fbpx
Yanlış
Doğru
Uydurma

Sonuç

  • İddia, ilk olarak Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş’ın X’te paylaşmasıyla yayılıma girdi. Aybaş, paylaşımına 1 gün sonra yaptığı eklemede içeriğin ironi amaçlı olduğunu belirtti.
  • Anahtar kelimelerle yapılan internet taramasında Murat Kurum’a ait ilgili bir söyleme rastlanmıyor.

İddia Yayılımı

Ülkemizde 27 Mart 2016 tarihinden bu yana sürdürülen kalıcı yaz saati uygulaması her kış mevsiminde tartışmaya açılıyor. Uygulamaya dair eleştiriler sürerken seçim dönemlerinde de kimi siyasi liderler vaat açıklamalarını bu uygulamanın sonlandırılması üzerinden ilerletiyor. Ancak hükümet aksi yönde bir karar almıyor.

Uygulama ilk yürürlüğe konduğunda da karşı dava açılmış fakat Danıştay davayı reddetmişti. Bunun üzerine üst mahkemeye başvuru yapılmış; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da yürütmeyi durdurmuştu. Yine de mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı uygulamanın sonlandırılmasını sağlamadı. 2 Ekim 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanan kararla uygulama kalıcı hale getirildi. Hatta, geçtiğimiz aralık ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ‘yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanmasının daha faydalı olacağını’ belirterek kış saati uygulamasına geçilmeyeceğini ifade etti.

Öte yandan, 31 Mart 2024’te gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Seçimi yaklaşırken belediye başkan adayları mitingler yapmaya ve vaatlerini halka duyurmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde de bir X paylaşımında Murat Kurum’un ‘1 Nisan itibarıyla İstanbul’da yaz saati uygulamasına başlayacağını ve diğer tüm şehirlere örnek olacağını’ söylediği iddia edildi.

Kanıt

İroni amaçlı paylaşım yanlış anlaşılmış

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: X paylaşımında belirtilen 1 Nisan itibarıyla yaz saati uygulamasına başlama vaadi teorik olarak mümkün değil; çünkü Türkiye hali hazırda yaz saatini kullanılıyor. 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile ’27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00’ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürmesi’ kararlaştırılmıştı.

Üstelik bunun bir kelime hatası olduğu varsayılsa dahi bir büyükşehir belediye başkanının, şehri için böyle bir karar alması mümkün değil. Zira ulusal saat uygulamasına tabi olan Türkiye, sınırlarında iki adet saat dilimi olmasına karşın GMT+3 (GMT: Greenwich Mean Time/Greenwich Saati) saat dilimini esas alır ve ülkenin her yerinde aynı saat kullanılır. Kalıcı yaz saati uygulamasından önce yaz ve kış mevsim geçişlerinde değişiklik GMT+2 ve GMT+3 saat dilimleri arasında yapılıyordu. Dolayısıyla tüm ülkeyi etkileyecek bir kararın yalnızca bir mahalli idarenin yönetimince alınıp orada uygulanması akla uygun görünmüyor. Bu kararın, en başta olduğu gibi, Bakanlar Kurulu tarafından alınması gerekiyor.

Son olarak, iddia paylaşımının X’te ilk olarak Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş tarafından yapıldığı görülüyor. Aybaş, profilinde de yazdığı üzere (‘Zaytung haberler ara ara’), kimi zaman ironi odaklı paylaşımlar yapıyor. Murat Kurum’un 1 Nisan itibarıyla İstanbul’a yaz saati uygulamasını getireceği iddiasıyla yaptığı paylaşım da bunlardan biri. Aybaş, orijinal paylaşıma 1 gün sonra yaptığı eklemede içeriğin ironi olduğu açıklamasını yapmış.

Kaynak

”Murat Kurum” ve ”yaz saati” anahtar kelimeleri arama motorlarında aratıldığında Kurum’un uygulamaya dair yaptığı herhangi bir açıklamaya ulaşılamıyor. 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • kış saati
  • Murat Kurum
  • yaz saati

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar