fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • İran’da ahlak polisleri tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini, 16 Eylül’de vefat etmiş; bu olayın arkasından ülkedeki kadınların içinde bulunduğu baskıyı protesto etmek için eylemler yapılmıştı.
  • Protestolara katılan Hadis Necefi, güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 21 Eylül’de hayatını kaybetmişti.
  • Hadis Necefi olarak paylaşılan kişi, BBC’ye açıklama yaparak kendisinin Necefi olmadığını söyledi.
  • Videodaki kişinin Hadis Necefi olmadığı, Necefi’nin kız kardeşi tarafından da doğrulandı.

İddia Yayılımı

22 yaşındaki Mahsa Amini, 13 Eylül’de İran’ın başkenti Tahran’da ahlak polisleri tarafından gözaltına alınmış; 16 Eylül’de ise hayatını kaybetmişti.

Mahsa Amini’nin vefatı, dünya çapında yankı bulmuş; İran’da kadınlara yönelik baskıya karşı protestolar başlamıştı.

21 Eylül’de Kerec’deki gösterilerde ise Hadis Necefi, güvenlik güçlerinin açtığı ateşle hayatını kaybetmişti. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, saçlarını bağlayarak protestolara katılmaya hazırlanan kişinin Hadis Necefi olduğu iddia edildi.

Sosyal medyanın yanı sıra birçok haber kaynağı da saçlarını topladığı videosuyla protestonun simgelerinden biri haline gelen kadının, hayatını kaybeden Hadis Necefi olduğu iddiasının yayılmasına neden oldu.

https://youtu.be/SOdzt-ITJ8E?t=11

Kanıt

Görüntülerdeki kişi, hayatını kaybeden Hadis Necefi değil. Videoda saçını toplayarak yürüyen kadın, anonim kalmak istediğini belirterek BBC Farsça’ya açıklama yaptı. Hadis Necefi’nin kız kardeşi de Şirin Necefi de videodaki kadının kardeşi olmadığını doğruladı.

Hadis Necefi’nin kız kardeşi, videodaki kişinin kardeşi olmadığını söyledi

Hadis Necefi’nin kız kardeşi Şirin Necefi, Instagram hesabından yaptığı açıklama ile sosyal medyada saçını toplarken gösterilen kişinin kardeşi olmadığını açıkladı.

Şirin Necefi, kız kardeşinin 20 yaşında olduğu iddiasının da doğru olmadığını belirtti. Kardeşinin açıklamasına göre Hadis Necefi, 1998 doğumlu ve 23 yaşındayken hayatını kaybetti. Necefi’nin Instagram hikayesi olarak yaptığı açıklama, Twitter kullanıcıları tarafından da paylaşıldı.

Şirin Necefi, Hollanda merkezli Farsça yayın yapan Radio Zamaneh ile yaptığı röportajda saçını bağlayıp eyleme giden kişinin kardeşi olmadığını yineledi.

Videoda görünen kadın, Hadis Necefi olmadığına dair açıklama yaptı

Sosyal medyada Hadis Necefi ile ilişkilendirilerek dolaşıma giren videoda görünen kişi, BBC Farsça’ya konuştu.

Anonim kalmak isteyen genç kadın, viral videodaki hareketini tekrar ettiği görüntülü bir açıklama hazırladı. Hadis Necefi olmadığını söylediği açıklamasında, videoyu çekmesinin nedeninin İran’daki genç kızlara sokağa çıkma cesareti vermek olduğunu belirterek tüm Hadis ve Mahsa’lar için savaşacağını vurguladı.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Hadis Necefi
  • iran
  • mahsa amini

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar