PCR testlerinin düzenli olarak kullanılması güvenli
25 Ağu 2021
11:43
Sonuç
İddia Yayılımı
Türkiye’de 20 Ağustos tarihli kabine kararının ardından vakaların kontrol altında tutulması için PCR testi zorunluluğunun hayata geçirilmesi adına kritik kararlar alındı. Kararlar sonra PCR testi ülke gündeminde yankı uyandırırken testlere dair ortaya atılan iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Twitter’da @Semamarasli adlı hesaptan yapılan bir paylaşımda PCR testlerinin kanserojen olduğu iddia edildi. İlgi uyandıran bu iddia hakkında sosyal medya kullanıcıları eleştirilerde bulunarak görüşlerini dile getirdi. İddiayı sorgulayıp şüphe duyanların yorumları ve destekleyenlerin beğenileriyle paylaşım yüksek oranda etkileşim aldı.
Bir diğer adı da ”Yanal Akış Testi” olan PCR testlerinin kanserojen etkilere sebep olduğu yönünde ciddiye alınması gereken iddia gündem de yer almaya devam ediyor. Söz konusu iddianın çok defa yerli ve yabancı basın tarafından da gündeme taşınmış olduğu görülüyor. PCR testi boğazda bademcikler ve burun içine pamuklu bir çubuk sokularak gerçekleşiyor. İşte bu uygulama esnasında kullanılan çubuğun sürüntü alınan kısmında etilen oksit kaplı olduğu düşüncesi iddianın temel sebebi olarak gösteriliyor.
Söz konusu iddia ve etilen oksit üzerine araştırmalar yaparken 19 Mart’ta Facebook’da yayımlanmış PCR testinin kansere sebep olduğunun iddia edildiği bir videoya rastladık. İddianın sadece Türkiye’de değil dünyada da gündeme gelmiş olması sebebiyle detaylı araştırma yapma gereği duyduk.
İddia sahibi sosyal medya kullanıcısı videoda; “Çocuklarınızı bununla test ediyorsanız, DNA’ya zarar vererek kansere neden olma özelliği olan etilen oksit kullanılarak sterilize edilmiş, ucunda lif bulunan bir plastik parçası alıyorsunuz demektir” diyor. Kullanıcı ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Ulusal Kanser Enstitüsü’nün bir web sayfasından etilen oksidin zararlı etkilerini okuyor. Şunları ekliyor: “Bunu kafanın içine sokuyorsun. Etilen oksit, sterilizasyon için kullanılan kansere neden olan bir kimyasaldır. DNA’ya zarar veriyor ve bazı insanlar bunun çocuklarının kafasına yerleştirilmesine izin veriyor, bu yüzden burun geçişini beyinden ayıran zara dokunuyor. Bu sebeple endokrin sistemle ilgili sorunlara da neden olabilir.”
Kanıt
Etilen oksit renksiz, çok hafif kokusu olan havadan biraz daha ağır, suda, alkolde ve diğer organik çözücülerde çözünebilen toksik bir gazdır. Mikrobiyolojik aktiviteyi durdurucu etkisi sebebiyle tıbbi ekipmanları sterilize etmek için kullanılır. Etilen oksidin kanserojen olarak kabul edildiğini ve gaz halindeki formunun pamuklu test çubuklarını sterilize etmek için kullanıldığını söyleyen tüm iddia sahipleri haklı fakat çubukların etilen oksit ile “kaplanmış” olduklarını söylemek doğru değil.
PCR testi öncesi etilen oksit ile sterilize edilen çubuk yine test öncesi vakumlar ile çekilmesi gibi birtakım yöntemler uygulanarak etilen oksitten arındırılıyor. Tıpkı tüm tıbbı malzemelerin sterilizasyon sürecinde olduğu gibi. Sterilizasyon işleminin büyük bir kısmı, gazın üründen çıkarılmasını sağlarken ürünün üzerinde kalan etilen oksik miktarı için otoriteler tarafından belirlenmiş standartlar bulunmaktadır. Malzemelerde, belirlenen bu miktarlardan daha yüksek düzeyde etilen oksit bırakılmamaktadır.
Reading Üniversitesinden Doç. Dr. Alexander Edwards, Associated Press’e yaptığı açıklamada, sterilizasyonda etilen oksit kullanılmasının nedeni olarak, etilen oksidin, uygulandığı malzemeyi buhar ve ısı gibi faktörlerden etkilememesini sağladığını göstermiş ve etilen oksidin, PCR testleri içeriğinde bulunmadığını ifade etmiştir. Birleşik Krallık’ta tıbbi malzemelerden sorumlu devlet dairesi olan Medicines & Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), resmî internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, bir kimsenin sürüntü çubuklarındaki etilen okside yüksek seviyelerde maruz kalabilmesi için kırk yıl boyunca haftada iki kere test için örnek aldırması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tıbbi malzemelerin %50’sinin etilen oksit ile sterilize edildiği bilinmektedir.
Araştırmalar gösteriyor ki; Tıbbi malzemelerin etilen oksit ile sterilizasyonu, son derece titiz bir şekilde belirlenmiş olan bazı kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Sterilizasyon işleminin büyük bir kısmı, gazın üründen çıkarılmasını ve kalan kalıntıların ulusal ve uluslararası standartlar tarafından belirlenen güvenlik seviyelerinin altında olmasını sağlar.