fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Reçetede yazılı ‘Kavit’ notu Covid-19 aşısını değil, yeni doğanlara uygulanan doğru yazılışı ”K-vit” olan K vitaminini temsil ediyor. İddia kaynağı reçetede 24.02.2020 olarak görülen yeni doğan bebeğin doğum tarihinde, henüz onay almış bir korona virüs aşısı bulunmuyordu. İddiayı öne süren Ümit Özdağ, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kendisini arayarak, reçetede yazanın K vitamini olduğunu söylediği bilgisini verdi ve yanlış iddiaya ait paylaşımını sildi.

İddia Yayılımı

Twitter’da 23.09.2021’de günceme gelen yeni doğan bebeklere covid-19 aşısı yapılıyor iddiası büyük yankı uyandırdı. Bu iddianın bir de yeni doğan bebeğe ait bir reçete ile desteklenmesi kafaları karıştırdı. Reçetede ‘kovit yapıldı (+)” yazdığı iddia edilen cümle, tepkileri üzerine çekti. Reçetenin yanlış yorumladığı paylaşımlarının yanı sıra bunun çocuklar üzerinde denenmiş bir sosyal deney olduğunu düşünen sosyal medya kullanıcıları da var. Ayrıca ünlü isimler, siyasetçiler olmak üzere toplumun birçok kesiminden insan reçeteyi paylaşarak Sağlık Bakanlığını eleştirdi.

İyi Parti Millet Vekili Ümit Özdağ’ın söz konusu reçeteyi paylaşarak, sosyal medya hesabında eleştirmesi belki de iddianın en çarpıcı paylaşımı oldu. Özdağ’ın paylaşımı yüksek oranda yayılım gösterdi.

“Her alanda hata-yanlışlık yapılır, kabul edilir, düzeltilir ama insan sağlığında hataya ve hatta şüpheye dahi yer yoktur. Yavrularımızın üzerinde deney yapılması ve bunun yanlışlıkla denilerek savunulması kabul edilemez #DrZaferKurugölTutuklansın” başlığı ile söz konusu reçeteyi paylaşan Özdağ’ın iddiasına, Sağlık Bakan’ı Fahrettin Koca’dan cevap gecikmedi.

 

Kanıt

Ümit Özdağ, tepki çeken ve yanlış bilgi içeren paylaşımına yönelik Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kendisini aradığını ve Koca’nın aşı kartındaki cümleyi 2020 yılında uygulanan ”K vitamini” olarak düzelttiğini bir tweet ile duyurdu.

Özdağ bu açıklama sonrası iddiaya yönelik ilk paylaşımını silse de daha önce ekran görüntüsü alınan bu tweet görsellerine internet ortamından ulaşmak mümkün.

Doğru yazılışı ”Kavit” değil K-vit 

Doğumda bebeklere yapılan K vitamini uygulaması reçeteye not edilirken K-vit yerine Kavit şeklinde yazılmış. Bu da sosyal medyada Covid-19 aşısı olarak lanse edilmiş. Paylaşılan görselde üzeri pembe çizgi ile kapatılan kısımda “PKU” ve “11.02.20” yazdığı görülebiliyor. Yani, kalıtsal metabolik bir hastalık olan fenilketonüri için yenidoğandan topuk kanı örneği ile tarama testi gerçekleştirilmiş.

İddia kaynağı reçetede aşı bilgileri yazılan yeni doğan bebeğin 2020 yılı Şubat ayında dünyaya geldiği görülüyor. O tarihte de zaten henüz onay almış ya da almamış bir koronavirüs aşısı bulunmuyordu.

Aslında iddia kaynağı reçeteye ait ilk görseli Hatice Özdemir (Güngör) adlı sosyal medya kullanıcısının 10 Eylül 2021’de paylaştığını tespit ettik. Reçeteyi: “Komşumuzun bebeğine covid aşısı yaptık demişler.. birazcık saf kadın galiba sana hiç kağıt imzalatmadılar mı diyorum.. net hatırlamıyor.. akıllı kesin atmıştır o imzayı ..son bir buçuk yaş aşısı var diyip çağırmışlar ..az önce aşı kartını görünce bn şok…” başlığı ile paylaşan Özdemir iddianın asılsız olduğunu belgeliyor.

İddia kaynağı reçeteye yer verilen tweet ile paylaşılan bebek aşı uygulama takviminin kırpılarak sosyal medyada dolaşıma sokulduğu anlaşılıyor.

İstanbul Tabip Odası yönetim kurulu üyesi ve aile hekimi Dr. Recep Koç, ‘KaVit (+)’ şeklinde yazılan ifadenin K vitamini olduğunu  aktardı. Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, tüm yeni doğanların doğumda bir doz K vitamini alması gerektiğini belirterek “Bebeklerde, kanın normal pıhtılaşması için gerekli olan bu önemli vitamin doğumda yeterli miktarda bulunmaz. Doğumda K vitamini almayan bebekler, K vitamini eksikliği kanaması adı verilen potansiyel olarak ölümcül bir kanama bozukluğu riski altındadır.” uyarısında bulunmuştu.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Covid-19
  • k vitamini
  • k-vit
  • kavit
  • Koronavirüs
  • Ümit Özdağ

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar