fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Video Türkiye’den değil.

  • Kazakistan’da roket fırlatma sırasında kameralara yansıyan bir optik illüzyon.

  • Videonun yayılımı 2022 eylülüne dek takip edilebiliyor.

İddia Yayılımı

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli deprem, Türkiye’nin büyük kayıplar vermesine neden oldu. Sosyal medyada, depremden önce gökyüzünün görünümünde bir değişiklik olduğunu gösterdiği iddiasıyla paylaşılan videoyu inceledik.

 

Kanıt

Videodan ekran görüntüsü alıp tersine görsel arama metodu ile tarattığımızda 28 Ocak 2023’te konum belirtilmeden Imgur üzerinden paylaşıldığını gördük.

Aynı video, 2022 yılının ekim ayında, Twitter’da “Baykonu Uzay Üssü – Güney Kazakistan” açıklaması ile paylaşılmış.

Videonun 7 Ekim 2022’de paylaşılan bir tweet’te kullanılması, iddianın yanlış olduğunu açıkça gösteriyor.

“Baykonur Uzay Üssü Kazakistan” anahtar kelimeleri ile araştırmaya devam edince NASA’nın blog yazısına ulaştık. 21 Eylül 2022 tarihli blog yazısında, gerçekten de Baykonur Uzay Üssü’nden Soyuz MS-22 uzay aracının fırlatıldığı bilgisi yer alıyor.

21 Eylül 2022’deki bir haberde ise Kazakistan’da yapılan roket fırlatmanın ardından çekilen fotoğraflara yer verilmiş.

Aramamızda bir de Rusça Telegram paylaşımına ulaştık. 25 Eylül 2022’deki paylaşımda videonun altına “Balkaş, cumartesi” notu düşülmüş.

Google haritalarda Balkaş üzerinde bir inceleme yaptık ve videonun görüntülendiği konuma ulaştık.

Sonuç olarak arama motorlarından yaptığımız görsel araştırmamıza göre videonun kaynağı 2022’de Kazakistan’dan fırlatılan bir roketin yarattığı optik illüzyonun görüntülerine dayanıyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Deprem
  • kahramanmaraş depremi

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar