Resmin ‘Orta Çağ’da eşine zehir veren kadınları’ tasvir ettiği iddiası
17 Mar 2022
16:19
Sonuç
Görsel 14.yüzyılda yazılmış bir tıp kitabından. Görsel kadınların eşlerine sabahları düşük dozlu zehir vermesini değil, kusma eylemini tasvir ediyor.
İddia Yayılımı
Sosyal medyada sıkça paylaşılan bir iddiaya göre Orta Çağ’da bir kasabada evli kadınlar, evden çıkarken eşlerine sabahları düşük dozlu zehir verirlermiş, düşük dozla zehirlenen eşler geceyi başka yerde geçirmek isterse ağrıları artarmış ve eve dönerlermiş. Eve dönen eşlere kadınlar panzehiri verirlermiş, eşler sağlığına tekrar kavuşunca da mutluluğu eşlerinden başka yerde aramamaları sonucuna varırlarmış. İddia bir görsel ile paylaşılıyor. Görsel kusan bir kişiyi gösteriyor. Görseli aşağıda görebilirsiniz.
Kanıt
Görseli tersine arattık
Görseli tersine arattığımızda “Alamy” isimli bir stok resim sitesine ulaşıyoruz. Görselin 11.yüzyılda yazılan İbn Boltan’ın yazdığı “Taqwim Es-Sihha” isimli kitabın 14.yüzyıldaki Latince çevirisi “Tacuinum Sanitatis in Medicina” isimli kitaptan alındığını öğreniyoruz.. Avusturya Ulusal Kütüphanesi de kitaptaki görseli paylaşmış. Görsel iddiayı değil, kusma anını tasvir ediyor.
Orta Çağ’da kadınlar eşlerine zehir verdiği iddiası
İddianın nereden geldiği ile alakalı güvenilir bir kaynak bulamadık. Fakat iddianın “Le pacte des loups” (Kurtların Kardeşliği) filminde geçtiğini görüyoruz. Monica Belluci’nin oynadığı filmde Belluci’nin karakteri Sylvia “Floransalı kadınların kocalarının eve gelmesini nasıl sağladıklarını biliyor musun? Her sabah ona yavaş bir zehir ve her akşam panzehir verir. Böylece koca geceyi dışarıda geçirdiğinde çok kötü bir gece geçirir.” Bunun haricinde böyle bir bilginin yer aldığı herhangi bir kaynak bulamadık.
İddiayı daha önce Doğruluk Payı, Teyit ve Malumat Furuş’ta incelemişti.