fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Türkiye’deki Oreo bisküvilerinin içindekiler kısmında domuz bileşiği yer almıyor.
  • Türk Gıda Kodeksi’ne göre içeriğinde domuzdan elde edilen madde içeren gıdalar bunu gıdanın ambalajında belirtmek zorunda.
  • Üretici firma Mondelez International, Türkiye’de satılan Oreo ürünlerinin herhangi bir hayvansal madde veya alkol içermediğini açıkladı.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada yayılıma giren bir iddiaya göre Oreo bisküvilerde domuz sütü ve yağı varmış. Bu sebeple de helal değilmiş.

Bugün bu iddianın doğruluğunu inceledik.

Kanıt

Oreo’nun içeriği ile ilgili iddianın doğruluğunu incelemek için öncelikle web sitesini inceledik.

Web sitesinin sıkça sorulanlar kısmında bisküvilerinin veganlar için uygun olup olmadığı soruna da cevap verilmiş. İddia konumuz hayvansal yağ olduğu için bu soruya verilen cevaba baktık.

Verilen yanıt, veganlar için uygun olduğunu söylemekle birlikte sütle temasını tam olarak göz ardı etmemek gerektiğini belirtiyorlar.

Markanın Birleşik Krallık uzantılı sitesinin sık sorulanlarında, helal olup olmadığı da yanıtlanmış:

Buradaki yanıtta, helal sertifikası olmayan tüm ürünlerin haram olarak algılanmaması üzerinde durulmuş ve tüketici paketin üzerindeki içerikler kısmını okumaya yönlendirilmiş.

Web sitesinden helal açıklaması

Oreo’nun üretici firması Mondelez’in web sitesinde helal sertifikasyonunun harici kurumlar aracılığıyla yönetildiğini ve bunların gerekliliklerinin kuruma, ülkeye ve/veya hükümete göre değiştiği bilgisi yer alıyor.

Misbar’a açıklama yapan Mondelez sözcüsü, web sitesinde yer aldığı şekilde, Oreo’nun farklı tercihlere yanıt vermeye çalıştığını söyleyerek Twitter’daki cevabın Amerika ve Kanada pazarına yönelik olduğunu vurguladı.

Türkiye’deki Oreo, domuz ürünü içermiyor

Oreo paketinin içindekiler kısmında domuz menşeli olduğunu gösteren herhangi bir bilgi yer almadığını görüyoruz:

“Buğday unu (gluten içerir), şeker, bitkisel yağlar (palm, kanola), yağı azaltılmış kakao tozu (%4,3), buğday nişastası (gluten içerir), glukoz-fruktoz şurubu, kabartcılar (amonyum karbonatlar, potasyum karbonatlar, sodyum karbonatlar), tuz, emülgatör (soya lesitini), asitlik düzenleyici (sodyum hidroksit), aroma verici. Süt içerebilir.”

Türk Gıda Kodeksi’ne göre domuz menşeli ürünlerin paketinde uyarı yer alır

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yayımladığı “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği”ne göre domuz içerikli gıdalarda: “Domuzdan elde edilen … içerir” ifadesi paketin üzerinde, gıda adı ile aynı görüş alanı içinde belirtilmek zorunda.

İddia nereye dayanıyor?

İddia, bir Twitter kullanıcı ile Oreo’nun resmi hesabı arasında 2019 yılında geçen diyaloga dayanıyor. Twitter kullanıcısı, Oreo’ya ürünlerinin helal olup olmadığını soruyor. Oreo da helal olmadığı yönünde bir yanıt veriyor. Bu da insanların kafasının karışmasına neden oluyor.

Oreo o günden bu yana dünyanın farklı yerlerindeki Müslümanlar tarafından gelen sorular alıyor. Sorular genellikle içerisinde domuz yağı olup olmadığı, alkol içerip içermediği ve nihayetinde helal olup olmadığı şeklinde ilerliyor.

Orta Doğu için üretilen Oreo bisküvileri helal

Oreo’nun resmi Twitter hesabı, geçtiğimiz günlerde Mısır’daki Oreo’ların helal olup olmadığı sorulduğunda Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Pakistan için üretilenlerin yerel yasal gerekliliklere uyumlu olduğunu açıklamış. Üretim tesislerinin helal sertifikası akreditasyonunu aldığını belirtmiş.

İddia daha önce de gündeme gelmişti

İddia, küreselde olduğu gibi Türkiye’de de 2019 yılında gündeme gelmiş. Öyle ki 14 Mayıs 2019’da Oreo’nun helal olmadığı yönünde içerik giren GZT, 16 Mayıs 2019’da “GZT’nin ‘Oreo helal mi?’ haberine ilk ağızdan yanıt” başlıklı yazısında markanın güncel açıklamasına yer verip yeni bir yazı yayımladı.

Aynı tarihte Mandelez’e mail atıp yanıt alan bir kişinin verdiği yanıt da bulunuyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Domuz
  • Haram
  • Helal
  • Oreo

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar