Rus ordusunun paraşütle ‘Kharkov’a indiği iddiası
24 Şub 2022
13:24
Sonuç
- Görüntülerin 24 Şubat 2022’de Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizle bir bağlantısı yok.
- Videonun ilk paylaşımı 2014 yılına dayanıyor. Video çeşitli zaman aralıklarıyla paylaşılmış. 2018’de de Rusya kaynaklı bir sitede paylaşılmış.
- Görüntüler Rus ordusunun, Vostok-2018 isimli askeri tatbikat sırasında çekilen görüntüleri gösteriyor.
İddia Yayılımı
Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat 2022’de askeri harekat emri vermesinin ardından olaylar peşpeşe geliyor. Ukrayna – Rusya arasında yaşanan çatışmalar ile ilgili sosyal medyada birçok iddia yayılımda.
Bu iddialardan biri de ‘Rus askerlerinin Kharkov’a paraşütlerle indiğini gösteren görüntüler’
İddiaya inanan ve paylaşan bir diğer sosyal medya kullanıcısı ise videoyu paylaşarak: ” Rus ordusu Harkov’a hava kuvvetlerini indirmeye başladı” yorumunu yapmış.
ABC gazetesi, haberi yayımladıktan kısa bir süre sonra paylaşımını silmiş.
Kanıt
Videonun Rusya – Ukrayna krizi ile bir ilgisi yok
Paylaşılan videodan aldığımız ekran görüntülerini Google’da tersine görsel arama ile taradığımızda videonun güncel olmadığı sonucuna ulaştık.
İddiayla ilgili olarak yayılımda olan bilgi kirliliğine karşın bir dizi yazı paylaşan AFP Fact Check’ten Esther Chan, Twitter’da kişisel hesabı üzerinden iddia edilen görüntülerin gerçeği yansıtmadığını ifade etmiş:
Videoyu incelemeye devam ettiğimizde, görüntülerin Rus merkezli bir sitede yayımlandığını anladık. Videonun hemen altında paylaşıldığı tarihe dair bir bilginin yer aldığı görülüyor:
Kharkov’a iniş yapan Rus askerlerini gösterdiğini iddia edilen görüntülerin 2018 yılında Bestlibrary.org isimli Rus merkezli bir web sitesinde paylaşıldığı anlaşılıyor.
Video 2014 yılından bu yana paylaşılıyor:
Sonuç olarak paylaşılan görüntülerin Ukrayna – Rusya çatışmaları sırasında kaydedildiği bilgisi yanlış. Yaptığımız incelemeler sonucunda video 2014 yılına ait Rusya’da yapılan bir askeri tatbikatı gösteriyor.
Yayılımda olan söz konusu videonun, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan olaylarla bağlantısı olmadığını söyleyebiliriz.
Bu iddia Teyit.org ve Doğruluk Payı tarafından da incelenmiş.