fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Videoda görülen ışık, dijital ortamda görsel efektler kullanılarak oluşturulmuş.
  • Video, Andrei Trukhonovets’in YouTube kanalında, CGI notu düşülerek 2019’da paylaşılmış.

İddia Yayılımı

İnternet ortamında paylaşılan bir videoda görülen ışığın yıldırım topu olduğu iddia edildi. 

Söz konusu video geçmişte de gündeme gelmiş ve viral olmuştu.

 

 

İddiayı araştırdık.

Kanıt

Videodan aldığımız ekran görüntülerini tersine görsel arama metoduyla incelediğimizde, videonun yıldırım topu olmadığı sonucuna ulaşıyoruz.  Söz konusu video, görsel efekt aracılığıyla CGI kullanılarak oluşturulmuş. Bilgisayar programlarıyla dijital düzenleme yapıldığını anladığımız görüntü, Andrei Trukhonovets tarafından hazırlanmış.

Videoya görsel efekt ile hazırlanmış

Andrei Trukhonovets isimli bir YouTube kanalına ulaşıyoruz. İlgili videonun 27 Mayıs 2019 yılında Andrei Trukhonovets isimli bir YouTube kanalına yüklendiğini görüyoruz. YouTube sayfasında, videonun açıklama notunda görüntünün “CGI” yani görsel efekt kullanılarak oluşturulduğu belirtilmiş.

CGI (Computer-generated image) ise, bilgisayar yazılımı ile hareketsiz veya animasyonlu görsel içerik oluşturulmasını sağlıyor. CGI, genellikle filmlerde ve oyunlarda karakter, sahne ve özel efekt oluşturmak için kullanılan, bilgisayarla oluşturulmuş görüntüleri ifade eder.

3D sanatçısı olduğu belirtilen Trukhonovets, AFP’ye videoyu Adobe After Effects kullanarak hazırladığını ve ve Mayıs 2019’da YouTube hesabına yüklediğini söylemiş.

Andrei Trukhonovets’in YouTube kanalı incelendiğinde de çeşitli görsel efektlerle oluşturulan içeriklerine ulaşmak mümkün. Video serisinin altına gelen yoruma cevap veren Trukhonovets, bir sosyal medya kullanıcısına videonun After Effects programıyla oluşturduğunu belirtmiş.

YouTube Kaynağı

 

Andrei Trukhonovets ile ilgili olarak anahtar kelimelerle yaptığımız arama sonucunda ulaştığımız bir başka kaynak ise, ARTSTATION profili oluyor. Burada da çalışmaların portfolyosu olduğu görülüyor. Profilde, birçok dijital tasarım örneğinin sergilendiğini söylemek mümkün. Buradan da anlaşılacağı üzere videonun yıldırım topunu gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Sonuç olarak sosyal medyada viral olan ve sıklıkla paylaşılan videonun, yıldırım topunu gösterdiği öne sürülmüştü ancak bu video bilgisayar ortamında  görsel efektler kullanılarak düzenlenmiş bir videoyu gösteriyor. Sosyal medya paylaşımları, ilişkilendiren olaya dair gerçek bir bilgiyi yansıtmıyor.

 Yıldırım topu “gizemi”

Yıldırım topu, uzun zamandır gizemini korumuş olmasıyla hala bilim insanlarının araştırma konularından biri olmaya devam ediyor. National Geographic‘te 2019 yılında yayımlanan bir yazıda, “yıldırım topu gerçek mi?” başlığı altında çeşitli sorulara yanıt aranmış. Yazı içerisinde ilk kaydedilen gözlemlerden biri olarak, 1638’de İngiliz kilisesinin penceresinden görüldüğüne dair kaynaklara yer verilmiş.

Görsel Kaynağı : National Geographic

Çeşitli teorilere ev sahipliği yapan ve bilim insanlarınca araştırılması devam eden yıldırım topu olayının, gök gürültülü fırtınalar sırasında, bir saniye ile on saniye arasında havada parlaklık olarak göründüğü belirtiliyor. Buna ek olarak kaynaklarda yıldırım topunun, genellikle gök gürültülü fırtınalar sırasında rengi maviden turuncuya kırmızıya ve sarıya değişebildiğinin altı çiziliyor. Bilim insanlarının yıldırım topuyla ilgili araştırmaları sürmeye devam etmesine rağmen, gerçek olduğu konusunda hemfikir oldukları da yer alan bilgiler arasında. Son olarak, Rusya Bilimler Akademisi’nden Vladimir Torchigin’in bir hipotezine göre ise, yıldırım topu bir hava küresi içinde hapsolmuş ışık olduğunu ileri sürülmüş.

İddia farklı doğrulama kuruluşları tarafından da incelenmişti.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • görsel efekt
  • Sosyal medya
  • yıldırım
  • yıldırım topu

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar