fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Orman yangınlarında fotoğrafları çekilen 5 adet koala görselinin Türkiye’ye ait olduğu iddiası yanlış. Görseller çoğunlukla Avustralya’da kaydedilmiş fotoğraf ve videolar.

İddia Yayılımı

Türkiye’de de etkisini arttırarak devam eden orman yangınları tüm canlıların hayatını tehdit ediyor. Yetkililer, halk, gönüllüler hep bir elden yangın söndürme faaliyetlerine katılırken, olay yerinden servis edilen, kurtarılan hayvan dostlarımızın görüntüleri bir nebze de olsa yüreklere su serpiyor. Sosyal medyada hızla yayılan bu paylaşımların bir kısmı gerçeği yansıtırken bir kısmı da gerçekle örtüşmeyen şekilde lanse ediliyor. Tıpkı Türkiye’deki yangınların en başından beri birçok kez paylaşılan, yüksek oranda etkileşim alarak sosyal medya kullanıcıları tarafından deyim yerindeyse ”yaşlı gözlerle” izlenen koalaların kurtarılma görselleri gibi. Koalaların ana vatanının Avustralya olması, Türkiye’deki iklim şartlarının yaşamlarına devam edebilmeleri için elverişsiz olması, Türkiye’de doğal alanda bir kolala türüne rastlanma ihtimalinin mümkün olmaması gibi birçok sebep görüntülerin kesin olarak doğru olmadığının delilleri. Fakat yine de sizler için sosyal medyada paylaşılarak Türkiye’deki yangınlarda kurtarıldığı iddia edilen koala görsellerini araştırdık.

Kanıt

Görsel 1 

Öncelike @pubg_eda06 adlı tiktok hesabı tarafından yapılan video paylaşımında Türkiye’ye gelen turistlerin Antalya Manavgat’ta yaşanan orman yangınında bir koalayı kurtardığı lanse ediliyor. Sonrasında bu durumun mantık dışı olduğunu düşünen @AzizHS82 adlı sosyal medya kullanıcısı ”..koala ila ayı yavrusunu ayırt edemeyen cahiller..” başlıklı bir tweet atıyor. Görseldeki kaolanın ayı yavrusu olduğuna ikna olanlar tarafından youtube’de ”Antalya Manavgat’ta kurtarılan ayı yavrusu” başlığı ile iddia kaynağı video servis ediyor.

2020 yılında haberin yabancı basında yankı uyandırdığı bilgisine ulaştık.

Gerçek şu ki; Video 6 ocak 2020’de Avustralya’da çekiliyor. Avustralyalı bir kadın orman yangınının içinden bir koalayı kurtarıyor ve koala tedavi için hastaneye götürüyor.

Görsel 2

Twitter’da @IstanbulEuropa adlı sayfa yaptığı görsel paylaşımda Antalya Manavgat’taki orman yangınlarında bir koalanın kurtarıldığını iddia ederek şaşkınlığını ifade ediyor.

Yerli basında da gündeme gelmiş olan haberdeki görsel aslında Avustralya’ya ait. İtfaiye Şefi tarafından kurtarılan koala fotoğrafı, Avustralya’da 2020’de yaşanan orman yangınları esnasında çekilmiş.

Görsel 3 – 4

Sosyal medyada bir süredir paylaşılan yüksek oranda etkileşim alarak dikkatleri üzerine çeken bir videonun ilk yarısında ve ikinci yarısında iki farklı koalanın orman yangınlarından kurtarılma anları gösteriliyor. Videoya dair bizi asıl ilgilendiren kısım ise görüntülerin Antalya Manavgat’taki orman yangınları esnasında çekilmiş olduğu iddiası. Bu iddia üzerine yaptığımız görsel araştırmasında çarpıcı gerçeklerle karşılaştık. Aslında video Avusrtalya’da 23 Aralık 2019’da çekilmiş.

”Manavgat’ta yangın sonrası itfaiyecilerin merhameti” başlığı ile paylaşılan ve yaşanılan olayın Türkiye’de olduğu iddia edilen görselin yine Avustralya’da çekilmiş bir video olduğu bilgisine ulaştık.

Görsel arama araştırmamız sonrasında kolayca, 22 Aralık Pazar günü Güney Avustralya’da bir itfaiyecinin susamış bir koalaya su şişesinden su içirirken çekilmiş videosu olduğu bilgisine ulaştık.

Yabancı basında yapılan haberlerde de videonun Avustralya’daki orman yangınları esnasında çekilmiş olduğu gerçeğini ve tüm doğru detayları görmek mümkün. Aynı zamanda doğrulama platformu teyit.org‘unda iddia kaynağı video hakkında yapılmış bir araştırması mevcut.

Görsel-5

Twitter’da @gormen_lazim adlı sayfanın 30 Temmuz 2021’de yaptığı görsel paylaşımda, koalanın ormanlık alanda bulunan evine döndüğünde ağaçların olmadığı iddia edildi. Fotoğraf Türkiye’de devam eden orman yangınları ile eş zamanlı olarak paylaşılarak koala fotoğrafının Antalya Manavgat’ta çekilmiş olduğu algısı oluşturuldu. Görselin Türkiye’de çekilmiş olduğunu düşünen bazı sosyal medya kullanıcıları üzüntülerini dile getirirken, bazıları da Türkiye’de koala olmadığı ve insanların böyle paylaşımlarla yanlış bilgilendirildiği yönünde yorumlar yaptı.

Araştırmalarız sonucunda iddia kaynağı görselin 2018-2019 yılları arasında İspanyol basında küresel ısınmaya dikkat çekmek için yapılan haberlerde görsel olarak kullanıldığı bilgisine ulaştık.

 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • avustralya
  • Fotoğraf
  • koala
  • Manavgat
  • orman
  • türkiye
  • yangın

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar