Yıldız Tilbe’nin tırnak yemek akıl sağlığına zarar veriyor iddiası
8 Tem 2021
12:44
Sonuç
İddia Yayılımı
Ünlü şarkıcı Yıldız Tilbe hayranlarının: tırnaklarınızı yiyor musunuz? sorusuna resmi twitter hesabından cevap vererek ”tırnak yemek ileriki zamanlarda deliliğe sebep oluyormuş” iddiasında bulundu. Eğlenceli paylaşımlarıyla sosyal medyada yoğun ilgi gören şarkıcı bu cevabı ile de birçok haber mecrasında ve sosyal medya platformlarında gündem oldu. Yüksek oranda etkileşim alan paylaşım bir yandan güldürürken bir yandan düşündürdü. Gerçekten tırnak yemek akıl sağlığına zarar veriyor mu? Dogrula.org araştırdı.
”Tırnak yemek zararlı” tweeti gündem oldu
Yıldız Tilbe’nin hayranlarına cevap olarak paylaştığı tweet ilgi uyandırdı. Tilbe, “Tırnaklarımı yemiyorum , biraz dipten kesmiş olabilirim. Eskiden yiyordum, tırnak yemek ileriki zamanlarda deliliğe sebep olabiliyormuş” açıklamasında bulundu.
Tırnak yemenin zararlarından bahseden Tilbe, akıl ve beden sağlığını korumak adına tırnak yeme alışkanlığından vazgeçtiğini belirtti.
Çoğunlukla 3-4 yaşından itibaren başlayan bir tür davranış bozukluğu ya da dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanan tırnak yeme alışkanlığı birçok insanın ortak problemi. Nadiren bebeklik döneminde, 5. aydan sonra da başlayabilen bu durum çocuğun, ebeveyninin sunduğu güvenli ortandan çıkıp yeni bir sosyal ve fiziksel çevreyle karşılaşmasına bağlı olarak görülüyor.
Kanıt
Birçok yaş grubunda çeşitli sebeplerle görülüyor
Çocukluk döneminde başlayan bu davranış, ergenlik döneminde kişinin sosyal açıdan onay görmesiyle son bulabileceği gibi yetişkinlik döneminde de devam edebilir. Tırnak yemek önemli bir sorun olarak görülse de bu durum aslında kişinin, olaylar karşısında hissettiği duygu ve düşüncelerle baş edebilmek için yaptığı bir davranış. Tıp dilinde onikofaji adı ile bir hastalık olarak tanımlanıyor. Mükemmeliyetçi kişilik, sabırsızlık, hayal kırıklığı ve stres gibi durumlara tepki olarak başlayabilen tırnak yeme alışkanlığı, sonraları bilinçsizce yapılan bir davranış hâline dönüşür. Tırnak yeme alışkanlığı çocuklarda yaklaşık %33, ergenlerde %40 oranındayken yetişkinler arasında çok daha yaygın olarak görülür. Kaygı azaltıcı etkisi nedeniyle devam ettiriliyor.
Beden sağlığına zarar veriyor akıl sağlığına bir zararı yok
Tırnak yeme hastalığı; parmak, tırnak ve tırnak etrafındaki dokunun hasarlanmasına dolayısıyla zaman içinde parmaklarda şekil bozukluğuna yol açabilir. Tırnak ve çevresindeki dokunun kötü görünmesi, kişinin kendisini kötü hissetmesine, kaygılanmasına, öz güveninin azalmasına neden olarak sosyal hayatını olumsuz anlamda etkileyebilir. Uzun dönemde tırnak yatakları zarar görerek tırnak düşebilir. Tırnak yiyen kişinin tırnaklarını yutması durumunda, mide enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar görülebilir. Tırnakların sürekli olarak ağız ile temasına bağlı olarak pek çok enfeksiyon hastalığı oluşabilir. Ayrıca çene ekleminde ve diş yapısında bozulmalar olabilir. Maloklüzyon olarak bilinen çenenin normal şekilde kapanmaması gibi durumlar gelişebilir.
Tırnak yeme hastalığı; dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), majör depresif bozukluk (MDD), obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), Muhalif Meydan Okuyan Bozukluk, ayrılık kaygısı bozukluğu, Tourette sendromu gibi sağlık problemleriyle ilişkilendiriliyor. Bu rahatsızlıkları olan herkesin tırnaklarını yemediği gibi tırnak yiyenlerin de psikolojik bir rahatsızlığı olduğu ya da olacağı anlamına gelmiyor. Son zamanlarda psikologlar tırnak ısırmayla ilgili daha makul bir teoriye ulaştılar: ısıran için geçici bir kaçış, oyalama veya biraz zevk veya rahatlama sağlayabilir.
Hastaların tırnak yeme, saç yolma ve diğer vücut odaklı tekrarlayan bozukluklarla baş etmelerine yardımcı olan psikolog Fred Penzel , “Herkes bir dereceye kadar yer ve ısırır” diyor. Penzel tedavi süre ile ilgili; “Tüm tırnak yeme tetikleyicilerini tanımlamaya ve çeşitli şekillerde kontrol etmeye çalışıyoruz – onları engelleyerek veya ikamelerini bularak” diyor. Birçok psikolojik için tırnak yemenin farklı çözümleri olsa da tek bir ortak stratejileri var: tırnak ısırmaya neden olan koşulları belirlemek ve bunları değiştirmek.