fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Bilimsel araştırmalar ve bilim insanları sağ tarafa yatarak uymayı sağlıklı buluyor. Fakat sağ elin avuç içinde bulunduğu iddia edilen ”uyku baloncukları” bilimsel bir gerçeklik taşımıyor.

İddia Yayılımı

Twiter’da @iyikiogrendim adlı sayfanın 21.06.2021 tarihli paylaşımında, sağ elin avuç içinde uyumaya yardımcı olan baloncukların olduğu iddia edildi. İddiaya göre sağ tarafınıza yatıp, yüzünüzü elinize yaslarsanız, beyin uyku için uyarılıyor ve böylelikle daha rahat uykuya geçilebiliyor. Merak uyandıran bu iddia sosyal medya kullanıcıları tarafından yoğun ilgi görerek yüksek oranda etkileşim aldı. Daha önceki yıllarda da birçok haber mecrası tarafından paylaşıldığı konusunda eleştirilen iddiaya inanmayanlar olduğu gibi mümkün olma ihtimali üzerinde de duranlar var. Peki gerçekten sağ elimizde uyku baloncukları var mı?

İddia daha çok dini haber mecralarında yer alıyor

İddianın asıl çıkış sebebi hadis kaynaklarından edinilen, Hz. Muhammed’in sağ tarafına yatarak ve sağ elinin avuç içini yüzüne yaslayarak uyuduğu bilgisi. Bu sebeple söz konusu iddia daha çok dini haber mecralarında karşımızı çıkıyor. Ayrıca bu uyku pozisyonun vücudu sağlıklı kıldığına inanılıyor.

Kanıt

ABD’de bulunan Stony Brook Üniversitesi’nde uyuma şekli üzerine yapılan araştırmalar “yan yatarak uyumanın” beynin temizlenmesini sağladığını ortaya çıkardı. Bilim insanlarının birçok beyin görüntüsünü incelemeye aldığı ve “Journal of Neuroscience” yayınlanan araştırmada vücudun ikinci dolaşım sistemi olarak tanımlanan lenf sistemi yan yatmak suretiyle rahatladığı ve daha iyi çalıştığı belirtildi. Lenf sistemi vücutta toksinlerin arındırılması, kan dolaşımını kontrol edilmesi ve zararlı bakteri ve virüslerin yok edilmesi gibi görevleri yerine getiriyor. Fakat bu çalışma sağ ya da sola yatmak özelinde değil yan yatmayı temel alarak veriler sunuyor.

Dr. Ender Saraç’ın Posta Gazetesine yayımlanan bir yazısında; ‘’Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanır, sol burun deliği açılır. Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarım küresinin aktivitesi artar. Sağ beyin yarım küresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızının yavaşlamasına, tansiyonun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerinin yavaşlamasına neden olur. Dolayısıyla kalp daha az yorulur, uykuya dalmak daha kolaylaşır. Bu da dinlenmenin daha iyi olmasına olanak sağlar’’ diyerek sağ tarafı yatarak uyumanın sağlık açısında yararlarından bahsediyor.

Bilimsel verilerle desteklense de sağa ve sola verilen nitelikler, daha çok tek tanrılı dinlerde ortaya çıkıyor. Bu açıdan İslamiyet’te de önemli bulunuyor fakat bedenin sağ ve sol yanları ile ilgili kısımlarına olan hassasiyet Antik Yunan’da dahil olmak üzere pek çok mitolojide de önemli bulunuyor. Kadim uygarlıkların inancına göre sağ taraf; aklı, temizliği, yüceliği, ışığı, medeniyeti temsil ederken, sol; uğursuzluğu, karanlığı, kirliliği ve zayıflığı sembolize ediyor. Sağ elle yapılan işler daha ‘hayırlı’ tanımlanırken, sol elle yapılan işlerin hoş karşılanmadığı görülüyor. Bu sebep söz konusu iddiada belirtildiği gibi gibi sağ elin avuç içini sağ yanağa yaslayarak uyumak manevi anlamlar da içeriyor olabilir.

Uyku baloncuğu bilimsel bir kavram değil

Arama motorunda, yerli ve yabancı araştırma, bilimsel makale ve tez çalışmalarında uyku baloncuğu kavramı aratıldığında söz konusu iddiada kast edilen bir veriye rastlanılmıyor. Bilimsel kaynaklardan insan elinin anatomisi incelendiğinde de “uyku balonculuğu” denilen bir dokunun var olmadığı görülüyor.

Araştırmalar, bilimsel çalışmalar, anatomik incelemelere dayanarak söyleyebiliriz ki; iddia da belirtildiği gibi sağ tarafa yatarak uyumak bilimsel araştırmalar sonucunda ve bilim insanları tarafından da sağlıklı bulunuyor. Fakat sağ el avuç içinde bulunduğu iddia edilen ”uyku baloncuğu” bilimsel bir gerçeklik taşımıyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • araştırma
  • avuç
  • baloncuk
  • bilimsel
  • iddia
  • uyku

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar