fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Necip Fazıl’ın kitaplarında böyle bir söz yok.
  • Doğrula’nın ulaştığı Necip Fazıl Vakfı, Kısakürek’in bu şekilde bir sözü olmadığını belirtti.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada paylaşılan satırların altına edebiyatçıların ismini yazmak uzun yıllardır takip edilen bir yol. Paylaşımı yapan kullanıcılar bu şekilde daha fazla beğeniye ve takipçi sayısına ulaşabiliyor. Necip Fazıl Kısakürek de kendisine yeni yeni sözler atfedilen şairlerimizden biri. Sosyal medyada da Necip Fazıl’a atfedilen “Örtüsüz kadın perdesiz eve benzer. Perdesiz ev ya satılıktır ya da kiralıktır.” sözü üzerinden ‘siyasal İslam’ eleştirisi yapılıyor.

Sözün gerçekten Necip Fazıl’a ait olup olmadığını araştırdık.

Kanıt

Kitaplarında böyle bir söz yok

Necip Fazıl Kısakürek’in kitaplarını Google Books üzerinden taradık. Şairin iddiadaki gibi bir sözünü bulunmuyor. Benzer şekilde Google Akademik üzerinden de söz araştırıldığında herhangi bir sonuca ulaşılamıyor. Akademik’de bir sonuç çıkmaması, bu sözün herhangi bir makalede geçmediğini manasına geliyor.

Twitter’da ulaşılan en eski gönderi ise 2009 yılından. Necip Fazıl’a atıf yapan bu paylaşımın yanına bir de Facebook linki eklenmiş ancak link açılmıyor. Aynı sözün paylaşımı 2010’da artmaya başlamış. Bu gönderilerin sonuna da Facebook linki eklendiği görülüyor. Yani yanlış atıf muhtemelen Facebook kanalı aracılığı ile yayılmaya başladı.

Necip Fazıl Kısakürek’in kurucusu olduğu Büyük Doğu Yayınları‘na konuyla ilgili görüşlerini almak için mail attık. Yanıt, kendilerinin de bağlı olduğu Necip Fazıl Kısakürek Vakfı‘ndan geldi. Vakıf; yazarın böyle bir sözü olmadığını, kendilerinin de “Necip Fazıl’a atfedilen asılsız sözler” adlı hesaplar altında gerek sosyal medyada gerekse internet sitesi üzerinden çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Vakfın Twitter hesabında takip ettiği sayfaların arasında bulunan @NFKasilsizsoz‘u inceledik.  Büyük Doğu Yayınları tarafından da takip edilen bu hesap, Necip Fazıl Kısakürek’e atfedilen asılsız sözleri inceliyor. Hesabın sabitli tweet’inde en çok bilinen yanlış atıflar yer alıyor. En üstte, bizim de araştırdığımız “Örtülü kadın perdesiz eve benzer…” sözü yer alıyor.

Sonuç olarak “Örtüsüz kadın perdesiz eve benzer. Perdesiz ev ya satılıktır ya da kiralıktır.” sözü Necip Fazıl’ın kitaplarında geçmiyor. Kurucusu olduğu yayınevi ve adını yaşatan vakıf da sözün yazara ait olmadığını doğruladı.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Necip Fazıl Kısakürek

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar