Videodaki yavru su samurunun gerçek olduğu iddiası
9 Ağu 2024
15:20
Sonuç
- Video yapay zekâ aracılığıyla oluşturulmuş.
- Videodaki su samurunda yer alan doğallıktan yoksun bozulmalar, yapay zekâ üretimi olduğuna dair ipuçları veriyor.
- Videoyu oluşturan içerik üreticisinin sosyal medya hesaplarında benzer birçok içerik yer alıyor.
İddia Yayılımı
Sosyal medyada yayılımda olan bir videonun gerçek bir yavru su samurunu gösterdiği öne sürüldü. 2 milyonun üzerinde görüntülenme alan bu paylaşım, sosyal medya kullanıcıları arasında merak konusu oldu.
Bu paylaşımları inceledik.
Kanıt
Görselin gerçek bir samurunu gösterip göstermediğini anlamak için detaylıca inceliyoruz. Öncelikle videodaki detaylarda yer alan bozulmalar aslında bize bu videonun yapay zekâ uygulamalarıyla oluşturulmuş olabileceğine dair güçlü ipuçları veriyor.
Özellikle video içerisinden edindiğimiz bulgularda su samurunun ayaklarındaki değişim göze çarpıyor.
Video yapay zekâyla oluşturulmuş
Daha sonra videonun kaynağına dair araştırma yapmak için tersine görsel arama yöntemine başvuruyoruz. Bu sayede, görüntünün 25 Temmuz 2024 tarihinde billylee4648 isimli Instagram hesabından paylaşıldığı bilgisine ulaşıyoruz. Paylaşım notunda ise, “Sevimli yeni doğmuş su samuru” yazdığı görülüyor.
Videonun yorumlarını incelediğimizde ise, Instagram kullanıcılarının videonun yapay zekâyla oluşturulmuş olabileceğine dair yorumları olduğunu görüyoruz. İçerik üreticisi Billy Lee bir kullanıcıya yanıt vererek, videonun yapay zekâyla oluşturulduğunu onaylamış.
Billy Lee isimli profilin Facebook hesabına ulaştığımızda da profilinde dijital içerik üreticisi yazdığı görülüyor. Videolarını incelediğimizde yapay zekâ uygulamalarıyla oluşturulan çeşitli video ve görsellere ulaşıyoruz.
Sonuç olarak görüntülerdeki su samuru gerçek değil, yapay zekâyla oluşturulmuş. Videoda yer alan bozulma detayları ve doğallıktan uzak oluşu videonun yapay zekâ uygulamasıyla oluşturulduğuna dair ipuçları veriyor.
Yapay zekâ uygulamalarının giderek yaygınlaştığı günümüzde her gün yeni bir video ya da görselle karşılaşıyoruz. Bu uygulamalarla oluşturulan görsel ve videolar yanlış bilginin yayılmasında geniş yer kaplıyor. Çoğu zaman kullanıcıların gerçek sanarak paylaşımda bulunduğu bu videolar basit incelemelerle ayırt edilebiliyor. Yapay zekâ tarafından oluşturulan video ve görsellerde vücuttaki bozulma ve kusurlara dikkatlice bakmak bu videoları anlamamıza yardımcı oluyor. Ayrıca doğallıktan yoksun ve uyumsuz davranışlar da bu videoların yapay zekâ ürünü olduğunu gösteriyor. Doğrula olarak daha önce de yapay zekâ uygulamalarıyla oluşturulan görsellerin incelemesini yapmıştık.