Düzeltme: Görüntüye yansıyan beyazlık sintine atığı değil, müsilaj
3 Haz 2021
11:42
Sonuç
Daha önce de sintine boşaltımı yaşanmış olup böyle bir soruna yol açmamıştır. Sintine boşaltımı denizi kirletse de doğrudan ve tek başına müsilaja sebep olmamıştır. Boşaltılan kimyasal gıdalar türüne göre denizdeki azot ve fosforu da arttırmış olabilir. Fakat yalnızca bir geminin sintine boşaltımının bu büyüklükte bir alana yayılan müsilaja sebep olması mümkün gözükmemektedir. Dolayısıyla, iddia yanlıştır.
Sonuç Düzeltme: Geminin çevresindekinin sintine atığı değil müsilaj olduğu anlaşılmıştır. Bu müsilajı geminin saldığına dair bir kanıt bulunamamıştır. Ayrıca, geminin bu büyüklükte bir müsilajı salmasına imkan yoktur. Dolayısıyla, iddia yine de yanlıştır.
İddia Yayılımı
Bazı haber siteleri 14 Mart 2021’de Demirören Haber Ajansı tarafından servis edilen görüntüyü yeniden paylaştı. Söz konusu videoda bir yük gemisinin Marmara Denizi açıklarında kimyasal madde saldığı görülüyor. Haber sitelerinde, bu maddenin müsilaja sebep olduğu yönünde yorumlara yer verildi. Söz konusu iddia hakkında Ekşisözlük’te de başlık açıldı.
Düzeltme: İncelememiz geminin sintine atığı boşaltımı yaptığı iddiası üzerine kurulmuştur. Fakat daha sonra bulunan 14 Mart 2021 tarihli haberde yer alan bilgilere göre geminin çevresindekinin sintine atığı değil, müsilaj olduğu anlaşılmıştır. Yine de müsilajı geminin saldığına dair bir kanıt yoktur. Haberde müsilajın bir doğa olayı olduğunu ve son zamanlarda etkisini arttırdığı söylenmiştir.
Kanıt
İlgili haber 14 Mart 2021’e aittir
İlgili videonun haberi 14 Mart 2021 tarihinde Demirören Haber Ajansı tarafından paylaşılmıştır. Bu haberde de sintine bölgesine biriken makine ve kazan yağlarından oluşan atığın denize döküldüğü ve su yüzeyini kirlettiği iddia edilmiştir. Geminin bu boşaltma işlemi ise bir helikopter tarafından görüntülenmiştir. İlgili video aşağıdadır.
Daha önce de böyle durumlara rastlandı
2017’de de bir THY pilotu bir gemiyi sintine boşalttığı için ihbar etmiştir. 2018’de Aydınlık’ta yer alan habere göre ise Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü iki gemiye denizi kirlettiği için toplam 221 bin 884 TL idari para cezası kesti. Bu gemilerden biri de denize sintine boşaltmıştır.
Sintine nedir? Zararlı mıdır?
Sintine teknenin en alt kısmına denmektedir. Burada deniz suları ve makine ile kazanlardan akan yağlar burada toplanmaktadır. Gemilerin bu atıkları denize boşaltması yasaktır. Bu atıklar atık depolama tesislerinde toplanıp zararlı maddelerden arındırılarak denize tekrar boşaltılır. Sintine boşaltan bir gemi görürseniz 158 Sahil Güvenliğe şikayet edebilirsiniz.
Sintine Müsilaj’a sebep olabilir mi?
Müsilaj, bitkisel planktonların çevresel etkiler sebebiyle aşırı çoğalması sonucunda deniz suyuna salgıladıkları organik maddeye denir. Sıcaklık (iklim değişikliği etkisi ile birlikte), deniz suyundaki durağanlık ve denizdeki azot-fosfor bolluğu ile müsilaj oluşumuna etki etmektedir. İlk incelemelere göre evsel atıklar gibi atıkların artmasıyla denizdeki azot ve fosforun artmasıyla müsilaj sorunu ortaya çıktığı tahmin edilmektedir.