fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Suriyelilere ücretsiz tavuk yemi dağıtıldığına dair iddia yanlış. Türkiye’de böyle bir uygulama bulunmamaktadır.
  • 2020 yılında Türkiye’den İnsani Yardım Vakfı (İHH), Suriye’nin kuzeyinde terörden arındırılan bir bölgede buğday ve arpa tohumları dağıtımı yaptı.

İddia Yayılımı

Yakın zamanda Demet Akalin Twitter üzerinden Suriyelilere bedava tavuk yemi dağıtımı yapılırken, Türklerin bu uygulamadan mahrum kaldığını iddia eden bir paylaşımda bulundu. İddia, magazin haberlerinde de yayılmaya başladığını görüyoruz.

Kanıt

Türkiye’de hayvan yetiştiriciliğine verilen destekler

Öncelikle ülkemizde çiftçilere ve besicilere ne tür destek ve yardımların yapıldığını araştırdık. 5488 numaralı Tarım Kanunu‘nun hayvancılık desteklerine dair maddesinde yem çeşitleri arasında sadece inek ve koyun gibi hayvanların beslenmesinde kullanılan bir yem türü olan  ‘kaba yem’ belirtilmiş. O halde, doğrudan devlet tarafından kümes hayvanlarına yapılan bir yem yardımı bulunmamaktadır.

Ancak aynı maddede bölge ve iller bazında farklı tür desteklerin uygulanabildiği de belirtiyor. Araştırmalarımızda Muğla Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin farklı dönemlerde ihtiyaç ve talep doğrultusunda ekilmesi için yem tohumu ve bir süreliğine süt yemi destekleri yaptıklarını görmekteyiz.

Özetle, araştırmalarımızda Türkiye sınırları içerisinde kümes hayvanı besicilerine ne ‘tavuk yeminin’ ne de diğer kanatlı hayvanların yemlerinin ücretsiz dağıtımının yapıldığına dair bir kaynakla karşılaştık. Bu sebeple, aramamızı uluslararası düzeye taşıdık.

Suriye tarım ekonomisine uluslararası destekler

Özellikle Suriyelilere dağıtılan tohum veya yem desteğine dair yaptığımız aramalarda sorularımıza cevap buluyoruz. Kümes hayvanlarına dair küresel çapta ve tarım özelinde haberler yapan bir sitenin bir haberinde Suriye’de iç savaşın tarım ekonomisine verdiği zarardan ve halkın gıda güvencesinin yitiminden bahseden haberde yaklaşan krizin sebebi şöyle açıklanmış: ‘İnsan beslenmesinde en ulaşılabilir protein kaynağı olan beyaz etin canlı hayvan stoklarında %50 düşüş görülüyor.’

Türkiye’nin de bir parçası olduğu Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü‘ne (FAO) üye birçok ülkenin Suriye’de kümes hayvancılığının tekrar canlanması için çeşitli çalışmalar yaptığını görmekteyiz.

Kuruluşun 2016 yılında birçok dünya liderinin katılımıyla yaptığı konferansta ‘Suriye’nin kırsal kesimlerinde tarım faaliyetleri ile uğraşan ailelerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasının zorunlu olduğuna,’ ‘ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelerin göç etmek zorunda kalacaklarına,’ ve ‘mülteci akınlarının sadece Suriye ve Suriyeliler için değil, göç ettikleri diğer tüm ülkeler için de olumsuz sorunlar doğuracağını’ paylaşarak bağış çağrısında bulunduklarını görüyoruz.

2020 yılında Türkiye’den İnsani Yardım Vakfı (İHH)’nın bu devletler arasında yerini alarak Suriye’nin kuzeyinde terörden arındırılan bir bölgede tohum dağıtımı yapmış. Ancak dağıtımı yapılan tavuk yemi değil; buğday ve arpa tohumlarıdır.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, çiftçi hibeleri alanında bilgi sahibi olan yetkilisinine konuyu sorduk, ‘iddianın yanlış olduğu’ bilgisini paylaştı. Öte yandan Türkiye Kanatlı Hayvan Et Üreticileri Birliği yetkilisi de iddianın yanlış olduğu bilgisini verdi.

Bu iddia, daha önce Teyit.org tarafından da yanlışlandı.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • demet akalın
  • mülteci
  • suriye
  • tavuk yemi
  • türkiye

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar