fbpx
Yanlış
Doğru
Yanlış Bağlam Kurma

Sonuç

  • Yapımın ait olduğu kitabın yazarı A.A. Milne’in bu şekilde bir kaygısı olduğuna dair herhangi bir bilgi yok.
  • İddia, 2000 yılında Winnie The Pooh kahramanlarına teşhis koyarak herkesin psikolojik rahatsızlıklara sahip olabileceğini göstermeyi amaçlayan bir makaleye dayanıyor.

İddia Yayılımı

Winnie the Pooh karakterlerinin psikolojik rahatsızlıkları simgelediği teorisi sosyal medyada sıkça paylaşılıp yüz binlerce beğeni alıyor. Peki gerçekten çizgi dizinin sevimli kahramanları böyle bir bir kaygıyla mı yaratıldı? Bugün bunu inceliyoruz.

Kanıt

Arama motorunda söz konusu iddiayı anahtar kelimeler ile aramaya başladık. Karşımıza 2000 yılında yazılmış bir makale çıktı. Makalenin başlığı ise “Yüz Dönüm Ormanındaki Patoloji: AA Milne’a nörogelişimsel bir bakış”.

Makalenin girişinde, “masum” görünen bu çocukluk anısının uzman grup tarafından nörogelişimsel ve psikolojik sorunların fark edilmediği bir ormanla karşılaştıklarını belirtiliyor. Yani bu çalışma, bir grup uzmanın çizgi dizi üzerine yorumlarından ibaret. Nitekim çalışmanın baş araştırmacısı Sarah Shea, makalenin yayımlandığı dönem, BBC’ye çalışmanın şaka yollu bir dili olduğunu ve amaçlarının insanlara herkesin bu rahatsızlıklara sahip olabileceğini hatırlatmak olduğunu söylemiş.

Makaleyi incelediğimizde dilin gerçekten ciddi olmadığını ve araştırmacı grubun “teşhis” koymak için tartışmalar yaşadığı görülüyor. 

Eeyore için teşhis koyarken arada kaldıkları ve eksik bilgiler dolayısıyla kimi rahatsızlıkları kodlayamadıkları açıkça görülüyor.

Makale diline dair bir diğer örnek olarak Piglet ile ilgili kısım verilebilir. Burada Piglet alaycı bir şekilde; zavallı, endişeli, kızaran, küçük bir domuzcuk olarak nitelenmiş.

Çizgi dizinin kahramanlarının belirli psikolojik rahatsızlıkları simgelemesi demek yaratıcısının bu şekilde bir kaygı güderek karakterleri çizmesi anlamına gelir. İngiliz yazar Alan Alexander Milne’in ilk Winnie the Pooh hikayesi 1924’teki When We Were Very Young isimli kitabında şiir şeklindeydi.

Söz konusu yapım ise  ilk basımı 1926’da yayımlanan aynı isimli kitabına dayanıyor.

 

Ancak şehir efsanesine dönüşen psikolojik rahatsızlık iddiasının kaynağı olan makale çalışması ilk baskıdan 74 yıl sonra yayımlandı. Üstelik çalışmayı yapan araştırmacılar bunun kendi yorumlarından oluşan bir inceleme olduğunu dile getirdiler. Yazar Milne’in karakterleri iddiadaki gibi bir amaçla çizdiğine dair herhangi bir kaynak yer almadığına göre “simgeleme” eyleminin ilk ayağı çökmüş oluyor. Efsanenin dayandığı kaynak olan makale de yorumların ve atadıkları teşhislerin tamamen kendilerine ait olduğunu, çalışmanın alaycı bir dille yazıldığını belirtiyor. Tam da bu sebeplerle kahramanların psikolojik rahatsızları simgelemek için yaratıldıkları iddiası için yanlış demek mümkün. 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Winnie the Pooh

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar