Volodimir Zelenski’nin gamalı haçlı forma ile fotoğrafı olduğu iddiası
1 Mar 2022
13:18
Sonuç
- Fotoğraf, 8 Haziran 2021’de Zelenski’nin Instagram hesabından paylaşılmış.
- Forma 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda mücadele eden Ukrayna Milli Takımı için tasarlanmış.
- Gamalı haç formaya dijital müdahale ile eklenmiş. Orijinal görüntüde “Zelenski” ismi ve “95” sayısı görülmektedir.
İddia Yayılımı
Rusya – Ukrayna arasındaki gerilim yükseldikçe sosyal medyada yanlış bilgi yayılımı da aynı oranda artmakta. Geçtiğimiz günlerde yayılım gösteren birkaç paylaşımda, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin elinde gamalı haçlı formayla bir fotoğrafı olduğu öne sürüldü. Türkiye ve dünyanın farklı yerlerinden kullanıcıların bu konu hakkında yorumu olduğunu söylemek mümkün.
Kanıt
Ukrayna devlet başkanı Volodimir Zelenski’nin gamalı haç formasını elinde tutarak poz verdiği iddiasının gerçeği ne kadar yansıttığını anlayabilmek adına, Google’da fotoğrafı tersine görsel yöntemiyle taradık.
Arama sonuçlarında Zelenski’nin kişisel Instagram hesabından paylaştığı orijinal gönderiye ulaştık. Fotoğraftaki formada, iddia edildiği gibi gamalı haç deseni bulunmuyor.
8 Haziran 2021 tarihli gönderideki formada gamalı haç yerine, “Zelenskyy 95” sayısı yazdığını görüyoruz.
Fotoğraf EURO 2020 futbol turnuvası öncesi çekilmiş
Profili biraz daha incelediğimizde, 11 Haziran 2021’de başlayan EURO 2020 futbol turnuvası öncesinde aynı formayla paylaşım yapan Ukrayna devlet başkanının,“Cuma gününü bekliyoruz” notunu eklediğini tespit ettik.
Fotoğrafın manipülasyon olduğu anlaşıldı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Haziran 2021’deki Instagram paylaşımında Ukrayna Milli Takımı EURO 2020 için tasarlanan bir formayı tanıtıyor. Formanın özelliği ise, Ukrayna Milli Takımı’nın 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’na bu forma ile katılım göstermesi. Formanın üzerinde, “Yaşasın Ukrayna” sloganı ile Ukrayna haritasına yer verildiği görülüyor.
Başkan Zelenski’nin gamalı haç işareti olan formayla bir fotoğrafı olduğu öne sürülmüştü. Araştırmalarımızda, fotoğrafın üzerinde dijital bir manipülasyon yapıldığı sonucuna ulaştık. Resmi hesaplarda, haber kaynaklarında ve Zelenski’nin 8 Haziran 2021 tarihli paylaşımında formanın orijinal haline ulaşmak mümkün. Dolayısıyla iddiaların asılsız olduğunu anlıyoruz.
Bu iddiayı Doğruluk Payı incelemiştir.