fbpx
Yanlış
Doğru
Manipülasyon

Sonuç

  • Taksim’de bir grubun protesto yaptığını gösteren video Ekim 2020’de kaydedilmiş; görüntü güncel değil.
  • Suriyeli olduğu söylenen grubun videodaki protestosunun hilafetle bir ilgisi yok. Protesto, Fransa hükümetine yönelik düzenlenmiş.
  • Ekim 2020’de Fransız bir öğretmenin öğrencilerine Hz. Muhammed’in karikatürlerini göstermesi üzerine Çeçen kökenli bir vatandaş öğretmene bıçaklı saldırı düzenleyince, Fransız hükümeti öğretmenin ‘ifade özgürlüğünü’ savunan açıklamalarda bulunmuş.
  • Videoda atılan sloganın قائدنا للأبد سيدنا محمد (qayiduna al’abadiu sayiduna muhamad), yani ‘Bizim liderimiz, sonsuza dek efendimiz Muhammed’ olduğu anlaşılıyor.

İddia Yayılımı

6 Ağustos 2023’te sosyal medyada paylaşılan bir video ile Suriyeli sığınmacıların ‘hilafet çağrısında’ bulunduğu iddia edildi. İddiaya konu edilen videoda bir grubun slogan atarak yürüdüğü görülüyor. Ayrıca iddiaya ek olarak, atılan sloganın ‘Payitaht, Hilafet, Resulümüz Muhammed’ olduğu da ifade edilmiş.

Kanıt

Video güncel değil

İddia videosunda protesto yapan kişilerin maske takması ilk bakışta göze çarpıyor. Bu da videonun geçmiş tarihli olma olasılığını artırıyor. Nitekim, videodan aldığımız ekran görüntüsünü tersine görsel arama metoduyla araştırdığımızda, karşımıza Aykırı’nın 26 Ekim 2020 tarihli ve ‘Suriyeli sığınmacılar Taksim’de yürüdü, Fransa’yı protesto etti’ başlıklı haberi çıkıyor.

Haberde, Suriyeli sığınmacıların ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) yanlısı bayraklarla Türkiye’nin dört bir yanında eylemler yaptığı detayı da yer alıyor. Ayrıca iddiaya konu olan videoda gösterilen Taksim protestosundan da bahsediliyor. Birebir aynı videoya Aykırı’nın haberinden de ulaşılabiliyor.

Protestolar Fransa’ya yönelik

Aynı tarihlerde Türkiye’nin farklı yerlerinde benzer kişiler tarafından benzer amaçlarla yapılmış başka protestolara ulaşmak da mümkün. Örneğin Gaziantep’te yapılan protestolar için, şehrin o dönemki valisi Davut Gül, grubun Fransa’da İslam karşıtı açıklamalar yapılması ve Hz. Muhammed’e yönelik hakaret içerikli paylaşımları protesto amacıyla toplandığını; hilafet çağrısında bulunmadıklarını ifade etmiş. Ayrıca konuyla ilgili hem pandemi hem de güvenlik anlamında gerekli tedbirlerin alındığını, olay yerine polis ekiplerinin sevk edildiğini de eklemiş.

Yine aynı tarihte İzmir’de yapılan protesto hakkında açıklama yapan dönemin valisi Yavuz Selim Köşger de protestoya ‘Fransa başta olmak üzere bazı ülkelerde Hz. Muhammed’e yönelik hakarete varan karikatürlerin’ sebep olduğunu belirtmiş. Aynı yerde başka bir etkinlikte görevli olan polislerin olaya müdahale ettiğini ve olayın birkaç dakika içinde sonlandığını da eklemiş.

Bir diğer örnek ise İstanbul’un Fatih ilçesinde yaşanmış. Diken’in 25 Ekim 2020 tarihli haberine göre, Suriyelilerden oluşan bir grup otellerde ve restoranlarda bulunan Fransa bayraklarını indirmiş. Ancak burada da polis ekipleri olay yerine sevk edilerek gerekli güvenlik tedbirleri alınmış.

Dolayısıyla, tek bir videoda görülen protestocuların hiçbir güvenlik engeliyle karşılaşmaması durumu aynı amaçla yapılan diğer protestolar için geçerli değil. 

Videoda atılan slogan ‘payitaht, hilafet, resulümüz Muhammed’ değil

Videoda atılan sloganın قائدنا للأبد سيدنا محمد (qayiduna al’abadiu sayiduna muhamad), yani ‘Bizim liderimiz, sonsuza dek efendimiz Muhammed’ olduğu anlaşılıyor. Dolayısıyla, ‘payitaht’ ya da ‘hilafet’ gibi ifadeler sloganda yer almıyor.

Fransa’da ne olmuştu?

Reuters’a göre, Türkiye, Bangladeş, Irak ve Endonezya gibi Müslüman ülkelerde protestolara yol açan olay, Fransa’da bir okulda yurttaşlık bilgisi dersinde öğretmen Samuel Paty’nin öğrencilerine Hz. Muhammed’in karikatürlerini göstermesine dayanıyor. 16 Ekim 2020’de Çeçen kökenli başka bir kişi, Paty’yi okulun önünde başını keserek öldürüyor.

Bunun üzerine Fransız hükümeti, cinayeti ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak değerlendiriyor ve Paty’nin hakkını savunan ifadelerde bulunuyor. Böylelikle büyüyen olay Müslüman vatandaşların çoğunlukta olduğu ülkelerde protestolara yol açıyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • fransa
  • hilafet
  • karikatür
  • mülteci
  • Suriyeli Sığınmacılar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar