgiyi istese de, sunuş şekli ve şıkların farklı olduğu görülüyor.

Deneme Kaynağı: Yediiklim – KPSS 2022 – ÖSYM Ne Sorar

  • Aynı kullanıcı, KPSS’nin Genel Kültür bölümünün “güncel bilgiler” bölümünde yer alan “James Webb Uzay Teleskobu” ile alakalı sorduğu sorunun daha önce bu denemelerde yer aldığını iddia etmişti. İlgili kitapçığı bulduğumuzda, cevap aynı olsa da sorunun farklı olduğunu görüyoruz. James Webb Teleskobu’ndan alınan görsel veriler, son zamanlarda dünya gündeminde çokça yer aldığı düşünüldüğünde, bu sorunun KPSS’de güncel bilgi olarak sorulmasını tahmin etmek çok da güç değil.

Deneme Kaynağı: Yediiklim – KPSS 2022 – Genel Yetenek & Genel Kültür Türkiye Geneli Deneme Sınavı – 10

  • Turizm ile alakalı sorulan KPSS sorusunun da, Yediiklim Yayınları’nın YouTube kanalında deneme çözüm videosu içerisinde yayımlandığı iddia edilmişti. Video incelendiğinde, ilgili sorunun, Türkiye Geneli Deneme Sınavı 6. kitapçıkta yer aldığı anlaşılıyor. İşbu sorunun da sunuş şekli ve şıkların farklılık yönünden KPSS’de sorulan soruyla birebir aynı olmadığı görülüyor.

Deneme Kaynağı: Yediiklim Türkiye Geneli Deneme Sınavı – 6

  • Sosyal medya kullanıcıları bunların yanı sıra, iki adet sorunun Yediiklim Yayınları’nın YouTube kanalında paylaşılan “Ahmet Hoca ile Yalnız Değilsin – Mini Deneme 5” başlıklı videoda gösterildiğini belirtmişti. Videoda gösterilen sorular incelendiğinde, soruların KPSS Genel Kültür bölümünde yer alan sorulara alınmak istenen cevap yönünden benzer olduğu anlaşılıyor. Bu iki soru da tıpkı diğer sorular gibi birebir aynı olmasa da, sunuş yönünden benzer diyebiliriz.

Yediiklim Yayınları ne diyor?

  • Yediiklim ve KPSS soruları üzerinden yayılan iddiaların başında Yediiklim Tarih Editörü Ahmet Uğur Karakuza’nın YouTube’da anlatılan ders videoları ve TG kodlu denemeleri geliyor.
  • Ahmet Uğur Karakuza, gelen yorumlar üzerine Instagram’dan 2 canlı yayın yaptı. Ayrıca aynı gün (2 Ağustos 2022), Benim Hocam Yayınevi’nin kurucularından Tarih öğretmeni Ramazan Yetgin’in de Instagram’da yaptığı canlı yayına katıldı.
  • Karakuza, birebir aynı olan sorularla ilgili; ÖSYM sınavlarında çıkan soruların telif haklarının Yediiklim’e ait olduğunu söyleyip yayınevinin bu sebeple pazartesi (1 Ağustos 2022) günü soruları çözülmek üzere kendisine gönderdiğini belirtiyor. Tarih öğretmeni, çıkmış sorulara yakın soruları yakalayan tüm hocaların bunları paylaştığını söylüyor. Kendi hatasının ise aynı işlemi, yayınevinin “Çıkmış Sorular” kitabını henüz yayımlanmadığı halde paylaşarak yapması olduğunu belirtiyor.
  • KPSS 2022’dekiler ile çok benzer olan soruları ise haziran ayında, pahalı test kitapların maddi yükünü azaltmak için hazırladığı “Yalnız Değilsin” video serisinin ilkinde söylediğini belirtiyor.

ÖSYM soruları nasıl hazırlıyor?

ÖSYM’nin soru hazırlığı ‘Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun (6114)’ ile belirlenen yönetmelik çerçevesinde gerçekleşiyor. Bu yönetmeliğe göre, soru yazarları ve bilimsel denetmenler belirlenirken kişilerin hem yurt içi/yurt dışı bilimsel yayın ya da tezlerine hem de ÖSYM sınavlarına yönelik çalışma yapan etüt merkezi, yayınevi veya dershanelerle ilişkisine bakılıyor.

Soru hazırlama aşamasında en önemli kriter ise gizlilik. Yani kişi, soru hazırlama sürecinin hangi bölümünde yer alırsa alsın yönetmelikle belirlenen gizlilik ve güvenlik kurallarına uymak zorunda. Bu nedenle görevlilerin kimlikleri hiçbir şekilde paylaşılmıyor. Öte yandan ÖSYM adına hazırlanan soruların başka hiçbir yerde kullanılmaması şartı bulunuyor.

Sorular hazırlanırken söz konusu sınavın niteliği, kapsamı, seviyesi, aday kitlesi ve varsa kurum ile imzalanan sınav protokolü dikkate alınıyor. Hazırlanan her soruda soru yazarının kimlik numarası, sorunun alanı, zorluk derecesi, seviyesi, konusu, alt konusu ve benzeri kriterleri kapsayan etiketler yer alıyor.

Bu aşamada tüm sorular ön bilimsel denetime tabi tutuluyor. Denetimden geçen sorular alan uzmanı tarafından düzenleniyor ve taslak soru havuzuna atılıyor. Taslak havuzdaki sorular nihai bilimsel denetimden geçiriliyor. Eğer bu denetimde soruyla ilgili bir sorun yaşanırsa soru havuza alınmıyor, tekrar inceleniyor ya da atıl soru havuzunda arşivleniyor.

Son olarak dil denetiminden de geçen sorular tasnifli şekilde ve tüm bilgileriyle beraber soru havuzuna atılıyor. Havuzdan soru seçilmesi ve sisteme erişim, yalnızca Başkan tarafından görevlendirilen ÖSYM çalışanı tarafından ‘kriptolu’ cihazlarla sağlanıyor. Kitapçıkların basımı ise, kullanılan matbaanın dış dünya ile iletişiminin tamamen kesildiği ve söz konusu sınavın bitmesiyle sona eren ‘kapalı dönem’de gerçekleşiyor.

Etiketler

  • halis aygün
  • KPSS
  • ÖSYM
  • sorular
  • sorular çalındı mı?
  • Yediiklim
  • YÖK

Diğer Yazılar