fbpx

Uzay fotoğrafçılığında kayda alınan “anın görüntüsü” fotoğrafları, bizleri büyülüyor ve evrenin ne kadar büyük olduğunu sorguluyoruz. Sosyal medyada gezinirken mutlaka bir gök taşının düşme anının kameralara yansıdığını görmüşüzdür.

Twitter ve diğer sosyal medya platformlarında bir süredir Türkiye’ye gök taşı düştüğüne dair bir iddia dolaşıyor. Kullanıcılar tarafından paylaşılan bazı görüntülerin, bu düşme anında kaydedildiği belirtiliyor. Bu görüntüler birçok haber sitesinde de paylaşılmış.

“#Göktaşı” ve “#Meteor” etiketiyle paylaşılan Bu görüntüleri inceledik.

Kaynak
Kaynak

Fotoğraf 2016’da Hindistan’ın güneyinde kaydedildi

Bahse konu olan görüntülerden en çok paylaşılanda, şehirden oldukça yüksek bir yerde, bulutların arasında arkasında yeşil bir şerit bırakacak şekilde düşen bir meteor görülmekte. Bu fotoğrafı tersine arama yöntemi kullanarak aradığımızda, bunun Prasenjeet Yadav isimli bir doğa fotoğrafçısının 2016 yılında, Hindistan’da kaydettiği sonucuna ulaştık. Yadav’ın çektiği bu fotoğrafı hem instagram hesabından, hem de diğer fotoğraflarından oluşan kişisel web sitesinden incelemek mümkün. National Geographic’in de bu fotoğrafa dair bir makalesi bulunuyor.

Prasenjeet Yadav, çektiği bu anlık fotoğraf için şu açıklamayı yapmış:

“Bu kesinlikle şimdiye kadar çektiğim en unutulmaz karelerden biri ve aynı zamanda National Geographic’in 2016’da yayınladığı ilk fotoğrafım! “GreenMeteor” isimli bu fotoğrafımı, Hindistan’ın güneyindeki Skyislands çevresindeki kentleşmeyi göstermek için hızlandırılmış bir çekim yaparken yakaladım. Kamera, 999 çekim için 15 saniyelik pozlamaya ayarlandı ve bu, o çekimlerden biri oldu. Meteorun yeşilimsi rengi, etrafındaki oksijenin ısınması ve atmosfere girerken ateşlenen mineral karışımının birleşiminden gelir.”

Gök taşı düşerken kayda alınan video, Avustralya’nın “Barrow Adası’ndan”

Videonun ilk karesini ekran görüntüsü alıp tersine arama yöntemi kullanarak aradığımızda, videonun 14 Haziran 2020’de Avustralya’nın Barrow Adası’nda kaydedildiği sonucuna ulaştık.

Meteorun Barrow Adası ile Cape Preston bölgesi arasında yol kat ettiği, yerel haber kaynakları tarafından bildirilmiş.

Curtin Üniversitesi, Uzay, Bilim ve Teknoloji Merkezi araştırmacısı Renae Sayers, bu meteorun tamamıyla gerçek olduğunu, kayanın üzerinde bulunan metallerin atmosfere girerken yanmasıyla böyle bir rengin ortaya çıktığı söyledi.

Etiketler

  • Fotoğraf
  • Gök taşı
  • Meteor
  • türkiye
  • Yeşil çizgi

Diğer Yazılar