fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Videodaki duman, uçaklarda bir nevi yedek motor işlevi gören APU motorundan geliyor. APU motorları, uzun süre kullanılmayan uçaklar ilk kez çalıştırıldığında yağ yakıyor ve ortaya bu duman çıkıyor.

İddia Yayılımı

Twitter’da ve Facebook’ta aşı karşıtlarının sıklıkla dile getirdiği komplo teorilerinden birisi de “Chemtrails“. Çoğunlukla aşı karşıtı hesapların inandığı ve insanlara gerçekmiş gibi aktardığı bu safsataya göre “küresel elitlerin” elindeki uçaklar, havadan kimyasal gazlar püskürterek insanların sağlığıyla oynuyorlar. Elbette ki bu komplo teorisi uydurmadan ibaret. Doğrula, bu sözde chemtrails’in bilimsel olarak açıklamasını yapmıştı.

– Twitter’ın yanısıra, bu iddia bilim karşıtlarının sürekli referans olarak gösterdiği bir web sitesi olan BitChute‘da da kaleme alınmış.

Kanıt

Video 2020 yılında da gündemdeydi

Videodan ilk kareyi alıp, tersine arama yöntemi kullanarak aradık. Bunun 2020 yılında da birçok sosyal medya platformunda paylaşıldığı sonucuna ulaştık.

Facebook’ta paylaşılan videonun altına gelen yorumlarda “Chemtrail deposu arızalandı” yazdığı anlaşılmaktadır. Uçağın kuyruğunun üstündeki logoda JAL yani Japan Airlines firmasının isminin olduğu sonucuna ulaşıyoruz. “JAL”, “Plane” ve “exhaust”  gibi anahtar kelimeler kullanılarak arama yapıldığında, ilgili video kaynağına ulaşıyoruz.

İçerikte görülen dumanın APU motorundan geldiği belirtiliyor. APU motorunu araştırdığımızda bunun her uçağın kuyruğunda bulunan, panellerde ve sistemde bir aksaklık olması durumunda uçağa gereken enerjiyi veren bir nevi “yedek motor” olduğunu anlıyoruz.

APU motoru, uzun süre kullanılmayan uçaklar ilk çalıştığında yağ yakıyor ve böyle bir duman emisyonu çıkarıyorlar. Buna benzer videolara “APU engine smoke” anahtar kelimeleri kullanarak ulaşmak mümkün.

 

 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Chemtrails
  • pilot
  • pistteki uçak

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar