fbpx
Yanlış
Doğru
Uydurma

Sonuç

  • Görüntülerdeki hareket eden nesne, canlı bir kanser hücresi ya da grafen değil, manyetik özelliklere sahip olan ve mıknatıs kullanarak hareket ettirilebilen akışkan bir sıvı.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada paylaşılan ve yüzlerce etkileşim alan bir videoda hareket eden bir nesnenin, sarımsak tutulduğunda kaçtığı, tabağın diğer ucuna konulan yüzüğe doğru hareket ettiği görülüyor. Paylaşım sahibi, bunun grafen olduğunu ve bol sarımsak tüketmenin grafenden koruyacağını iddia etmiş.

Yıllardır viral olarak yayılım gösteren bu video, daha önce “sarımsaktan kaçan canlı kanser hücresi” açıklamasıyla gündeme gelmiş ve birçok haber kuruluşu tarafından içerik olarak yayınlanmıştı.

Bu videoyu inceledik.

Kanıt

Videodan bir ekran görüntüsü alıp tersine görsel arama yöntemi kullanarak aradığımızda, videonun yabancı kaynaklı birçok haber sitesinde paylaşıldığını görüyoruz.

Videodaki manyetik bir sıvı olan “Ferrofluid”

Videodaki nesneye zoomlayarak ekran görüntüsü alıp Lens üzerinden aradığımızda, bunun bir ferrofluid olabileceği sonucuna ulaşıyoruz. Ferrofluid, birçok kimyasaldan oluşan ve manyetik özellikler gösteren akışkan bir madde. Dolayısıyla videoyu çeken kişinin bu manyetik sıvıyı mıknatıs yoluyla hareket ettirmesi olası. Ferrofluid ve içinde kullanılan manyetik kimyasal tozlar ile ilgili bir video.

Kanser hücresi veya grafen değil

Hareket eden nesnenin kanser hücresi olma ihtimali mümkün değil. Teyit.org da ilgili videonun analizini yapmış ve uzman görüşü almıştı. Teyit’in ulaştığı Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Arş. Gör. Alper Kurşunel’in video  yaptığı açıklama şu şekilde;

Sadece kanser hücreleri değil tüm hücreler canlılıklarını sürdürebilmek için düzenli olarak beslenmeye (bu beslenme vücutta damarlarla sağlanır) ihtiyaç duyar. Canlı hücreleri vücut dışında yaşatmak çok ciddi emek ve malzeme gerektiren bir olaydır. Laboratuvarda çalıştığımız kanser hücrelerinin canlılığını sürdürmek için bu hücrelerin gereksinim duyduğu besinleri içeren özel besin kaynaklı sıvılar, karbondioksit ve nemi belirli oranda tutan kabinler gerekmektedir. Metabolizmaları sağlıklı hücrelere göre çok daha hızlı olan kanser hücrelerinin beslenme ihtiyacı daha da fazla olduğu için kanser en önemli özelliklerinden biri olan yeni damarlaşmaları tetikleyerek kendini bir damar örgüsüyle sarar. Bahsedilen videoda ameliyatla çıkarılan canlı kanser hücresi olduğu iddia edilen şey basitçe üzerinde damarlar bulunan ve cerrahi ile çıkarılan bir tümör dokusuna ait değil.

Dolayısıyla videoda görülen ve “Canlı kanser hücresi” olduğu iddia edilen nesnenin, biyolojik yaşam koşulları göz önünde bulundurulduğunda, canlı bir hücre olamayacağı anlaşılıyor.

Videodaki nesnenin ‘Grafen’ olması gerek fiziksel gerek kimyasal olarak mümkün değil

Nature.com üzerinde yayınlanan bir bilimsel makaleye göre, Grafen, karbon atomunun bal peteği formunda bir araya gelmesiyle oluşan oldukça dayanıklı bir kondisyona sahip olan bir maddedir. Akışkan bir hale getirilse bile, herhangi bir manyetik özelliğe sahip olmadığından, mıknatıs ile hareket ettirilmesi mümkün değil.

Sonuç olarak videodaki nesnenin hangi kimyasal maddeleri içerdiğini kesin olmamakla beraber, manyetik özellikler taşıyan bir akışkan madde olduğu ve mıknatıs kullanarak hareket ettirildiği anlaşılıyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • grafen
  • Sarımsaktan kaçan kanser hücresi

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar