fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Fotoğrafa dijital müdahalede bulunulmuş.
  • Pankarttaki yazı montajlanmış.
  • Orijinal görüntülerde pankartta, “Hudut Namustur” yazıyor.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada paylaşılan ve yüksek etkileşim alan bir gönderide, Ümit Özdağ’ın
kaçakların Türkiye’ye gelişini engellemek için İran sınırında kaçakları Irak’a yönlendiren yön tabelaları koyduğu iddia edildi.
Söz konusu tabelalarda “Turkıya” yazdığı öne sürüldü.

 

Bu paylaşımların gerçek olup olmadığını inceledik.

 

Kanıt

Söz konusu paylaşımlardaki fotoğrafta göze çarpan bozulmalar ve bulanıklıklar fotoğrafın ilk bakışta montajlanmış olabileceğine dair ipuçları veriyor. İddiaya dair incelemeye tersine görsel arama yaparak başlıyoruz. Ulaştığımız sonuçlarda fotoğrafın 14 Eylül 2021 yılına ait olduğunu görüyoruz. 2021 yılında basına yansıyan haberlerde de fotoğrafı görmek mümkün. Bu sonuçlardan fotoğrafın orijinal versiyonunda iddia edilenden farklı bir yazı olduğunu anlıyoruz. Her iki fotoğrafı karşılaştırdığımızda da kişilerin giydiği kıyafetlerinin ve durdukları yerin aynı olduğunu anlayabiliyoruz.

Fotoğraf dijital ortamda hazırlanmış

Edindiğimiz bilgilere göre, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve beraberindeki heyet, sınır güvenliğine dikkat çekmek için Van- İran sınırına giderek, “Hudut Namustur” pankartı açmış. Buraya sınırda alınan güvenlik önlemlerini yerinde incelemek maksadıyla gitmişler.

Ayrıca o gün gazetecilere açıklamalarda bulunan Özdağ, sınırda güvenliğin sağlanmasının tek yolunun parti programında bulunan “Anadolu Kalesi” Projesini gerçekleştirmek olduğunu ifade etmiş.

Zafer Partisi’nin resmi hesaplarından güne dair paylaşımların yapıldığını görmek mümkün. Böylece dolaşıma giren fotoğrafın gerçek olmadığını anlıyoruz.

Sonuç olarak sosyal medyada yayılan fotoğraf montajlanarak paylaşılmış. Fotoğrafın orijinalinde “Hudut Namustur” yazısı yer alıyor.

Gün geçmiyor ki sahte ve montajlanan fotoğraflarla sosyal medyada karşılaşmayalım bu durum yanlış bilgi yayılımına sebebiyet vererek, kitlelerin doğruya ulaşmasını zorlaştırıyor. Ancak gerçekliğini ayırt etmekte zorlanılan fotoğrafları anlamanın birkaç yolu bulunuyor. Öncelikle tersine görsel arama yöntemiyle arama motorları üzerinde fotoğrafı arayabilir, görselin orijinal haline ulaşabilirsiniz. Üzerinde dijital müdahale yapılan görsellere dikkatli bakıldığında bozulmalar fark edilebilir. Fotoğrafın kalitesi, rengi, kontrast ayarı gibi faktörler fotoğrafın orijinal olmadığına dair ipucu verebilir. Böylece fotoğrafın üzerinde oynamalar yapıldığını da anlayabilirsiniz. Ek olarak, fotoğrafa dair sosyal medyada anahtar kelimelerle de araştırma yaparak görsele ulaşabilirsiniz.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • hudut namustur
  • montaj
  • tabela
  • Ümit Özdağ

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar