fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

İlk iddia için;

Parmak izi görünümlü bina ve şehir tamamen dijital tasarımdır. Ada ise gerçektir ama ada bir mimar tarafından oluşturulmadı.

İkinci iddia için;

İnternette arattığımızda görseli arattığımızda adanın isminin Bavljenac olduğunu buluyoruz.

Üçüncü iddia için;

Görseldeki bina dijital ortamda tasarlandı.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada parmak izi görünümlü kimi ada, kimi bina, kimi ise şehir şeklinde pek çok görsel paylaşılıyor. Yıllardır dolaşımda olan bu görsellere pek çok hikaye atfediliyor. Peki bunlar ne kadar gerçeği yansıtıyor? Biz de parmak izini andıran bu görselleri bir araya getirerek tüm iddiaları inceledik.

Almanya’daki bir yerleşim yerine ait olduğu iddia edilen bir görsel paylaşıldı. İddiaya göre Almanya’da bir şehir parmak izi şeklinde planlandı.(İlk Görsel)

Sosyal medyada parmak izi şeklinde olduğu iddia edilen yapılardan bir diğeri de bir adaya ait. Görseldeki ada için ortaya atılan iddia ünlü bir mimar olan Helana İsixi sevdiği kadının parmak izini bir adaya inşa ettirdiğidir. (2., 3. ve 4. Görseller)

Yine sosyal medyada sıkça paylaşılan bir iddiada parmak izine benzeyen bir bina inşa edildi. İddiaya göre binanın mimarı kanser hastası olan babasının parmak izi şeklini baz alarak binayı tasarladı. Mimar, babasına binayı gösterdikten 8 gün sonra ise babası hayatını kaybeder. (5.,6. ve 7. Görseller)

Kanıt

İlk iddia için;

Yıllardır dolaşımda olan iddia, yurt dışında da çokça paylaşılıyor. Görseli tersine aradığımızda orijinal kaynağa ulaştık ve esasında bunun bir dijital tasarım olduğunu öğrendik. Jacob Eisinger tarafından tasarlanan görsel Modus adlı bir derginin 2015 yılında şubat sayısının kapağında yer almış. (İlk Görsel)

Portfolyosunda tasarımına yer veren sanatçı, Modus dergisinin kendisinden insan dokunuşunu göstermek için parmak izi şeklinde bir uydu görüntüsü tasarlamasını istediğini belirtiyor. Öte yandan objeleri klonlama, dinamik bir doku oluşturma üzerine çalışan sanatçı için şehir gibi kalabalık bir yer yaratmanın en iyi yolunu bulmakta biraz zorluk yaşadığını ifade ediyor. Sonuç olarak bu görsel, gerçek bir yerleşim yerini göstermiyor.

Bu iddia birer doğruluk kontrolü platformu olan Snopes, India Today, AFP Fact Check ve Malumatfuruş tarafından incelenmiştir.

İkinci iddia için;

İnternette görseli arattığımızda adanın isminin Bavljenac olduğunu buluyoruz. Adayı Google Maps’ten arattık ve adanın gerçek parmak izine benzediğini gördük. (İkinci görsel)

Ada daha önce tarım için kullanılıyordu. Adadaki duvarlar ise ekilenleri hem ayırmak hem de rüzgarda korumak için inşa edilmiş. 

İddiayı daha önce Malumatfuruş da inceledi.

Üçüncü iddia için;

Görseldeki bina dijital ortamda tasarlandı. Mart 2011’de “Spicy” isimli reklam firması tarafından hazırlanmış. Reklam IT Works isimli bir güvenlik firması için oluşturulmuş. Bu binaya ek olarak yine parmak izi şekline 2 bina daha dijital ortamda tasarlanmış. (Üçüncü görsel)

Sao Paulo hükümeti konağı ise Bandeirantes Sarayı’dır. Sarayın görselini aşağıda görebilirsiniz.

İddiayı daha önce Malumatfuruş, Doğruluk Payı, Teyit ve Yalansavar da incelemişti.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • ADA
  • belediye binası
  • bina
  • parmak izi
  • parmak izi adası
  • şehir

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar