The Guardian haberinde “Selçuk Bayraktar’ın dünya savunmasına verdiği zarar 16 trilyon dolar” yazdığı iddiası
9 Eyl 2022
17:02
Sonuç
- The Guardian’ın ‘Selçuk Bayraktar’ın dünya savunmasına verdiği zarar 16 trilyon dolar’ yazdığı iddiası doğru değil.
- The Guardian makaleleri içerisinde Bayraktar veya Selçuk Bayraktar isminin geçtiği beş adet makale var. Beş makale içerisinden üçü savunma alanına yönelik iken, yalnızca bir tanesinde Selçuk Bayraktar’ın ismi bizzat geçiyor.
- ‘İngiltere teknolojisinin Türkiye’nin küresel drone gücüne yükselişini nasıl hızlandırdığı açıklandı’ ismiyle yayınlanan makalede Bayraktar TB2 SİHA’nın İngiliz şirket EDO MBM Technology’nin tasarladığı Hornet füze olmasaydı geliştirilemeyeceğinden bahsediliyor.
- Dolayısıyla Selçuk Bayraktar’ın dünya savunmasına verdiği maddi zararı konu alan The Guardian yazısı bulunmuyor.
İddia Yayılımı
Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, mimarı olduğu Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ve İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemleriyle ilgili hem dünya hem de ülkemiz medyasında sıklıkla gündeme geliyor. Dolayısıyla haber değeri yüksek olan Bayraktar ve çalışmaları hakkında sosyal medyada da pek çok paylaşım yapılıyor. Ancak sosyal medyada karşılaştığımız her haber ve bilgide olduğu gibi, bu bilgilerin de doğruluğunu sorgulamak gerekiyor.
Geçtiğimiz günlerde The Guardian’ın Selçuk Bayraktar ile ilgili ‘dünya savunmasına verdiği zararın 16 trilyon dolar olduğu’ ve ‘artık tankların hiçbir önemi kalmadığı’ ifadelerinin de geçtiği bir makale yayınladığı iddia edildi. Anahtar kelimeler ile Twitter’da arama yapıldığında benzer iddiaların geçmiş yıllarda da paylaşıldığı ve epey etkileşim aldığı görülüyor.
Kanıt
The Guardian’da ‘Selçuk Bayraktar’ isminin geçtiği 5 makale mevcut
The Guardian sitesine girerek Selçuk Bayraktar ismini arattığımızda karşımıza bu ismin geçtiği beş makale çıkıyor. Tarih sırasına göre makale başlıkları şu şekilde:
30 Mayıs 2016, Recep Tayyip Erdoğan: no Muslim family can accept birth control
(Recep Tayyip Erdoğan: hiçbir Müslüman aile doğum kontrolünü kabul edemez)
5 Haziran 2016, Turskih president says childless women are ‘deficient, incomplete’
(Türkiye cumhurbaşkanı çocuksuz kadınların ‘eksik’ olduğunu söyledi)
27 Kasım 2019, Revealed: how UK technology fuelled Turkey’s rise to global drone power
(İngiltere teknolojisinin Türkiye’nin küresel drone gücüne yükselişini nasıl hızlandırdığı açıklandı)
4 Kasım 2021, Ethiopia-Turkey pact fuels speculation about drone use in Tigray war
(Etiyopya-Türkiye anlaşması, Tigray savaşınsa insansız hava aracı kullanımına ilişkin spekülasyonları körüklüyor)
15 Mayıs 2022, ‘War-enabling, not war-winning’: how are drones affecting the Ukraine war?
(‘Savaşı kolaylaştıran, kazandıran değil’: İHA’lar Ukrayna savaşını nasıl etkiliyor?)
İddiada bahsi geçen ‘Selçuk Bayraktar’ın dünya savunmasına verdiği zarar 16 trilyon dolar’ ifadesinin yer alabileceği makaleler, diğer bir deyişle Bayraktar’ın insansız hava aracından veya diğer savunma çalışmalarından bahsedilen makaleler ise üç taneyle sınırlı. 2021 ve 2022 yıllarında yayınlanan makalelerde bizzat Selçuk Bayraktar’ın adı değil, Baykar Savunma tarafından üretilen Bayraktar TB2 isimli Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın adı geçiyor.
Son olarak geriye kalan 27 Kasım 2019 tarihli makalede ise silahlı Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının Türk şirketi tarafından üretilmesine rağmen İngiliz şirket EDO MBM Technology’nin tasarladığı Hornet füze olmasaydı geliştirilemeyeceği belirtiliyor.
Selçuk Bayraktar Twitter hesabından cevap vermiş
Söz konusu The Guardian makalesinin yazarlarından biri olan Bethan McKernan, makaleyi Twitter hesabından paylaşırken şu notu düşmüş:
‘Good morning, new from @dansabbagh and me – Turkey’s sophisticated drone programme is a great source of national pride and strikes are now carried out with regularity in SE TR, Syria and Iraq. None of that would be possible, however, without UK help:’
Günaydın, Türkiye’nin gelişmiş drone programı büyük bir ulusal gurur kaynağı ve şu anda SE TR, Suriye ve Irak’ta düzenli olarak saldırılar düzenliyor. Ancak İngiltere’nin yardımı olmadan bunların hiçbiri mümkün olmazdı:
Bayraktar TB2’yi üreten Baykar’ın teknoloji lideri olan Selçuk Bayraktar ise bu iddialara Twitter üzerinden cevap vermiş:
‘Mekanik kilit. Sizden almıyoruz, hiç almadık. Her koşulda çalışmadığı gibi çok pahalı
Çok daha gelişmişini, uygun maliyete kendimiz özgün tasarlayıp ürettik
Şurasını doğru yazmışsınız, Türkiye SİHA teknolojisinde dünyada ilk 3’te.
Kendi göbeğini kendin kes’
The Guardian’da Selçuk Bayraktar ve savunma teknolojileriyle ilgili yazılan tek makalede Bayraktar’ın dünya savunmasına maddi zarar verdiğinden bahsetmiyor. Sonuç olarak, The Guardian’ın ‘Selçuk Bayraktar’ın dünya savunmasına verdiği zararın 16 trilyon dolar’ yazdığı iddiası gerçeği yansıtmıyor.
Bu iddia daha önce Doğruluk Payı tarafından incelendi.