fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Sosyal medyada kısa süre içerisinde yayılan video aslında imitasyon ürünler satan bir Instagram sayfasının tanıtım videosu.
  • Takıların satışa sunulduğu sayfada, ürünlerin imitasyon,1. sınıf altın kaplama olduğuna ve kararma yapmadığı bilgisine yer verilmiş.
  • Yapılan paylaşımların ardından Bym Fashion kendi hesabından altınların reklam tanıtım videosunun bir parçası olduğu bilgisini paylaştı.

İddia Yayılımı

Son günlerde sıkça karşılaştığımız video, sosyal medya kullanıcılarının tepkisine neden oldu. Videoda bir kadının kollarında ve boynunda çeşitli altın takılar görülüyor. ‘Videonun gösteriş amacıyla çekildiğini’ öne süren kullanıcıların, görüntülerde yer alan kadına yönelik ideolojik ve siyasi yakıştırmalarda yaptığını gördük.

Twitter kullanıcılarının yorumlarına baktığımızda genel anlamda kadının tavrı olumsuz olarak karşılanmış. Türkiye’de finans denildiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Prof. Dr. Özgür Demirtaş da, bu gönderiyi profilinde paylaşanlar arasında olduğu anlaşılıyor.

Video nasıl yayıldı?

İlgili videonun sosyal medya platformlarında birçok kullanıcı tarafından paylaşılmasının ardından kısa sürede sansasyon ve algı yaratıldığını gördük. Bazı bilinen simaların da bu görüntüleri gerçek olarak algılayıp paylaşması dikkat çeken başka bir durum.

 

 

 

Kanıt

Video bir ürün tanıtımına ait

Videodan aldığımız ekran görüntülerini Google görsel arama yöntemiyle aradığımızda karşımıza çeşitli Instagram gönderileri çıktı. Buradan elde ettiğimiz sonuçlarla hastag etiketlerine baktık. Modamisseda tesettür giyim sayfasındaki hastagleri taradığımızda ise #Bymfashion etiketini gördük. Modelin iddiaya konu olan modelle aynı kişi olduğunu anladık. Video kaynağının Bym Fashion adında bir tekstil mağazasına ait olduğunu bulduk ve görünen o ki iddia edildiği gibi bir durum söz konusu değil.

Gelelim bu videonun aslına; Instagram’da ‘senatesetturr’ ve ‘bymofficall’ profillerine baktığımızda bahsi geçen videoya ulaştık. Detaylı bir şekilde incelediğimizde, videonun reklam tanıtım içeriği amacıyla paylaşıldığını tespit ettik. Üstelik kadının kol ve boynunda kullanılan takıların hepsi “imitasyon”.

Firmanın iddialara konu olan videoyu, “Takılarımız imitasyondur satışları mevcuttur 1. Sınıf işçilik 1. Sınıf altın kaplamadır kararma yapmamaktadır” notuyla paylaştığını da görüyoruz.

Gündemde olay yaratan içeriğin arından Bym Fashion resmi Instagram hesabından 13 Şubat’ta bir paylaşımda bulundu. Paylaşılan reklam videolarının, sosyal medya kullanıcıları tarafından özellikle siyasi olaylara çekildiği için bu paylaşımın siyasi bir tarafı olmadığının altı çizmişler. Yazının devamını aşağıdan görmek mümkün;

Sonuç olarak, bir kadının altınlarını gösterme amacıyla paylaşım yaptığı iddia edilen videonun aslında Bym Fashion adında kadın giyim ürün satışı yapan bir tekstil mağazasının tanıtım reklamı olduğu bilgisine ulaştık. Buna ek olarak firmanın modeli olan kadının kolunda ve boynunda görülen takıların tamamının imitasyon olduğunu da öğrendik.

Araştırmaya devam ettiğimizde, yayılımda olan videoda firmanın amacı, hikayeli bir konsept üretmek. Dikkat çekilmek istenen yerin kıyafet olduğu, bilezik ve kolyelerin ise kıyafetin bir parçası olarak kullanıldığı anlatılmak istenmiş.

Bu iddia malumatfuruş tarafından da incelenmiştir.

 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • 1. sınıf altın
  • altın
  • bilezik
  • Sosyal medya
  • takı
  • ürün
  • video

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar