fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

 Video 2019 aralık’ta Suudi Arabistan’da kaydedilmiş. Görüntülerde yeni bir gezegen değil Güneş tutulması anı görülüyor.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada birçok sahte gökyüzü çekimiyle karşılaşıyoruz. Hiç şüphesiz uzay ve doğa fotoğrafçılığı, dijital ortamda manipüle edilmeye oldukça yatkın bir mecra ve bu yüzden montajlanarak oluşturulmuş uydurma görüntüler, aslı olmayan iddialarla paylaşılıyor, binlerce etkileşim alıyor.

Bugün inceleyeceğimiz paylaşım ise bu gökyüzü şekilleriyle ilgili. Bir Twitter kullanıcısı, attığı videolu Tweet’te Güneş’in önüne “Marduk” isminde bir gezegenin geçtiğini ya da “uzaylı teknolojisi” olduğunu iddia ediyor. Bunu inceledik.

 

Kanıt

Tweet’in ilk karesini ekran görüntüsü alıp tersine arama yöntemi kullanarak taradığımızda birçok sonuca ulaşmak mümkün.

YouTube’ta ve aşı karşıtlarının sıklıkla başvurduğu yalan haber üretme kaynağı BigChute‘ta da “yeni bir gezegen keşfedildi” şeklinde servis edilmiş.

2019 yılında atılan bir başka Tweet’e ulaşıyoruz. Burada üstte iddia edilen içeriğin aksine videonun Mısır’da değil, Suudi Arabistan’da çekildiği belirtiliyor. Ayrıca videoda yaşanan olay ise Güneş tutulması.

Video, 26 Aralık 2019’da Dünya’nın çoğu yerinde gözlemlenen “Güneş tutulmasına” ait

26 Aralık 2019 Tarihli Tweet’in kaynağı olarak gösterdiği Imgur hesabını inceledik. Hesapta videonun orijinal ve tam hali görünüyor.

Video, 26 Aralık 2019’da Dünya’nın birçok yerinden gözlemlenebilen Güneş tutulması olayına ait. Aynı dönemde birçok haber sitesinde buna benzer fotoğraflara ulaşmak mümkün. Suudi Arabistan haber sitesi Arab News’in de bu haber okunabilir.

Görüntüdeki Güneş halkası da tamamıyla gerçek ve herhangi bir dijital oynama yok. “Solar Ring” de denilen bu ilginç gök olayı, Güneş tutulması olduğu zaman, Ay’ın pozisyonuna, hava koşullarına ve optik lensin özelliğine göre farklı şekillerde görülebiliyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • annunaki
  • Güneş tutulması
  • marduk

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar