“NeoCov” isminde öldürücülük oranı yüksek bir virüs keşfedildiği iddiası
2 Şub 2022
17:34
Sonuç
Mers-Cov ile benzerlik gösteren NeoCov, yeni bir virüs değil. Yarasalarda bulunan bu virüsün, henüz insandan insana geçtiğine dair bilimsel bir kanıt yok
İddia Yayılımı
Covid-19 ile ilgili çoğu zaman yanlış bilgi yayılımına denk geliyoruz. Bu manipülasyon pastasının aslan payını “uydurma Covid-19 varyantları” alıyor desek yanlış olmaz. Gün geçmiyor ki yeni bir Covid-19 varyantı çıkmasın… Daha önce Deltamicron, Deltacron ve Flurona isimli sözde virüslerin gerçek olmadığından bahsetmiştik. Sosyal medyada ve haber kanallarında bir süredir gündem olan konu da, yine bir virüsle alakalı: “NeoCov”
Kanıt
NeoCov, uzun süredir var fakat öldürücü olduğuna dair bir araştırma yok
Tweetlerde ve haber kaynaklarında oluşan bilgi kirliliğinde, bunun birbirinden farklı olarak hem yeni bir varyant, hem de ölümcül bir virüs olduğuna dair iki farklı görüş mevcut.
Kullanıcı tweetlerinde, bu sözde virüsün Güney Afrika’da ortaya çıktığı belirtiliyor. Google’a “South Africa, Virus, NeoCov” anahtar kelimelerini yazdığımızda bazı sonuçlara ulaştık.
TimesofIndia’nın haberinde bu virüsün Mers-Cov’a (Orta Doğu Solunum Sendromu Koronavirüsü) benzeyen, yarasalarda bulunan ancak henüz insandan insana bulaştığına dair bir veri olmayan bir virüs olduğu belirtilmiş.
NeoCov, koronavirüs ailesinden bir virüs
Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi’nde 2020’de yayımlanan kolektif bir makalede, Charite Üniversite Hastanesinden Virolog Dr. Corman, NeoCov’un, Mers-Cov ile nükleotid düzeyde genlerinin %85 oranında benzeyen bir koronavirüs olduğunu belirtmiş.
Diğer koronavirüs türleri gibi NeoCov da yarasalara, Covid-19’un, (bilimsel adıyla Sars-Cov-2) bulaşma mantığıyla enfekte oluyor, yani ACE-2 proteini üzerinden.
Ancak yapılan araştırmalara göre NeoCov’un insanlarda bulunan ACE-2 reseptörü ile etkileşime girebildiğine dair bir bulgu yok. Dolayısıyla bu virüsün insandan insana bulaştığına dair bilimsel bir veri tespit edilemedi. Ancak olası bir mutasyon sonucu virüsün tıpkı Covid-19 gibi insandan insana bulaşması ihtimali de bilim insanlarının gündeminde.
Bu iddiaya Reuters’ın Fact-Checking ekibi de değinmiştir.