fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • İddiaya kanıt olarak gösterilen yazılardan ilki bir araştırmaya dayanmamaktadır. Görüş yazısıdır. Makale Covid-19’un kaynağının hayvanlar olmadığını iddia etmemektedir. Makale sadece Covid-19’un kaynağı hakkında hemen sonuca varılmamasını daha çok araştırma yapılmasını önermektedir.
  • İkinci ve üçüncü yazılar ise aynı araştırmaya dayanmaktır. Araştırma Covid-19 PCR testinin başarısı ile alakalıdır. Bu yazılar virüsün kaynağı ile ilgili değildir.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada aşı karşıtları paylaştıkları yeni iddiada Covid-19 virüsünün kaynağı ve konakçısının olmadığının kanıtlandığını belirtti. Buradan hareketle de virüsün gerçek olmadığı iddia ettiler. İddiaya kanıt olarak ise 3 belge gösterdiler. Bu belgelerden biri The Lancet’te yayınlanan bir yazıdır. Diğer ikisi ise Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Eurosurveillance dergisinin yayınladığı yazılardır. Aşı karşıtları özellikle the Lancet dergisindeki yazıyı öne çıkarmaktadırlar.

Kanıt

The Lancet dergisi

İlk sayısını 1823’te çıkaran the Lancet dergisi en eski tıp dergilerinden biridir. 2017 yılında The New England Journal of Medicine’dan sonra en çok atıf yapılan tıp dergisi olmuştur. Başka bir deyişle, dergi tıp dünyasında önemli bir yere sahiptir. Dergide ilgili yazı 17 Eylül 2021’de yayınlanmış bir yazıdır. Yazı bir araştırmaya dayanmamaktadır. Sadece yazarların görüşüne yer vermektedir.

Yazıda ne anlatılmak isteniyor?

Yazı yine 5 Haziran 2021’de the Lancet’te yayınlanan “Science, not speculation, is essential to determine how SARS-CoV-2 reached humans” isimli bir yazıya karşılık yazılmıştır. Bu yazıda Covid-19’un hayvanlardan insanlara bulaştığını iddia etmiş ve Covid-19 virüsünün doğadan kaynaklı olmadığını iddia eden komplo teorilerini kınanması gerektiğini söylemiştir. 17 Eylül’deki yazı da Covid-19’un doğa kaynaklı olup olmadığının henüz kanıtlanmadığını söylemektedir. Yazıda 5 Haziran’da yayınlanan yazıda virüsün doğa kaynaklı olduğu iddiasının kanıtlarının doğrudan olmadığı ve şüpheli  olduğu belirtildi. Yazarlar henüz Covid-19 virüsünün laboratuvardan mı yoksa hayvanlardan mı çıktığının bulunmadığını ve önceki sonuçların şüpheli olduklarını ifade ettiler. Bu sebeple de bu konuda daha çok araştırma yapılmasını ve sorgulanmasını istemektedirler.

Diğer iki yazı

Diğer iki yazının ise konuları ve yazarları aynıdır.  PCR testi ile Covid-19 virüsünün tespitini konu almaktadır. İddia sahipleri bu Ocak 2020’de yayınlanan bu yazılarda yer alan PCR tanı kitinde yarasanın olmadığına ve dolayısıyla pandeminin kurmaca olduğunu ifade ettiler. Fakat bu yazılardaki araştırma da virüsün kaynağı ile ilgili değildir. Araştırma PCR testinin Covid-19’u tespit etmedeki başarısını incelemektedir.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Aşı
  • Covid-19
  • dergisi
  • Dünya Sağlık Örgütü
  • lancet

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar