fbpx
Yanlış
Doğru
Yanlış İlişkilendirme

Sonuç

  • Videodaki kişi 2013 Mayıs’ında öldürülen kişileri gösteren listede de ismi yer alan Mahrous Al Sharbaji isimli Suriyeli.
  • Görüntü 2013 yılında da yanlış ilişkilendirilerek paylaşılmış, birçok haber kaynağı tarafından yanlış olduğu belirtilmişti.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada dolaşıma giren bir görüntü, Hz. Muhammed’in sahabelerinden biri olarak bilinen ve 660 yılında Emevi Halifesi I. Muaviye tarafından ölüm cezasına çarptırılan Hucr bin Adiy’in 1400 yıl sonra açılan naaşı olduğu iddiasıyla paylaşıldı.

Paylaşımın açıklama kısmına vefatının üstünden yüzyıllarca yıl geçmiş olmasına rağmen bedeninin çürümediği ve üzerindeki kanın taze olduğu yazılmış.

Videodaki kişinin Hucr bin Adiy olup olmadığını araştırdık.

Kanıt

Tersine görsel arama metodu ile videonun eklendiği haberleri araştırmaya başladık. Haberler bizi Suriye’de aktif olarak görülen iç savaş ve  El Kaide saldırılarına götürdü. Bu dönemde türbelerin bombalanması gündeme gelmişti. İsmi geçen türbelerden birisi de Hucr bin Adi‘nin idi.

2013 yılında Al Balad gazetesinde haber “Mezarı açıldıktan sonra Hucr bin Adi’nin naaşı 1400 yıl önceki haliyle duruyor” başlığı ile verilmiş. Ancak daha sonra içerikte güncelleme yapıp yetkililerin fotoğrafın Şam’daki Suriye krizi mağdurlarından Mahrous Al Sharbaji’ye ait olduğunu yazılmış.

Aynı yıl İran medyasında da Irak’ta dini lider olarak kabul gören Ayetullah Sistani’nin Şii temsicilerden aldığı bilgiler kaynak gösterilerek görüntüdeki kişinin o dönem yaşanan çatışmalarda öldürülen Suriyeli Mahrous Al Sharbaji olduğu yazılmış. Aynı kaynak sahabelerin mezarının açılıp  başka yere nakledildiğine ilişkin haberlerin de yanlış olduğu, bazı kaynakların birkaç metre kazmalarına rağmen ceset bulamadığını notu veriliyor.

1 Mayıs 2023’te iddia videosu YouTube’a “Şehit Mahrous Al Sharbaji” başlığı ile yüklenmiş. Ayrıca 3 Mayıs’ta ölen sivillerin isimlerinin yayımlandığı yayında da bu ismi görmek mümkün.

Liste üzerinden araştırmaya devam ederken Suriye’de Şiddet ve İhlalleri Belgelendirme Merkezi‘nin ölen kişilerle ilgili yayımladığı listeye ulaştık. Siteye eklenen videonun arşiv kaydı da bizi 1 Mayıs’ta YouTube’a yüklenen videoya götürdü.

Sonuç olarak 2013 yılından bu yana yanlış ilişkilendirme ile sunulan videodaki kişi Hucr bin Adiy değil. Bahsi geçen yıldaki çatışmalarda öldürülen bir Suriyeli olduğu görülüyor.

İddia Arap doğrulama organizasyonu Misbar tarafından da incelenmişti.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Hucr bin Adiy
  • suriye

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar