İnceleme: Twitter gündemini bot ordusu belirliyor
4 Haz 2021
17:57
İsviçre Lozan Federal Teknoloji Üniversitesi’nden dört araştırmacı Twitter oluşturulan sahte Twitter trendlerini araştırdı. Araştırmada, Türkiye’deki bot hesapların Twitter gündemine etkisi değerlendirilerek, Trend topic’in Türkiye ve küresel listesi markaja alındı. Bot hesapların trendleri oluşturma işlemine kısa süreli suni gündem oluşturma (Ephemeral Astroturfing) diyen araştırmacılar, çoğu bot hesap sürüsünün bir kişi tarafından organize edildiği sonucuna varıyor. Başka bir deyişle bu kişilerin gündemi değiştirebilecek bir bot ordusu var.
Araştırma yöntemi
Araştırmacılar tuzak bir kullanıcı hesabı oluşturarak, bile bile hesapların şifresinin çalınacağı bir sisteme kaydolur. Hesabın şifresi gerçekten çalınır ve araştırmacılar bir süre sonra hesaptan tweet atıldığını ve bu tweetlerin hemen silindiğini gözlemliyor. Araştırmacılar, at-sil yönetiminin bir kelimeyi trend listesine sokmak için izlendiği farkediyor.
Bu yöntemi kullanarak bu iş için kullanılan hesapları bulan araştırmacılar 6 ay boyunca tuzak hesabı gözlemlemiş ve bu sürede 563 tweet atıldığını görmüştür. Araştırmacıların Türkiye’yi seçmesinin nedenleri ise Türkiye’nin en çok tweet atan 5.ülke olması, kutuplaşmanın yüksek olması ve ana akım Türk medyasının sahte trendlerin yaygınlığı hakkında haber yapmasıdır.
Araştırmanın sonuçları
Elektrik ve Elektronik Mühendisleri 6. Güvenlik ve Gizlilik Sempozyumu’nda araştırmacılardan birisi olan Tuğrulcan Elmas araştırmanın bazı sonuçlarını paylaşıyor. Buna göre Türkiye’deki trendlerin en az %47’si ve küresel trendlerin en az %20’si sahtedir. Araştırma sonucunda 108 bin bot hesap bulduklarını ve şu ana kadar bu konuyla ilgili yapılan araştırmalar içinde bu araştırmanın en büyük veriye sahip araştırma olduğunu söylemiştir.
Sahte trendler en çok reklam için kullanılmış
Araştırmanın yayınlandığı makaleye göre 2019’da incelenen trend kelimelerinden 2,131 tanesi reklam amaçlı kullanılmıştır. Bu reklamlarını yarısında çoğu bet sitesi (1,421) reklamlarıdır. Trend kelimelerinin 802 tanesi politik amaçlı oluşturulan trend kelimeleridir. Bunun 348 tanesi hükümete destek, 124 tanesi muhalefetin aleyhine yönelik (çoğunlukla CHP’ye karşı), 118 tanesi ana muhalefete destek, 42 tanesi diğer partiler destek ve 20 tanesi AK Parti’ye karşı kelimelerdir. Trend kelimelerinin 1,219 tanesi ise hükümetten istek kelimeleridir. Bunlardan 730’u kamu alanında atama istemekte, 157’si mahkumlara af istemektedir. Trend kelimelerinde 592 tanesi ise cemaatlerle ilgilidir. Furkan cemaatine yönelik ise 105 kelime bulunmuştur. Diğer trend kelimelerinden 92’si boykot 1,730 tanesi ise diğer amaçlara yönelik kullanılmıştır.
Editörün notu;
Türkiye’de Twitter trend topic listesinden, günlük ortalama 5 kelime, binlerce bot hesabı yöneten bir yazılımın eseri.
Tabiki, bu yazılımda ticari bir işletmenin veya dijital bir ajansın eseri. Ücreti karşılığında ne isterseniz bu yazılımlar sayesinde TT listesine sokabilirsiniz. Araştırmadan da anlaşılacağı üzere, Twitter’da Türkiye gündeminin %40’ını bu yazılımlar dizayn ediyor. Bu sebeple okuyucularımıza tavsiyemizdir ki:
✔️TT’de kelime başında # işaretiyle başlayan çoğu hashtag kampanyadır. Organik yayılım oranı çok düşüktür. Bu etiketlerde, ‘organik kullanıcı’ oranı düşüktür.
✔️# işaretsiz herhangi bir kelimenin TT’ye yansımış olması, konuyla ilgili paylaşım sayısının yüksek olduğunu gösterir. Kampanya olma ihtimali daha düşüktür, bu sebeple içerisinde organik, gerçek kullanıcı sayısı daha fazladır.
✔️ Trend olan organik bir kelimenin, gelişimi, büyümesi, yayılımı da organik olmalı. Bir trendin listeye 15. sıradan girmesi normal olandır. Sponsorlu olmamasına rağmen,
1. sıradan TT’ye oturan bir kelime büyük ihtimal, söz konusu yazılım sayesinde 5 dakika içinde 10 binlerce tweetin atılıp silinmesiyle listeye zirveden giriş yapmıştır.
Bunları bilerek, sizin TT’nizde #ŞüpheciOl gündemi her zaman 1.sırada olsun.