fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Dr. Çakır’ın ürettiği şey tam olarak bir insan beyni değil gelecekte insan beyni çalışmalarına katkı sağlayabilecek bir embriyo beyni yani: organoid.

İddia Yayılımı

Twiter’da 06.07.2021 tarihinde @MentionTurk adlı sayfanın paylaşımında Amerika’da bulunan Türk bilim insanı Bilal Çakır’ın kök hücreden insan beyni ürettiği iddia edildi. Gündemde yankı uyandırarak birçok haber mecrası tarafından paylaşılan iddia sosyal medyada da yüksek oranda etkileşim alan haberden biri oldu. Sosyal medya kullanıcıları arasında Türki bilim insanını takdir edenler olduğu gibi haberin gerçekliğini şüpheyle sorgulayan çok sayıda kullanıcı da var. Beynin en komplike insan organlarından biri olması ve üretilmesi konusunda dünya genelinde bir aşama kaydedilmemiş  olması bu şüpheleri güçlendiriyor. Akıllarda tek soru; Türk bilim insanı Bilal Çakır insan beyni üretmeyi başarmış olabilir mi?

Kanıt

Gelecekte insan beyni çalışmalarına katkı sağlayabilir

Bir Türk bilim insanının insan beyni ürettiği haberi Türkiye basınında olduğu kadar sosyal medyanın da gündeminde. Yürüttüğü çalışma ile adından bahsettiren Bilal Çakır, Washington Eyalet Üniversitesi’nde doktora yaptıktan sonra çalışmalarını Yale Üniversitesi’nde sürdüren şu anda kök hücreler ve onların sinir hücrelerinin farklılaşması konuları üzerine araştırmalar yapan bir Türk doktor.

Çakır, ilk kez kan damarları içeren yeni embriyo beyinleri geliştirdi. Kök hücrelerden yapılan milimetre boyutundaki bu beyinler, gelişmekte olan insan beyninin 3B yapısal modelleri. Organoid olarak isimlendirilen bu embriyo beyinleri gelecekte beyin gelişimiyle ilgili derinlemesine araştırma yapma imkanı sunabilecek. Çakır’ın bilimsel bir dergi olan Nature Methods‘da yayınlanan bu çalışmasının bir diğer önemli özelliği de bu minik beyinlerin kan damarlarının büyümesini teşvik ederek, bir yıl kadar yaşamalarının sağlanmış olması.

”Beyinle birebir aynı şey değil”

Laboratuvarda yapılan küçük embriyo beyinlerine, beyin organoidi deniyor. Litaratürde kültür ortamında yapay olarak büyütülmüş, beyne benzeyen minyatür bir organ olarak tanımlanıyor. İlk beyin organoidleri 2013 yılında Juergen Knoblich ve Madeline Lancester isimli bilim insanları tarafından üretildi. Bu mekanizmanın çalışması için, gelişen bir embriyonun henüz farklılaşmamış  kök hücrelerini kullanarak üç boyutlu (3B) beyin organoidini oluşturdular ve aylarca geliştirebildiler. Çakır’ın organoid çalışmasının 2013 yılında yapılan çalışmadan farkı; organoid’in kan damarları içeriyor olması ve bu damarların büyümesini sağlayarak labrotuvar ortamında 1 yıl kadar yaşatılması ve geliştirilmesi.

İndependent’a konuşan Çakır; “Bir beyin organoidi bir beyinle birebir aynı şey değil” dedi. Çakır sözlerine ek olarak “Ancak beynin hücresel bileşimi ve faaliyetinin bazı yönlerini taklit eden ve kendi neslinde olan indirgemeci bir hücresel sistem olarak düşünülebilir. Erken insan embriyonik beyin gelişiminin en azından bazı adımlarını izleyebiliyoruz. Bununla birlikte, beyin organoidleri alanı henüz emekleme aşamasındadır ve kullanımları, değişkenlikleri ve tekrarlanabilir anatomik organizasyonla 3B yapılara farklılaşamamaları nedeniyle sınırlandırılmıştır. Öncelikle, zardaki organoidler insan beyin zarına kıyasla boyut olarak çok daha küçük. Zardaki organoidlerin çapı en fazla 4 milimetre (mm)’ye kadar genişleyebilirken, insan beyin çapı yaklaşık 15 santimetre ve yalnızca gri maddenin kalınlığı 2-4 milimetredir. Özellikle, bir damar sisteminin olmadığı organoidlerde hücrelerin programlanmış bir şekilde ölümü gerçekleşir. Embriyodaki kök hücrelerin sağlıklı bir şekilde beyin hücrelerine farklılaşabilmesi için, damar sistemine ihtiyaç duyar” ifadelerini kullandı.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Bilim insanı
  • insan beyni
  • kök hücre
  • türk bilim insanı

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar