fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

İddia 2018 yılında yayınlanan rapora göre doğrudur. Diğer anketlere baktığımızda Türkiye’de kişilerin sıkça yalan habere rastladığını görmekteyiz. Aynı zamanda medyaya güven konusunda Türkiye daha üst sıralardadır.

İddia Yayılımı

Twitter’daki bir iddiaya göre yapılan bir araştırmaya göre yalan haber konusunda %49 ile Türkiye 37 ülke arasında ilk sırada yer almaktadır.

Kanıt

İddia Oxford Üniversitesi’nin raporuna dayanıyor

Oxford Üniversitesi’nin Reuters Enstitüsü her sene dijital haber raporları yayınlamaktadır.  İddia da 2018’de yayınlanan raporda yer almaktadır. Raporda belirtilen araştırma ülkelerde yapılan anketlere dayanmaktadır. Araştırmada katılımcılara geçen hafta tamamen uydurulmuş habere denk gelip gelinmediği sorulmuştur. Buna göre Türkiye’den katılan katılımcılar %49 oranında uydurulmuş haber ile karşılaştığını belirtmiştir ve bu oranla Türkiye iddiada söylendiği gibi 37 ülke içinde birincidir. (1. Görsel)

2020 ve 2019 raporlarında ise bu araştırma yer almamaktadır. 2020 yılı araştırmasında yapılan ankette katılımcılara internette görülen haberlerin doğruluğundan şüphe duyulup duyulmadığı sorulmuştur. (2.Görsel) Bu ankette ise Türkiye %62 ile 16.sırada yer almaktadır. Ayrıca, anketlere göre en güvenilir ilk 5 haber kaynağı Fox Tv, NTV, Sözcü, Habertürk ve Cumhuriyet’tir.

Ocak 2019’da yapılan başka bir ankette ise katılımcılara televizyonda ve yazılı medyada yalan habere şahit olup olmadıkları sorulmuştur. Türkiye’den katılımcıların %76’sı televizyonda (3. Görsel) ve %72’si yazılı medyada (4. Görsel) yalan habere şahit olduğunu belirtmiş ve bu oranlarla Türkiye ankete katılan ülkeler arasında birinci olmuştur.

Şubat 2020’de yapılan diğer bir araştırmada ise medyaya güvende Türkiye 38 ülke arasında 3.olmuştur. Araştırmaya Türkiye’den katılan katılımcıların %55’i haber medyasına güvenmektedir. (5. Görsel)

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • gazete
  • haber
  • online
  • reuters
  • yalan haber

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar