fbpx
Yanlış
Doğru
Yanlış İlişkilendirme

Sonuç

  • Video gerçek değil.
  • Kendisini “3D ve CGI uzmanı” olarak tanımlayan MBG Core isimli sosyal medya kullanıcısı, videoyu dijital ortamda hazırlamış.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada viral olan içerikler, kimi zaman ilgi çekici görsellikleriyle kullanıcıları cezbedebilir. Ancak bu paylaşımların bir kısmı dikkat çekmek adına gerçek dışı veya manipüle edilmiş olabilir. Ya da bambaşka niyetlerle oluşturulmuş içeriklere yeni manalar yüklenebilir.

Son günlerde yayılan bir video ile şişme mancınıkla fırlatılan bir adamın bir helikopterin pervanesinin üzerindeki platforma çıktığı iddia edildi. Fizik kuralları ve teknik detaylar düşünüldüğünde şüphe uyandıran bu videoyu inceledik.

Kanıt

Videoda dikkatimizi ilk olarak, iki helikopter pervanesinin oluşturduğu güçlü hava akımına rağmen akrobatın kafasında sabit duran şapkası ve şortunun rüzgar etkisine kapılmaması çekiyor. Bu kadar kusursuz bir sahneye şüpheyle yaklaşsak da, tamamen imkansız demeden önce detaylı bir inceleme yapmanın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Araştırmamıza devam ediyoruz.

Video bir içerik üreticisi tarafından oluşturulmuş

Görüntüde, videoya sonradan eklenmiş olan “exclusive” yazısı ve “mbg core” logosu dikkatimizi çekiyor. Google’da “mbg core” anahtar kelimeleriyle yaptığımız aramada, YouTube, X (eski adıyla Twitter) ve Instagram gibi çeşitli sosyal medya platformlarındaki profillerle karşılaşıyoruz.

Instagram’da “mbg_core” hesabının profilini incelediğimizde ise profilin biyografi kısmında “CGI & 3D Generalist” ve “Creator of all content on this account” (bu hesaptaki tüm içeriklerin yaratıcısı) ifadelerine rastlıyoruz. CGI, yani “computer-generated imagery” (bilgisayar destekli görüntü), dijital görüntülerin veya görsel efektlerin bilgisayar teknolojisi kullanılarak üretilmesine verilen isim.

Kullanıcı profilini incelediğimizde, hesap sahibinin dijital araçlar kullanarak animasyon içerikleri ürettiğini ve bu içeriklerin nasıl yapıldığını gösteren paylaşımlarını görüyoruz.

kaynak

İddiaya konu olan video ise kullanıcının son gönderisi olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla iddia videosunun bir akrobasi içeriğini değil, bir CGI çalışması gösterdiğini söylemek mümkün.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar