fbpx
Yanlış
Doğru
Yanlış Bağlam Kurma

Sonuç

  • Video dijital düzenlemeyle hazırlanmış.
  • Görüntüler The Woolshed Company adlı yapım şirketinin viral videolar ile ilgili gerçekleştirdiği sosyal deneyden.

 

İddia Yayılımı

Geçmiş yıllarda da sosyal medyada çok kez paylaşılan video ile kayak yaparken şarkı söyleyen bir kadının ayı tarafından kovalandığı iddia ediliyor.
Son günlerde tekrardan yayılıma giren ilgili videoyu inceledik.

 

Kanıt

Peki kayak yaparken Rihanna’nın şarkısına eşlik eden ve ayı tarafından kovalanan kadının videosu gerçek mi? Söz konusu videodan ekran görüntüsü alarak tersine görsel arama yöntemiyle araştırıyoruz. Araştırdığımızda bu iddianın doğru olmadığı sonucuna ulaşıyoruz. 2016 yılına ait haberlerde videonun, Avustralyalı bir video prodüksiyon şirketinin sosyal deneyinden olduğu bilgisi yer alıyor.

The Guardian’ın 2016 yılındaki haberinde ilgili videoya yer verdiği ve Avustralyalı yapım şirketi olan The Woolshed Company’nin sosyal deneyi olduğu belirtilmiş. Şirket, sosyal medyada viral olan videolardan bir kesit yayımlamış ve gerçekmiş gibi sunmuş. Ancak videoların hepsinin sahte olduğu, dijital düzenleme yazılımıyla hazırlandığı bilgisine yer verilmiş.

YouTube’a 11 Nisan 2016 tarihinde Kelly Murphy tarafından yüklenen video notunda, “Aman Tanrım! Kayak videolarıma göz atarken beni kovalayan bir ayı olduğunu gördüm. Az kalsın bir ayı tarafından yeniyordum. Bu video dün Japonya’daki Hakuba 47’de çekildi. Dikkatli olun millet.” yazdığı görülüyor.

YouTube linki;

Ancak videoda şüpheye dikkat çeken birçok yön var. Dikkatli bakıldığında sesin gerçekçi olmadığı, ayının sesinin kayak yapan kişiyle olan mesafesine karşılık aynı ses seviyesinde devam ettiği anlaşılıyor.

Ayrıca video yavaşlatılmış şekilde izlendiğinde, ayının bilgisayar tarafından üretilmiş olabileceği daha net görülebiliyor.

Video dijital düzenlemeyle hazırlanmış

Yıllardır viral olan ilgili videoya dair çıkan sonuçlarda, yapım şirketi The Woolshed Company tarafından montajlanarak hazırlandığı sonucuna ulaşılıyor. Videoda görünen koşan ayı sonradan videoya eklenmiş.

The Woolshed Company şirketinin viral içerik serisiyle ilgili açıklamasına ulaşıyoruz. Yapılan sosyal deneyle ilgili açıklamada kayak yapan kadının ayı tarafından kovalandığı iddia edilen videoyu da görmek mümkün. Dolayısıyla videonun burada da yer alması gerçek olmadığını gösteriyor.

Ayrıca YouTube’da The Woolshed Company şirketinin The Viral Experiment isimli sosyal deneyiyle ilgili paylaşılan görüntülerde söz konusu videonun yapım süreciyle ilgili kısmın yer aldığını görebiliyoruz.

 

Bu bilgilere ek olarak National Geographic’in 2016 yılında yayımladığı yazıya bakıldığında videonun çekildiği yerle ilgili şüphe uyandıran ipuçlarına yer verdiği görülüyor. Videonun, Kelly Murphy tarafından Japonya’nın Honshu adasındaki Hakuba47 beldesinde kayak yaptığı sırada çekildiği belirtiliyordu. Ancak bölgede daha çok Asya kara ayıları bulunduğu,  videoda görülenin ise Kuzey Amerika’da bulunan boz ayı türü olduğu belirtilmiş ve son yıllarda birkaç kez bahar aylarında görülen türler arasında olduğu belirtiliyor.

Sonuç olarak kayakçının bir ayı tarafından kovalandığını gösterdiği söylenen video, The Woolshed Company yapım şirketi tarafından viral videoların ne kadar çok yayıldığına dikkat çekmek için sosyal deney olarak yapılmış. Video, dijital düzenlemeyle hazırlanmış.

 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • ayı
  • bozayı
  • Japonya
  • kayak
  • video
  • viral

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar