fbpx
Yanlış
Doğru
Yanlış İlişkilendirme

Sonuç

  • Görüntüler iki farklı videonun birleştirilmesiyle oluşturulmuş.
  • Videodaki ilk görüntü, Dubai’deki emlak firmasının reklamından.
  • Videonun ikinci kısmı ise, 2018’de Birleşik Arap Emirlikleri’nde dağda düşerek hayatını kaybeden Asyalı kadının kurtarılma operasyonu görüntülerinden.
  • Yani, bir kişinin balona bağlı sandalyeyle gökyüzüne doğru uçtuğu video reklam filmini gösteriyor gerçek değil.

İddia Yayılımı

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayılan bir video ile Suudi Arabistan’da bir ailenin, babalarının doğum günü kutlaması için onu balonlara uçurdukları iddia edildi. Bu iddiaya göre, adamı geri indirmek için balonları bir masaya bağladılar, ancak adam masa ile birlikte gökyüzüne yükselerek kayboldu. Üç gün süren aramlar sonrasında ise adamın cansız bedeni Ürdün dağlarında bulundu.

Söz konusu videonun 2016 yılından bu yana viral olduğu ve paylaşıldığı görülüyor.

Bu paylaşımın gerçekliğini araştırdık.

 

 

Kanıt

Videoya dair araştırma yapmak için iddia videosundan aldığımız ekran görüntüsünü tersine taradığımızda, 5 Eylül 2016 yılında “Misfits Marketing Campaigns” tarafından YouTube’a yüklenen bir içeriğe ulaşıyoruz.

Videonun sonunda yazan yazıda ise, “Yakında bu manzara senin olabilir” ifadesinin yer aldığı görülüyor. Videonun açıklamasına baktığımızda da ilgili içeriğin Dubai’de bulunan Emaar emlak firmasının Dubai Creek Harbour isimli konut projeleri için çektiği reklam filmi olduğu anlaşılıyor.

Ayrıca videonun 2016 yılında da Misfits Content Creators tarafından Facebook hesabından da paylaşıldığını görüyoruz.

Videonun ilk kısmı reklam için üretilmiş

Videoya dair ulaştığımız bir başka kaynak ise videonun 2017 yılında videonun kurgu içerik kategorisinde ödül kazandığı bilgisi oluyor. Burada yer alan bilgilerde de bu videonun, insanların reklam olduğunu düşünmemesi ve videoyu gerçek içerik gibi görünmesi için bu tarzda oluşturulduğu belirtilmiş. Ayrıca videoda marka mesajı açıkça olmasına rağmen, insanların konuşup tartışmaya başladığı ve görüntülerin viral olduğu da söylenmiş.

Öte yandan bu sitede yer alan bilgilere göre Emaar markasının, çevrimiçi olarak neredeyse hiç etkileşim alamıyor ve önceki videolarıyla başarı elde edemediği bu sebeple tamamen farklı bir şey yapmak istedikleri belirtilmiş.

Ek olarak 2016 yılında yayımlanan reklam filminin viral olması ve pek çok kişi tarafından paylaşılması üzerine, Misfits Content Creators Facebook hesabından ilgili içeriği tekrardan paylaşarak, “Eski reklam kampanya filmlerimizden biri şimdi sahte haberler için kullanılıyor.” açıklamasında bulunmuş.

Video iki farklı videonun birleştirilmesiyle oluşturulmuş

Videonun ikinci kısmını araştırmaya geçtiğimizde ise, 2018 tarihli birçok habere ulaşıyoruz.

Khaleej Times tarafından bildirilen haberde, 22 Eylül 2018’de otuzlu yaşlarındaki Asyalı bir kadının Ras Al Khaimah’da dağdan düştükten sonra aldığı ağır yaralar sonucu hayatını kaybettiği bilgisi yer alıyor. Görüntüler ise kadını kurtarma operasyonunu gösteriyor.

İlk videonun oluşturucusu Misfits Content Creators’ın sosyal medya hesaplarını incelediğimizde, farklı birçok kurgu reklam filmi ve komik videolar oluşturduğu anlaşılıyor.

Bundan bir süre önce de yine sosyal medyada viral olan ve gerçeklik payı bulunmayan  bir paylaşımda, mancınığa yerleştirilen adamın yüksek bir binadan karşı gökdelene fırlatıldığı iddia edilmişti ve videonun üreticisinin Misfits Content Creators olduğu sonucuna ulaşmıştık.

Sonuç olarak video gerçeği yansıtmıyor, 2016 yılında Misfits Content Creators tarafından emlak şirketi Emaar Dubai için reklam filmi olarak oluşturuldu. Görüntülere eklenen diğer video ise, Eylül 2018’de BAE’de dağdan düşen bir Asyalı kadının kurtarma operasyonundan.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Balon
  • doğum günü
  • dubai
  • Misfits Content Creator
  • reklam
  • Suudi Arabistan

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar