
Yeniden dolaşıma giren görseller Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne ait değil
6 Ağu 2021
15:45
Sonuç
Görsellerin hiçbiri Cumhurbaşkanı Külliyesi’ne ait değildir. Görsellerden ikisi Yıldız Sarayı’ndaki Büyük Mabeyn Köşkü’ne ve diğer iki görsel ise Paris’teki Palais Garnier isimli tarihi opera binasına aittir. Emine Erdoğan’ın tek başına yer aldığı görsel ise bir yatak odası tanıtımı fotoğrafıdır ve Emine Erdoğan sonradan görsele eklenmiştir.
İddia Yayılımı
Twitter’da #hükümetistifa, #TayyipErdoğanİstifaET, #ErkenSeçim ve #tayyiperdoganistifa etiketleriyle yeniden dolaşıma giren 5 görselin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne ait olduğu iddia edilmektedir. Görselleri paylaşan hesaplar görsellerin Cumhurbaşkanı Külliyesi’ne ait olduğunu açıkça söylemese de yapılan paylaşımlar buna yönelik bir algı oluşturdu. Pek çok insan bu görsellerin Külliye’ye ait olduğunu düşündü.
Kanıt
Görsellerden ilkinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir koltukta oturmaktadır
Bu görseli tersine arattığımızda görselin ilk 1 Haziran 2015’te haberlerde paylaşıldığını bulduk. Haberler Cumhurbaşkanı’nın TRT Haber canlı yayınında o dönemki altın klozet iddialarına cevap vermesini konu almaktadır. Görselde bu canlı yayına aittir. Habere konu olan yayındaki konuşmalar Cumhurbaşkanlığı’nın websitesinde yazılı olarak yayınlandığını bulduk. Bu metinde de yayının Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn Köşkü’nde yapıldığı belirtilmektedir. Buradan hareketle ilgili görselde Mabeyn Köşkü’ndendir. (1. Görsel)
Görsellerden ikincisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan yer almaktadır
Bu görsele Cumhurbaşkanlığı’nın websitesinden ulaşabilmekteyiz. Görsel 2016’ye ait ve görselde Emine Erdoğan şu anki ABD Başkanı ve dönemin Başkan Yardımcısı Joe Biden’in eşi Jill Biden ile görüşmektedir. İlgili görsel yine Mabeyn Köşkü’ndendir. (2. Görsel)
Üçüncü görselde Emine Erdoğan bir yatak odasındadır
Bu görseli tersine arattığımızda ise yatak odalarının tanıtımını yapan sitelerde bu görselin Emine Erdoğan’ın olmadığı hali karşımıza çıkmıştır. Buradan da Emine Erdoğan’lı görselin montajlı olduğunu ve Emine Erdoğan’ın sonradan eklendiği sonucuna varıyoruz. Teyit.org’ta bu görselleri incelemiş olup Emine Erdoğan’ın montajlandığı görselin Bobiler.org sitesinden paylaşıldığı belirtmektedir. (3. Görsel)
Dördüncü ve Beşinci görseller aynı yere ait
Dördüncü ve beşinci görselleri tersine arattığımızda ise görsellerin Paris’te yer alan Palais Garnier isimli tarihi opera binasından olduğunu bulduk. Palais Garnier’in sitesinden de görsellerin opera binasına ait olduğunu görmek mümkün.(4. ve 5. Görseller)
Bu görselleri daha önce Teyit.org isimli doğrulama organizasyonu da incelemiştir. Bizimle aynı sonuçları bulmuştur.