fbpx

Filistin’de yaşanan şiddet olayları, insanlık dramı her coğrafyayı derinden sarsarken, günlerdir sosyal medyanın da gündeminde.  Sosyal medya kullanıcıları paylaşımlarında yaşanan olaylarla ilgili tepkisini dile getirirken  genellikle görsel, fotoğraf kullanıyor. Görseller olayı, zamanı ve bölgeyi yansıtıyormuş gibi görünse de bazı fotoğraflar başka zamana,  bazıları ise başka olaylara ait. Dogrula.org en çok paylaşılan fotoğrafların kaynağını araştırdı. Çokça paylaşılan fotoğraflar Filistin’den değil

Newyork Post’un haberine göre bu fotoğraf 7 Mayıs 2021’de Reuters’ın Ammar Awad isimli çalışanı tarafından çekilmiştir. Olayların başında çekilen bu fotoğraf Twitter’da Metin Şentürk tarafından da paylaşılmıştır.
Bu fotoğrafta Twitter’da #AksadaBaskınVar tagıyla pek çok kişi tarafından paylaşılmıştır. Edindiğimiz bilgilere göre fotoğraf 28 Temmuz 2014’te Gazze Şeridi’nde çekilmiştir. Fotoğraftaki kız Ansam (9) kardeşi Sameh’in(4) cenazesine son kez bakmaktadır. Kardeşi İsrail’in gerçekleştirdiği tank ateşi sebebiyle vefat etmiştir. Fotoğrafı çeken kişi ise Ali Jadallah’tır.
Bu fotoğrafta ise küçük bir kızın annesini korumak için silahlı bir kişiye karşı çatal uzattığı görünmektedir. Fotoğrafı 15 Ekim 2016’ya kadar izleyebildik. Bulduğumuz habere göre fotoğraf Suriye’de çekilmiş ve silah çeken teröriste karşı kız annesini savunmaya çalışmıştır.
Bu fotoğraf ise Gazze’deki gerçekleşen en son olaylarda çekilmiştir. İlgili haberde Filistinli bir vatandaşın bir şehidi taşıdığı ifadesi yer almaktadır.
Bu fotoğrafta sosyal medyada çokça paylaşılmaktadır. Fotoğraf 2013 yılında Suriye’de çekilmiştir. RT’nin haberine göre Suriyeli muhalifler fotoğrafı paylaşmış ve muhalifler fotoğrafta yer alan çocukların rejim güçlerine yakın güçler tarafından gerçekleştirilen zehirli gaz saldırısı yüzünden yaşamlarını yitirdiğini iddia etmiştir.
Bu fotoğrafın geçmişini araştırdığımızda ise fotoğrafın 29 Ekim 2015’te Suriye’de çekildiğini bulduk.  Fotoğraftaki çocuk rejim güçlerince gerçekleştirilen hava saldırıları sonucunda yaralanmış ve tedavi edilmeyi beklemektedir.

İki fotoğrafta  2018’de Filistin’de çekilmiştir. İlk fotoğraftaki anne (Mariam Al Ghandour) 8 aylık bebeğini (Laila Al Ghandour) kaybetmiştir. İkinci fotoğraftaki de bebeğin babasıdır. 2018’de ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e çekmesi sonucunda Filistinliler Gazze-Kudüs sınırında protestolar düzenlenmişti. Bebeğin bu protestolarda atılan biber gazını soluması sebebiyle hayatını kaybettiği söylenmektedir. Bu konuda İsrail suçlanmaktadır.
Bu fotoğrafta #AksadaBaskınVar tagi altında paylaşılmıştır. Bulgularımıza göre bu ise 2020 yılı Azerbaycan-Ermenistan Savaşı sırasında Fami Mahmudbeyli tarafından çekilmiştir.
Bu fotoğraf ise daha önce de gündeme gelmiş bir fotoğraf. 2019’da yapılmış bir teyit ile ulaştığımız bilgiye göre fotoğraf “The Kingdom of Ants” filmine ait. Film 2012 yılına aittir. Filmin aşağıdaki fragmanının 1:11 saniyesinde aynı çocuğu görmek mümkün. Filmin konusu Filistinlilerin baskıya karşı direnişi ile alakalıdır.

 

Fotoğraf 14 Şubat 2014’te Suriye’de rejim güçlerinin fotoğraftakilerin evini bombalamasından sonra Hosam Katan tarafından çekilmiştir. Sözcü’nün haberine göre fotoğraftaki Suriyeli genç kız kardeşini evin yıkıntıları arasından kurtarmıştır.

 

Bu fotoğraf ise son zamanlarda yine Twitter’da paylaşımı yapılmıştır. Daha önce ise Teyit.Org bu fotoğrafın aslını araştırmıştır. Buldukları sonuçta fotoğrafın 2018’de Muhammed Hammas tarafından çekildiği ve fotoğraftaki ABD Büyükelçiliği’nin Kudüse taşınmasını protesto eden engelli kişinin Saber al-Ashqar olduğu görülmüştür.

 

Bu fotoğrafın Kudüs’te şiddet olaylarından sonra Twitter’da paylaşımı yapıldı. Fotoğraf daha önceleri Irak savaşında annesini kaybeden bir çocuğa ait olduğu söylenmekteydi. Yabancı bir teyit sitesi tarafından fotoğrafın aslında bir sanatçıya ait olduğu ortaya çıkarıldı ve fotoğrafın arkasında öksüz bir çocuk hikayesi olmadığı öğrenildi. Sanatçı bu fotoğrafın ünlü olmasıyla buna benzer fotoğraflar çekmeye başladı. Aşağıdaki videodan bu resimlere ulaşabilirsiniz.

 

Washington Post’a göre bu iki fotoğrafta yer alan çocuklar hava saldırıları sonucunda kardeşlerini kaybettiklerinden dolayı üzüntü içindedirler. 2016’da Suriye Halep’te çekilen bir videonun iki kesiti olan fotoğraflar Twitter’da #AksadaBaskınVar tagıyla paylaşılmıştır. Rejim güçlerinin hava saldırısını gerçekleştirdiği düşünülmektedir.

 

Etiketler

  • acı
  • filistin
  • Gazze
  • israil
  • kudüs

Diğer Yazılar