
Polis tarafından tutuklanmaya çalışılan kişinin FBI ajanı olduğu iddiası
3 Eki 2023
14:04
Sonuç
- Videoda polisler tarafından kelepçelenen şahsın FBI (Federal Soruşturma Bürosu) ile bir bağlantısı bulunmuyor.
- 1 Haziran 2019’da yaşanan olay için Rochester Polis Departmanı, polis memurlarının şahsı saldırı suçundan aranan başka bir şüpheliye benzettikleri ve kişinin kimlik tespitinde polislerle işbirliği yapmadığı açıklmasında bulunmuş.
- Kimlik karışıklığı nedeniyle tutuklanan şahıs, kimlik tespitinin yapılmasıyla hemen serbest bırakılmış.
- George Floyd’un 2020’de polis tarafından öldürülmesiyle başlayan protestolar sırasında ilgili video viral olunca, videoda yanlışlıkla tutuklanan kişi Atter Mongdal de Instagram hesabından FBI ajanı olmadığına dair açıklama yapmış.
İddia Yayılımı
Amerika’da polislerin siyahi bir kişiyi tutuklamaya çalıştıkları videoyu son günlerde sosyal medyada sıklıkla görüyoruz. Videoyla ilgili olarak bazı kullanıcılar, polislerin davranışlarını ırkçı bulurken, videodaki şahsın FBI ajanı çıkmasıyla polislerin ‘yaş tahtaya bastığı’nı ifade etti. Anahtar kelimelerle Google taraması yapıldığında, aynı videonun 2020’de, George Floyd’un polis şiddeti sonrasında hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaydan hemen sonra da sıklıkla paylaşıldığı görülüyor.
Kanıt
Öncelikle video dikkatle dinlendiğinde, kişilerin konuşmaları anlaşılabiliyor. Burada FBI, polis veya benzeri herhangi bir anahtar kelime olmadığı ilk bakışta fark ediliyor. Videonun başında dışarıdan bir ses ‘You’ve got the wrong guy (Yanlış kişiyi aldınız)‘ diyor ancak devamında kişinin kimliğine bakıldığında FBI ifadesi kullanılmıyor.
Polislerin tutuklamaya çalıştığı kişi ise videonun sonuna doğru, amiri çağırdığında, ona ‘I told them I’m not who you think I am (Onlara düşündüğünüz kişi olmadığımı söyledim)‘ diyor.
Yani yalnızca buradan bile, videodaki siyahi kişinin polislerin aradığı kişi olmadığına emin olabiliriz. Ancak kişinin FBI ile bağlantısı olduğu bilgisine videodan ulaşamıyoruz.
Anahtar kelimelerle Google taraması yaptığımızda, 2020 yılından konuya dair pek çok habere ulaşabiliyoruz. France24, videonun George Floyd’un polis tarafından öldürülmesiyle başlayan protesto hareketi sırasında viral olduğunu ancak kişinin kimlik karışıklığı nedeniyle tutuklandığını ifade etmiş. Ayrıca videonun 2020 için de güncel olmadığını eklemiş.
Reuters ise, Rochester Polis Departmanı’ndan bilgi almış ve şahsın FBI ile bağlantısı olmadığını teyit etmiş. Rochester Polis Departmanı videonun yayılması üzerine yaptığı basın açıklamasında olayın 1 Haziran 2019’da yaşandığını belirtmiş.
RPD’na göre, polis memurları videodaki kişiyi saldırı suçuyla aradıkları kişiye benzettiler. İsmini sorduklarında kişi polislerle işbirliği yapmadığı için onu şüpheli olarak tutuklamaya çalıştılar. Kişinin kimliği tespit edildiğinde ise şahıs hemen serbest bırakıldı.
Videodaki kişi Atter Mogndal de açıklama yapmış
2020’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesiyle başlayan protestolar sırasında viral haline gelen bu video üzerine videodaki tutuklanan kişi, Atter Mongdal, Instagram hesabından açıklama yapmış. Mongdal’in açıklaması şu şekilde:

Ben Atter Mogndal, viral olan videoda polis tarafından tutuklanan kişiyim. Video hakkında oldukça sessiz kaldım.
Şimdi bu konuda konuşmak istiyorum. Pek çok insan yaşananlara dair kendi versiyonlarını oluşturuyor. Bana farklı uzunluklarda videolar olduğu bile söylendi. Hatta benim bir FBI ajanı olduğumu belirten bir versiyon bile var. Ben FBI ajanı değilim ve herhangi bir polis teşkilatı için çalışmıyorum. Bu videonun ırksal profillemenin açık bir göstergesi olduğuna inanıyorum. Eğer polis memuru saygılı bir ahlak anlayışına sahip olsaydı, bu olayın önlenebileceğine inanıyorum.
Saygı ve sağduyu eksikliği George Floyd’un ölümüne neden olan olay gibi durumlara yol açmaktadır. Açıkçası RPD (Rochester Polis Departmanı) memurlarının teyit için bir arama emri fotoğrafına bakamayacak kadar düşüncesiz olup olmadıklarını (her RPD memurunun departman tarafından verilen bir telefonu vardır) ya da sormak için başka bir anayasal sebepleri olmadığında siyahi bir erkeğin adını başka birinin kimliğini öğrenmek için bahane olarak kullanmakta rahat olup olmadıklarını bilmiyorum. Açıkçası, asılsız bir bahane olsa bile, bunu alçakgönüllü ve saygılı bir yaklaşımla yapmış olsalardı farklı davranırdım. Sorun siviller değil. Polisin kesin olarak tanımlayamadığım bir davanın neferi olduğunu düşünüyorum. Bu video, her ne sebeple olursa olsun, polisin hizmet ettiği toplumdan daha iyi olduğunu düşündüğünün açık bir örneğidir. Ya da belki de sadece siyahi toplumdan daha iyi olduklarını düşünüyorlar.
George Floyd’un ailesine başsağlığı diliyorum. Tanrı ailesini korusun ve George’a iyilik ve merhamet etsin.
Konuyla ilgili düşüncelerini de açıklayan Mongdal, videoya dair spekülatif bilgilerin fazlalığından bahsettiği açıklamasında FBI ajanı olmadığına da değiniyor.