Enver Paşa adına Almanlar sigara üretti iddiasını bu içeriğimizde dogrula.org olarak ele aldık. İddiaya göre Almanlar, Enver Bey adında Enver Paşa adına sigara üretmişlerdir. Bu iddia doğrudur.
Enver Bey Sigara Fabrikası
Enver Bey adında piyasaya sürülen sigaralar, Almanya’nın Saksonya eyaletinin merkezi olan Dresden şehrindeki fabrikada üretilmekteydi. Yahudi sermayesi ile kurulan Dresden’deki Yenidze sigara fabrikası, 1920’li yıllarda kurulmuş ve fabrikada Enver Bey markası adı altında Ballnacht, Fabelhaft, Tula gibi çeşitli türlerde sigaralar üretilmiştir.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşı dönemlerinde, sigara bir onur göstergesi olarak algılanmaktaydı. Hatta öyle ki, savaş sonrası yıllarda sigara resimleri ders kitaplarında yer almaktaydı. Sigara paketleri ve tabakaları önemli bir koleksiyon ögesi olarak değerlendirilirdi.
Saygınlık sembolü olarak itibar gören sigaralar, Enver Paşa için Almanlar tarafından üretilmiş ve sigara paketleri Enver Paşa’nın II. Napolyon’a benzetildiği bir resimle basılmıştır.

Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinden adını duyduğumuz Enver Paşa, Almanya’da saygı gören bir şahsiyetti. Berlin’de büyük elçiden daha itibarlı olduğu söylenmektedir. Son Alman İmparatoru II. Wilhem‘in davetlerine özel olarak çağrılmaktaydı. Bu saygınlık, Almanya’nın Berlin şehrine askeri ataşe olarak atanmasından sonra daha da artmıştır. Almanya’da üzerinde Enver Paşa’nın fotoğraflarının bulunduğu posta kartları ve pullar basılmış, Berlin Teltow’da bir köprüye Enver Paşa Köprüsü (Enver Pascha Brücke) adı verilmiştir.

Almanya’da halen haftalık yayınlanmakta olan ve 1947 yılında kurulan Der Spiegel dergisinin, 12 Nisan 1948 tarihli sayısındaki bir yazıda da, Enver Bey sigaralarından bahsedilmiştir. Yazıda şarkı olarak geçen bir cümlede şu şekilde yazmaktadır:
“Dudakların tütsülemiyor artık / Enver Bey fabrikasından”
Kaynaklar: Hamburg University, mein kleiner, dhm.datenbank, Spiegel, Westfalenpost, sosyalbilimler, Twitter