fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Videodaki canlı, Kurdele kurdu denilen ve avını yakalamak için hortumunu kullanan bir solucan türü.

İddia Yayılımı

Sosyal medya ve internet sitelerinin gündeminde, bir süredir ‘zombi virüsü’ konulu sansasyonel haberler yer alıyor. Daha önce dünyanın farklı yerlerinde kaydedilen görüntülerde, olağan dışı hareketler sergilediği için ‘zombi’ olduğu iddia edilen kişilerin aslında mental sağlık problemleri yaşadığına dair eski tarihli haberlere ulaşmıştık. İlgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Geçtiğimiz gün bu zombi iddialarına bir yenisi daha eklendi. Sözde bir mantarı gösteren videonun, zombi hastalığını yaydığı öne sürülmüş.

Bu iddiayı inceledik.

 

Kanıt

Tıpkı bir ağaç dalı gibi farklı kollara ayrılan ve görüntülerden gerçek mi yoksa sahte mi ayırt edilmesi mümkün olmayan bu beyaz canlıyı, “Zombie Fungus (Tr: Zombi mantarı)” anahtar kelimeleriyle arıyoruz. Ancak aramalarımız sonucunda işbu iddiada ele aldığımız videoya dair herhangi bir ize rastlamıyoruz. Ardından görüntüyü, videodan ekran görüntüsü alıp Google’da tersine görsel arama yöntemi ile aratıyoruz.

Videodaki canlı bir zombi mantarı değil; “Kurdele Kurdu”

Tersine görsel arama metodumuz işe yarıyor ve Reddit’te bu videonun daha önce de paylaşıldığını tespit ediyoruz. Gönderi sahibi, videodaki canlının isminin ne olduğuna dair herhangi bir bilgi vermemiş. Altta yer alan yorumlardan biri, bu ilk bakışta ne olduğu anlaşılmayan şeyin ribbon worm (Tr: kurdele kurdu) olduğunu belirtmiş.

Bu bilgiyi doğrulamak için Google’da canlının ismini aratıyoruz ve gerçekten de bunun bir kurdele kurdu olduğu sonucuna ulaşıyoruz.

Bu canlının bilimsel özelliklerini araştırdığımızda, bunun bir tür solucan olduğunu anlıyoruz. Görüntüdeki canlı, videoda da görüldüğü üzere beyaz bir hortuma sahip ve bu hortumunu yalnızca avlanması gerektiğinde kullanıyor. Avı, kendi alanına girdiğinde balık ağını andıran ve yapışkan bir mukusa sahip olan hortumuyla avını sarıp sarmalıyor. Ayrıca hortumunda bulunan nörotoksin zehirle, deniz hayvanlarını felç ederek onları yiyebiliyor.

Kurdele kurdunun insan eline temas ettiğinde verdiği tepki:

Hayvanlara yapışan zombi mantarı; Ophiocordyceps unilateralis

Her ne kadar zombi mantarı olduğu iddia edilen canlı aslında sulak yerlerde yaşayan bir solucan türü olsa da, karıncalara yapışarak onların sinir sistemini kontrol eden, bir diğer deyişle onları birer ‘zombiye’ çeviren konakçı mantarlar da var.

Ophiocordyceps unilateralis isimli bu mantar türü, tropikal bölgelerde yaşar. Esas hedefi mermi karıncası gibi ufak türde böceklerdir. Orphiocordyceps, karıncanın üzerine yapışır ve onun sinir sistemine sızmayı başarır. Bundan sonra parazit, üzerinde bulunduğu karıncayı kontrol etmeye başlar ve onu sürüden ayırır. Karınca sonunda mantara tamamıyla teslim olur ve ölür. Bu mantarlar gerekli üreme koşullarını sağladığı için böceğin bedenini konak olarak kullanır. Bu yönüyle Orphiocordyceps’i, konağının hareketlerini kontrol edip istediği gibi yönlendirdiği için onu popüler kültürde yer alan zombi virüsüne benzetebiliriz.

Sonuç olarak her ne kadar popüler hikayelerde veya filmlerde anlatılan karikatürize zombiler gerçekte var olmasalar da, canlılar alemine buna oldukça benzeyen vakalara rastlayabiliyoruz. Fakat iddiaya konu olan videoda görülen canlı, kurdele kurdu denilen bir tür solucan. 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • virüs
  • Zombi
  • Zombi Mantarı

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar