fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin tıp doktoru olmadığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Hekim oldukları birçok resmi kaynaktan alınan veri ile sabittir. Şahin çifti, uzun yıllardır çeşitli kurum ve kuruluşlarda doktor unvanı ile görev yapmaktadır.

İddia Yayılımı

Twitter’da 21.09.2021’de gündeme gelen Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin tıp doktoru olmadığı iddiası şaşkınlık uyandırdı. Öncelikle Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur tarafından gündeme getirilen iddiayı birçok sosyal medya kullanıcısı da paylaştı. Söz konusu iddia yorumlarla desteklendi. Durum böyle olunca iddia hakkında şüpheler iyiden iyiye arttı. Dolayısıyla Şahin çiftinin ürettikleri covid-19 aşısının güvenilirliğine dair şüpheler de arttı.

Sosyal medyada yüksek oranda ilgi gören iddia, hız kesmeden yayılım göstermeye devam ediyor. İddiaya yönelik paylaşımlar yapan sosyal medya kullanıcıları şaşkınlıklarını dile getiriyor. Bir yandan da iddia hakkında tartışmalar devam ediyor. İddianın gerçekliğini sorgulayanlar kadar gerçekliğine inanmayanlarda var.

İddiayı tüm detaylarıyla araştırdık. Peki doğru olan ne?

Kanıt

İddia hakkında detaylı bir araştırma yapığımızda iddianın asılsız olduğu gerçeği ile karşılaştık. Resmi kaynaklardan Uğur Şahin’in Köln Üniversitesinde, Özlem Türeci’nin ise Saarland Üniversitesinde tıp eğitimi aldıkları bilgisine ulaştık. Pfizer/Biontech aşısının mucidi çift, tıp doktoru dolayısıyla hekim unvanına sahipler.

Uğur Şahin’in aktif olarak görev yaptığı Johannes Gutenberg Üniversitesinin resmi internet sitesinde yer alan özgeçmişine baktığımızda 1984-1990 yılları arasında tıp eğitimi, 1990-1992 yıllarında ise dahiliye asistanlığı olmak üzere sekiz yıl süre ile Köln Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldığı açıkça görülüyor. Ayrıca Uğur Şahin, Köln Üniversitesi dahil çeşitli kurumların katıldığı ve akciğer kanseri ile ilgili araştırmaların yapıldığı “SFB 1399” isimli projenin baş araştırmacılarından biri. Projenin resmî internet sitesinde yer alan ve Uğur Şahin’e ait olan özgeçmişte de Şahin’in 1984-1990 yılları arasında Köln Üniversitesinde tıp eğitimi aldığı görülmekte. Aynı özgeçmişte Şahin’in Köln Üniversitesinde hazırladığı doktora tezine dair detaylar da mevcut.

Uğur Şahin’in doktora tezine dünya çapındaki kütüphaneler için bir veri tabanı olan WorldCat isimli internet sitesinden ulaşılabiliyor. Uluslararası Tıp Bilimleri Öğrenci Kongresi (ISCOMS), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) gibi pek çok kurumun resmî internet sitelerinde Uğur Şahin’in Köln Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldığı bilgisi yer almakta.

Şahin ve Türeci’nin COVID-19 aşıları ile ilgili çalışmalarından sonra Şahin’in mezun olduğu Köln Üniversitesinden fahri doktora unvanı alması yerli ve yabancı basına yansımıştı. Uğur Şahin, fahri doktora alırken yaptığı konuşmada “Köln Üniversitesinin gençliğine dair harika anılar ile dolu olduğunu” dile getirmişti.

UN WOMAN (Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Kurumu),  yayımladığı bir yazıda Özlem Türeci’den bahsederek onun yalnızca bir bilim insanı değil, aynı zamanda bir tıp doktoru, girişimci ve yönetici olduğunu belirtti.

Ayrıca Physicians for Human RightsThe Network For Excellence in Health Innovation gibi tıp alanındaki pek çok kurum ve kuruluşun internet sitelerinde Özlem Türeci’nin tıp doktoru olduğu görülüyor.

Şahin ve Türeci’nin NEJM gibi dünyanın en saygın hakemli dergilerinde yayımlanan çalışmalarına baktığımızda, makale çalışmasını yürütenlerin isimlerinin yer aldığı kısımda her ikisinin de isimlerinin yanında MD (medical doctor/tıp doktoru) titrini görmekteyiz.

BioNTech şirketinin internet sitesinde ve Frankfurt Goethe Üniversitesinin resmî internet sitesinde Türeci ve Şahin’den tıp doktoru olarak bahsedildiği görülmekte.

 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Covid-19
  • Koronavirüs
  • Özlem Türeci
  • tıp doktoru
  • Uğur Şahin

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar