fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Görüntülerin Rusya – Ukrayna arasında yaşanan krizle bir bağlantısı yok.
  • Video ilk olarak 2015’te YouTube’da, video klip olarak yayımlanmış.
  • Fotoğrafta görülen çocuk, Ukrayna- Novorossiya arasında  2014’ten beri devam eden Donbass savaşı sırasında saldırı sonucunda kız kardeşiyle birlikte hayatta kalan iki çocuktan biri.

İddia Yayılımı

Rusya – Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan çatışmalarla birlikte sosyal medya üzerinden birçok yanlış bilgi yayılmaya başladı. Çoğu zaman kullanıcılar arasında yayılan fotoğraf ve videoların aslında yaşanan olaylarla bir bağlantısı olmadığını görüyoruz.

Twitter üzerinden yayılım gösteren bir fotoğrafta Ukrayna’da çatışmalar arasında kalmış çaresiz bir çocuğun olduğu belirtilmiş. Sosyal medya kullanıcıları arasında bu fotoğraftaki çocuk ile ilgili ‘çatışmadan çıkmış annesini aramaya çalışan bir çocuk’ olduğunu yönünde bir algı oluşmuş.

 

Kanıt

YouTube’da yayımlanan videoda, iddiaya konu olan fotoğrafı görmek mümkün:

İdda edilen fotoğrafı tersine aradık ve  yaşanan güncel olaylarla bir bağlantısı olmadığı sonucuna ulaştık. Google sonuçlarına göre, fotoğrafın bir klipten alınan ekran görüntüsü olduğu anlaşılıyor.

Video ilk olarak 2015’te YouTube’da yayımlandı

Sonuçlar YouTube’da 2015 yılında yayımlanan bir klipe ulaştırdı. Bu klip aslında Donetsk Oblastı’ndaki Nikishyn kasabasından bir erkek ve bir kız çocuğunun yardım ararken resmedildiğini anlatıyor.

Sonuç olarak iddiaya konu olan fotoğrafı araştırdığımızda, aslında bir 2015’te kaydedilen bir videodan ekran görüntüsü olarak alındığını ve ilgili görüntülerin YouTube’da “Donbas’ın Çocukları Hakkında Bir Şarkı” başlığıyla paylaşıldığı sonucuna ulaştık. Video klipte, savaşın ardından kalan iki çocuk gösteriliyor. 2014 yılından bu yana devam eden Donbass savaşında hayatta kalan iki çocuğu anlatan klip, gerçekten bu olayı yaşayan iki çocuğu gösteriyor.

İddia edilen fotoğrafın, Ukrayna’da yaşanan güncel olaylar ile herhangi bir bağlantısı yok fotoğraf 2014 yılında başlayan olaylara ait.

Not: İddia edilen fotoğraftaki çocuk, Ukrayna- Novorossiya arasında yaşanan krizde hayatta kalmış.

Fotoğrafın kaynağını araştırırken videonun yönetmeni olan Dan Levy’nin Facebook sayfasını inceledik ve klipte görülen çocuklarla alakalı olarak paylaştığı bir gönderiye ulaştık. Çevirisine baktığımızda çocukların iyi olduğu, annesiyle birlikte yaşadıkları bilgisi verilmiş:

Videonun yönetmeni Dan Levy’nin Facebook hesabında etiketlenmiş gönderilerde, 2015 yılına ait olduğu paylaşımları görmek mümkün:

Paylaşımda yer alan fotoğrafın altında yazan yazının çevirisine baktığımızda “Bu çocuklar, Ukrayna Ordusu bombardıman altındayken bodrumda yaşayan kardeşler” notunu görüyoruz.

Bu iddia StopFake.org tarafından da incelenmiş.

 

 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • bölge
  • çatışma
  • çocuk
  • Rusya
  • Rusya - Ukrayna
  • Savaşzede
  • ukrayna

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar