fbpx

İnternette çoğu zaman fantastik fotoğrafların paylaşıldığını gözlemlemekteyiz. Tabii bu görsellerin pek çoğu teknolojik yazılımlarla yapılmış “illüstrasyonlar” olsa da, azımsanmayacak sayıda kullanıcının bunları gerçekmiş gibi algılaması da kaçınılmaz oluyor. Birkaç aydır Twitter, Facebook gibi platformlarda paylaşılan “Çift Güneş” görselleri de bunlardan birisidir. Doğrula olarak bu görsellerin neyle ilgili olduğunu ve neden böyle bir şeyin mümkün olamayacağını araştırdık.

Tweet Kaynağı

Bu görsel yeni değil. Tersine arama yoluyla tarattığımızda, bu görselin aslında Mark A. Gartick isimli bir kişinin yaptığı grafik çalışmanın kırpılmış bir bölümü olduğunu görüyoruz.

Grafik Kaynağı

Görsellerin büyük çoğunluğu grafik çalışması

Bu “çifte güneş” görüldüğü iddiasının internette ne kadar yayıldığını gözlemlemek için kısa bir yolculuk yaptık. Pek çok ülkeden kullanıcı da gökyüzünde birden çok güneş gördüğünü iddia ediyor.

Tweet Kaynağı

Bu kullanıcı da Norveç’te bu manzaraların göründüğünü iddia etmiş. Üstte paylaştığımız görselde bir tanesinin grafik çalışma olduğunu zaten belirtmiştik. Diğerlerine baktığımızda da durum değişmiyor.

Tweet Kaynağı

Bu görseli aradığımızda ise bu çift güneşlerin, dünyada pek çok insanın hayranı olduğu Star Trek (Uzay Yolu) sinematik evreninde bulunan “Risa” isimli bir çift yıldıza ait olduğu görülmektedir. Elbette bu bir görsel çalışmadan başka bir şey değil. Bu grafik çalışması, daha önce de internette paylaşılmıştır. Star Trek hayran sayfasında detaylı bir şekilde incelenebilir.

Grafik Kaynağı

İki adet güneş içerdiği iddia edilen bu görsel ise, aslında güneş batarken araya bulutun girmesiyle oluşmuş bir illüzyon. Kamera güneşe zooom yaptığı için güneş büyük görünüyor ve iki parça gibi bir izlenim bırakıyor. Görseli aradığımızda bunun bir videodan alınmış olduğunu gördük. Videoyu izlediğimizde bunun bir yanılsama olduğunu, aslında tek bir güneş olduğunu açıkça fark ediyoruz.

Düşük çözünürlükte olan güneş görselinin yüksek çözünürlüklü haline ulaştık. Bu görseldeki güneşin de birebir kopyalandığını ilk bakışta anlayabiliyoruz. Soldaki güneşin denizde bıraktığı parıltı, sağdaki yapay güneşte görülmüyor.

Optik illüzyonlar, bu fenomeni oluşturmuş

Yalnızca grafik çalışmaları değil, aynı zamanda optik illüzyonlar da bu yanılsamanın oluşmasına büyük ölçüde neden olmuştur.

Tweet Kaynağı

Örneğin bu kullanıcının kendi bahçesinden attığını belirttiği görselde optik illüzyon görmekteyiz. Buna Sun dog, yani “Yalancı Güneş” deniliyor. Güneş 22 derecelik açıda, soğuktan kristalleşen havanın yarattığı ışın haresinin içinde kaldığı için, sanki üç adet varmış gibi görünüyor ancak belirttiğimiz gibi bu tamamıyla optik bir yanılsama.

Görsel Kaynağı

Etiketler

  • Gökyüzünde iki adet güneş

Diğer Yazılar