fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Rothschild ailesinin Covid-19 test kiti için 13 Ekim 2016’da patent başvurusu yaptığı iddiası gerçeği yansıtmıyor.
  • İddialarda kaynak olarak eklenen ekran görüntüsü “Biyometrik verileri kullanma, işleme, gösterme yöntemi ve sistemi” isimli patent başvuru belgesini gösteriyor.
  • Bu patent ailesinin ilk başvurusu 13 Ekim 2015’te yapılmış, 2020’den önce görünen tarihler aynı patent ailesi içerisindeki düzenleme ve yeniliklerin tarihini gösteriyor.
  • Yani, Richard Rothschild 13 Ekim 2015 tarihinde ilk kez uzaktan tanı koyma sistemi için patent müracaatı yapmış ancak aynı sistemin Covid-19 versiyonu için başvurusu 17 Mayıs 2020.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada Rothschild ailesi tarafından 13 Ekim 2016 tarihinde COVID-19 test kitleri için patent tescil başvurusunda bulunulduğu iddia edildi.

İddiada yer alan belgede Richard A. Rothschild’ın ‘System and Method For Testing For Covid-19’ isimli buluşu için patent müracaatında bulunduğu görülüyor. Belgede yer alan tarihler ise 2015’e kadar gidiyor. Dolayısıyla 2019’un Aralık ayında başlayan pandemide kullanılacak test kitleri için 2015’te başvuru yapılması belgeyi görenlerin kafasını karıştırdı ve pandemi hazırlıklarının 3 sene önce başladığına dair komplo teorileri üretilmesine neden oldu.

Benzer iddialar, biri söz konusu belge olmak üzere iki belgeyle Ocak 2021’de Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan tarafından da ortaya atılmış.

Peki paylaşılan bu yeni belge Rothschild’in Covid-19 test kitleri için 2016’da başvuruda bulunduğunu doğruluyor mu?

Kanıt

Patent ailesi içerisindeki ilk başvuru tarihi 13 Ekim 2015

Daha önce ortaya atılan iddialar yukarıda görülen patent tescili başvuru belgesinde yer alan ‘Prioriteitsdatum’ ifadesinin karşısında 13 Ekim 2015 tarihi olmasına dayanıyordu. Bunun yanı sıra ikinci belgede ‘provisional application’ kısmında da yine aynı tarihin oluşu iddianın güçlenmesine neden olmuştu. Dolayısıyla bu tarihin Covid-19 test kitleri için patent müracaat tarihi olduğu söyleniyordu.

Ancak daha sonra ‘prioriteitsdatum’ ifadesinin ‘priority date (öncelik tarihi)’ anlamına geldiği ortaya çıkmıştı. Öncelik tarihi ise söz konusu patent başvuruları ailesindeki en erken müracaat tarihini ya da bir buluşun spesifik bir özelliğinin en erken müracaat tarihini ifade ediyor. Böylelikle netice, Rothschild’in bu patent ailesi içinde Covid-19’dan bağımsız olarak ilk kez 13 Ekim 2015’te geçici başvuru yaptığı olmuştu.

Güncel paylaşımlar

Covid-19 test kitleri için patent başvurusunun 2016’da yapıldığını iddia eden güncel paylaşımlar ise farklı bir belge veya kaynak kullanmıyor. Söz konusu belgedeki ‘Provisional application’, yani geçici başvuru tarihine odaklanan iddialarda 13 Ekim 2016 tarihi Covid-19 test kitlerinin patenti için ilk başvuru tarihi olarak alınmış. Halbuki bu tarih Richard A. Rothschild’in ‘Biyometrik Verileri Kullanma, İşleme, Gösterme Yöntemleri ve Sistemleri’ ismiyle tanıttığı hastalık tanısının uzaktan konmasını sağlayan sistem için 13 Ekim 2015’te yapılan patent başvurusunun güncellemesini işaret ediyor.

Google Patents üzerinden incelediğimiz, 17 Mayıs 2020 tarihinde COVID-19 test kitleri için dosyalanan patent başvurusunda ‘Priority and Related Applications (Öncelikli ve İlgili Başvurular)’ kısmı temelde üç farklı sistemi içeriyor:

1.‘System and method for using, processing, and displaying biometric data’,

(Biyometrik Verileri Kullanma, İşleme, Gösterme Yöntemi ve Sistemi)

İlk Dosyalama Tarihi: 24 Nisan 2017

2.‘System and method for testing for COVID-19’,

(COVID-19’u Test Etmek İçin Sistem ve Yöntem)

İlk Dosyalama Tarihi: 17 Mayıs 2020

3.‘System And Method For Diagnosing An Individual’s Health And/Or Wellness Using Enhanced Telemedicine Vital Sign Tracking’

(Bir Kişiye Geliştirilmiş Hayati Belirti Takibini Kullanarak Tanı Koymak İçin Sistem ve Yöntem)

İlk Dosyalama Tarihi: 4 Mayıs 2021

Dosyalama tarihleri farklı olmasına rağmen öncelik tarihleri ortak olan bu üç sistemden başvurusu ilk yapılan ise ‘Biyometrik Verileri Kullanma, İşleme, Gösterme Yöntemi ve Sistemi’. Başvuru tarihi 13 Ekim 2015. Bu tarih aynı zamanda öncelik tarihi olarak görünüyor. Ancak bu sistemin ilk kez dosyalandığı tarih 24 Nisan 2017. Bu, şu anlama geliyor: Biyometrik Verileri Kullanma, İşleme, Gösterme Yöntemi ve Sistemi 2017’de dosyalanmasına rağmen patent tarihi 13 Ekim 2015. Bu işleyiş, aslında sonuçlanmayan ve geliştirilmeye devam edilen patent süreçlerinde özgün ürünlerin ve üreticilerin ilk başvuru tarihini kaybetmemesi adına takip ediliyor.

2017’de dosyalanan patent aynı zamanda, iddiaya konu olan COVID-19 test kitlerinin ‘parent applications’ kısmında görünüyor. ‘Parent application’ bir buluş için dosyalanan, ilk veya öncelikli olan ve geçici olmayan başvuru türü anlamına geliyor. Bu iki buluşun arasında ‘continuation-in-part (kısmen devam)’ ilişkisi bulunuyor. Yani Rothschild’in COVID-19 test kitleri, ‘Biyometrik Verileri Kullanma, İşleme, Gösterme Yöntemi ve Sistemi’nden bazı nitelikleri içerisinde barındırıyor. Dolayısıyla ‘COVID-19’u Test Etmek İçin Sistem ve Yöntem’ buluşunda patent başvurusunun öncelik tarihi, tüm patent ailesi üyelerinde olduğu gibi 13 Ekim 2015 olarak kaydediliyor. Fakat COVID-19 test kitleri için ilk dosyalama tarihi 17 Mayıs 2020.

Öte yandan belgenin alt kısmında ‘Applications Claiming Priority’ başlığı dikkat çekiyor. Öncelik tarihini kullanmayı talep eden başvuruları listeleyen bu başlıkta, 17 Mayıs 2020’de dosyalanan ‘COVID-19’u Test Etmek İçin Sistem ve Yöntem’ ve 4 Mayıs 2021’de dosyalanan ‘Bir Kişiye Geliştirilmiş Hayati Belirti Takibini Kullanarak Tanı Koymak İçin Sistem ve Yöntem’ buluşları yer alıyor. Sonuç olarak bu, ilk başvuru tarihinden 5 ve 6 yıl sonra patenti talep edilen buluşların kabul edilmesi durumunda patent tarihlerinin 13 Ekim 2015 görüneceği anlamına geliyor.

Bu iddia daha önce Malumatfuruş ve Teyit tarafından incelendi.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Covid-19
  • covid-19 test kiti
  • Fatih Erbakan
  • rothschild
  • test kiti patent

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar